dolgozat
#Suli, munka

Ha leblokkolsz dolgozat közben

2024.04.16.
2 perces olvasási idő

Ha már volt részed középiskolai tesztírásban, akkor azt is tudhatod, hogy olykor-olykor előfordulhat bárkivel, hogy kikapcsol az agya, lefagy a rendszer, és jön a pánik. Még a legjobb tanulókkal is megesik időnként!

A lefagyás miatt képtelen leszel a legegyszerűbb kérdésre is választ adni, mivel egyszerűen semmit sem tudsz felidézni a tanultakból, hiába tudod, hogy rendesen készültél a dolgozatra. Elég kényelmetlen helyzetben találhatod magadat, ha ez történik veled. Egy fontos tesztírás közepette elég veszélyes, ha leblokkolsz, könnyen lenullázhatja az eddig elért eredményeidet. Ez a jelenség igazán a félévi és év végi nagy hajrá idején lehet különösen veszélyes.

Hogyan lehet megbirkózni a lefagyással?

Próbálj meg lenyugodni, a leblokkolás általában akkor jelentkezik, amikor bepánikolsz a dolgozat miatt. Annak érdekében, hogy túljuthass rajta, először is vegyél egy mély lélegzetet és emlékeztesd önmagadat, hogy ez csak egy teszt. Tisztában vagy azzal, hogy készültél rá és a válaszok ott vannak valahol a tudatod mélyén és képes vagy megoldani a feladatokat, csak elő kell szedni azt a tudást valahogyan.

Mi a lefagyás, mi az oka?

A lefagyás tehát nem más, mint felesleges pánikolás a dolgozat, vagyis annak kimenetele miatt. Szórd ki a „mi lesz, ha” kérdéseket a fejedből és próbálj meg relaxálni, hogy túljuthass a krízisen!fagyás

A leblokkolás egyik oka az, hogy ugyan készültél a dolgozatra, de nem ismételted át elégszer a tananyagot és időközben az feledésbe merült. Ha azonban napi rendszerességgel készülsz az órákra, akkor a megtanult információ mindig friss marad és könnyen előhívható lesz, így nem kell előbányásznod majd az agyad mélyéről, sok más felesleges vagy kevésbé felesleges információ közül, amelyek időközben rakódtak le.

Mit tehetsz, ha elakadtál?

Ne próbálj meg túl erősen koncentrálni, mert az is okozhatja a blokkolást! Ha nagyon erősen akarsz előhívni valamilyen információt a fejedből, miközben még stressz alatt is vagy, akkor csak az ellenkezőjét érheted el vele. A szükséges tudás valahol ott van az agyad egyik zugában, csak épp elérhetetlen az adott helyzetben.

Minél erősebben próbálsz meg emlékezni a tanultakra, annál nehezebben fog az előjönni, de bármilyen más emlékkép esetében is ez a helyzet állhat fenn. Amint abbahagyod az erőltetett próbálkozást, azon veszed észre magad, hogy az információk maguktól elkezdenek áramlani a felszínre.

Ha megakadsz egy feladatnál, hagyd ki az adott kérdést és térj vissza rá később, így nagyobb valószínűséggel lesz meg a válasz. Ez a módszer azért is jó, mert ha már a teszt elején lefagysz és nem mész tovább a következő kérdésekre, akkor értékes időt vesztegethetsz el és akár az egész dolgozatot is elbukhatod.

Szépen válaszold meg azokat a kérdéseket, amikre egyből tudtad a választ, és csak később térj vissza azokra, melyek problémát okoztak. Ha nem ragadsz le a problémás kérdésnél, a többit könnyűszerrel megoldhatod és a végeredmény még jó is lehet. Fontos, hogy ne izgulj nagyon. Van, aki annyira izgulós, hogy mire kiosztják a tesztlapot már el is felejtett mindent, amit megtanult.

Ne pánikolj, nyugalom

A legjobb, amit tehetsz a leblokkolás ellen, hogy nem pánikolsz és rendszeresen frissíted a fejedben a már meglévő tudásanyagot. Ilyenkor önmagaddal kell szembenézned és leküzdened a teljesítés kényszerét, valamint túl kell jutnod a pánikhelyzeten. Ha léteznek megoldások az adott problémára, akkor ne legyél rest és használd ki azokat, hogy túljuthass az iskola által támasztott akadályokon, megmérettetéseken. Így sikeres lehetsz a különféle dolgozatok megírásában, a tudáspróbákon.

Mit tehetsz már a dolgozat előtt, hogy nyugodt legyél?

  • Aludd ki magad.
  • Igyál elegendő vizet.
  • Aznap már ne nézd át az anyagot.
  • Ne koncentrálj a belső monológra (Le fogok fagyni, nem tudok semmit.)
  • Lélegezz, relaxálj.

Ha egy dolgozatírás közben mégis lefagynál, állj meg egy perce, vegyél nagy levegőt és mondd azt magadnak: menni fog, nyugalom!

(KamaszPanasz - M. T., helium.com)