tesztoszteron
#Testi problémák

Minden, amit nem tudtál a tesztoszteronszintről

2022.05.10.
1 perces olvasási idő

Mint ismeretes, a tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a férfiak reproduktív szerveinek – a herék és a prosztata – megfelelő működésében, valamint a nemi jelleg kialakulásában, mint a szőrzetnövekedés vagy a spermiumtermelés.

Hasonlóképpen sok más hormonhoz, a jelentősége akkor válik nyilvánvalóvá, amikor valakinek a szervezete nem termel belőle elegendő mennyiséget, vagy ha túl sok van belőle.

A Flinders Egyetem és az UniSA kutatói megállapították, hogy elhízott vagy túlsúlyos férfiak által fogyasztott gyorséttermi ételek (fast food) azonnali negatív hatással vannak a here teljesítményére és a szérum tesztoszteron termelésére, illetve annak szintjére. Az étrendi zsírnak a here endokrin funkciójára gyakorolt ​​hatása riasztó eredményeket mutatott. Megállapították, hogy a magas zsírtartalmú gyorséttermi ételek elfogyasztása, a szérum a tesztoszteronszint 25 százalékos csökkenését eredményezte az étkezéstől kezdve egy órán belül.

A túl magas tesztoszteronszint sok mindennel összefügghet

De az eseteket egyenként kell vizsgálni, mert több minden közrejátszhat. Például a pattanások megjelenése is ilyen lehet, habár azt az edzések utáni nagy verejtékezés is okozhatja. A túl magas tesztoszteronszint szorongást és ingerlékenységet is kiválthat, valamint a nemi szőrzet túlzottan gyors növekedését.

A nők esetében is többféle kárt okozhat a magas tesztoszteronszint. Például a arcukon,a mellkason és hátukon szőrszálak kezdhetnek el növekedni (hirsutizmus). Sőt, kopaszodást is okozhat a szervezetben lévő túl sok androgén hormon. A nők egész testében megnőhet az izomtömeg, tehát nem csupán ott, ahol szeretnék.A menstruációjuk rendszertelenné válhat, csökkenhet a nemi vágyuk és nehezebben eshetnek teherbe.

(KamaszPanasz - www.healthline.com, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)