egészségügy
#Testi problémák

A 10 legnagyobb egészségügyi kockázat tizenéveseknél

2023.10.15.
3 perces olvasási idő

A mai tizenévesek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint valaha. Az online zaklatástól és az iskolai lövöldözéstől az alkohol- és opioid visszaélésig a tinédzserek nagyobb stresszt szenvednek, mint az elmúlt években, és egyre több az öngyilkosság.

Autóbalesetek

A gépjárműbalesetek a tinédzserek halálának fő oka az Egyesült Államokban. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) becslései szerint minden nap hét 16 és 19 év közötti tinédzser hal meg gépjárműbalesetben, és még többet is kezelnek a sürgősségi osztályokon súlyos sérülések miatt.

A 16 és 19 év közötti tinédzsereknél nagyobb a halál vagy sérülés kockázata autóbalesetben, mint bármely más korcsoportnál.

Öngyilkosság

Az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a serdülők körében. 2007 és 2017 között a tinédzser öngyilkosságok aránya 56%-kal nőtt.

Az öngyilkosságot elősegítő tényezők közé tartozik a magány, a depresszió, a családi problémák és a kábítószerrel való visszaélés. A problémák összetettek, és általában több tényező következményei. Azok a tizenévesek, akik jól kommunikálnak legalább egy felnőttel, kevésbé valószínű, hogy kockázatos magatartást tanúsítanak, és kevésbé valószínű, hogy depressziósak lesznek.

Lövöldözés

Míg az iskolai lövöldözések adják a hírek nagy részét, az iskoláskorú gyermekek lőfegyver-halálozásának mindössze 1,2% -át teszik ki. A banda erőszak és az elhajtó lövöldözések problémát jelentenek az Egyesült Államok számos városában.

A kutatások azt mutatják, hogy a három pisztolyfegyver közül nagyjából egyet tartanak töltve és nyitva otthon, és a legtöbb kamasz tudja, hol tartják a szülei a fegyvert. A serdülőknél elkövetett lőfegyver sérülések és halálesetek többsége az otthoni fegyverekhez kapcsolódik.

Zaklatás

Nagyjából minden harmadik serdülőt érint a zaklatás - az agresszív viselkedés olyan formája, amelyben valaki szándékosan és többször okoz sérülést vagy kényelmetlenséget. A zaklatás lehet verbális, társadalmi, fizikai vagy online, internetes zaklatás formájában, és leggyakrabban az iskolában fordul elő. A tizenévesek körülbelül 30% -a elismeri, hogy másokat zaklat.

Szex, terhesség és nemi betegségek

A gyermekkel való szexuális beszélgetés kényelmetlen lehet, de fontos, hogy a tinédzser megértse a szexuális tevékenység kockázatait, a biztonságos szex gyakorlásának módját és a beleegyezés fontosságát. A tinédzser nemi egészségre gyakorolt ​​következményei - nevezetesen a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek (STD) - egész életre kihatnak. A tényekkel való felfegyverzés elősegítheti a produktív beszélgetést.

A tizenéveseknél nagyobb a kockázata a szexuális úton terjedő fertőzésnek, mint az idősebb felnőtteknek, a tanulmányok szerint a szexuálisan aktív tizenévesek 46% -a nem használt óvszert az utolsó szexuális alkalomkor.

Dohányzás

A dohányzás a megelőzhető halálok fő oka az Egyesült Államokban, és szinte minden nikotinfüggőség fiatal felnőtteknél kezdődik.

Míg a cigaretta és a füstmentes dohánytermékek használata meredeken csökkent az elmúlt 25 évben, az elektronikus nikotinbeviteli rendszerek ("gőzölés") használata ugrásszerűen megnőtt.

Alkohol

A kiskorúak alkoholfogyasztása számos problémához vezethet, beleértve az iskolai nehézségeket, a rossz ítélőképességet, a jogi és az egészségügyi problémákat. Egy 2019-es felmérés szerint a középiskolás végzősök 30% -a számolt be alkoholfogyasztásról az elmúlt hónapban, és 14% -uk elismerte, hogy mértéktelenül ivott.

A CDC jelentése szerint évente több mint 4000 kiskorú tinédzser hal meg a túlzott alkoholfogyasztásban, és közel 120 000 sürgősségi osztály látogatása van a 12-21 évesek körében az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Drogok

A drogfogyasztás komoly egészségügyi kockázatot jelent a tizenévesek számára. A középiskolások nagyjából fele arról számolt be, hogy kipróbálta a marihuánát, egyötöde olyan vényköteles gyógyszert szedett, amelyet nem nekik írtak fel, 6% -a kokaint próbált ki, és a tizenéves fiúk 3% -a használt teljesítményfokozó szteroidokat.

Táplálkozási zavarok

Az étkezési zavarok gyakran először serdülőkorban jelentkeznek. Az étkezési rendellenességeket, mint például az anorexia nervosa, a bulimia nervosa gyakran életmódválasztásnak tűnhet, de súlyos, néha halálos betegségek, amelyek megváltoztatják a viselkedést, gondolatokat és érzelmeket.

Mindkét nemnél kialakulhatnak étkezési rendellenességek, azonban az arányok magasabbak a lányoknál, mint a fiúknál.

Elhízás

Az Egyesült Államokban a tizenévesek kb. 20% -a megfelel az elhízás orvosi definíciójának. A gyermekkori elhízás egészségügyi következményei súlyosak, beleértve a 2 -es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket, az asztmát és a zsíros májbetegséget. Ez pszichológiai problémákhoz is vezethet, beleértve a szorongást, a depressziót, az alacsony önbecsülést és a zaklatást. A gyermekkori elhízás a felnőttkori elhízás és egészségügyi problémák előjele is lehet.

(KamaszPanasz - www.verywellhealth.com)