tesztoszteronszint
#Testi problémák

Az alacsony tesztoszteronszint veszélye: a hypogonadizmus

2016.05.10.
2 perces olvasási idő

A normál tesztoszteronszint csökkenését hypogonadizmusnak nevezzük, melynél a betegség súlyosságától függően beszélhetünk elsődleges, másodlagos vagy harmadlagos hypogonadizmusról.

Az elsődleges hypogonadizmust vagy az ivarmirigyek (az orvosi szaknyelv ezt a szót használja a nemi szervekre, akár a herére, akár a petefészekre) rendellenességét kiváltó okok lehetnek.

Lehetséges betegségek

Rejtett here

Ha a herék nem szállnak le a hasüregből a herezacskóba a magzati fejlődés vagy az első két életév során, akkor a herék károsodhatnak, és képtelenné válhatnak a megfelelő mennyiségű tesztoszteron termelésére.

Herezacskó-sérülés

Ha a herék sérültek, előfordulhat, hogy nem képesek a megfelelő mennyiségű tesztoszteron előállítására. A sérülés az egyik herében nem feltétlenül vezet alacsony tesztoszteronszinthez, ha a másik here működőképes marad.

Rákterápiák

A kemoterápiás kezelések vagy a sugárterápia károsíthatják a tesztoszteron termeléséért felelős sejteket a herékben. A tesztoszterontermelés csökkenése lehet ideiglenes, a sejtek helyreállásának idejéig, de lehet szó tartós károsodásról is.

Heregyulladás

A mumpsz vírus férfiaknál a herék gyulladását is okozhatja, és ha ez a betegség pubertáskorban vagy felnőttkorban jelentkezik, az a herék károsodásához, alacsony tesztoszterontermeléshez vezethet. Az immunválasz a mumpsz ellen jelentősen csökkenti a betegség előfordulását.

Kromoszomális rendellenességek

Mit jelent az alacsony tesztoszteronszint?
Az emberi test működésénél a „normális” szűkös határokat jelent. Amikor bizonyos anyagok - például a hormonok - meghaladják, vagy nem érik el a normális szintet, az olyan következményekkel járhat, melyek hatással vannak a sejtek vagy szervek működésének szintjére is. Tovább a cikkhez

Egy egészséges férfinak egy darab X és egy Y kromoszómája van (Egy egészséges nőnek két X kromoszómája). Klinefelter-szindróma esetén a férfiakban még egy X kromoszóma jelen van. Ez azt jelenti, hogy egyéb anatómiai elváltozásokon kívül, még a herék is rendellenesen fejlődnek, és kevésbé képesek tesztoszteront előállítani.

Nőknél petefészek elváltozásai

A korai petefészek-elégtelenség vagy a petefészkek sebészeti eltávolítása felelősek lehetnek a test alacsony tesztoszteronszintjéért.

Másodlagos vagy harmadlagos hypogonadizmus

Kialakulását okozhatja a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy károsodása, vagy az ivarmirigyeket serkentő hormonok (növekedési hormont felszabadító hormon, pajzsmirigyserkentő hormon vagy sárgatestserkentő hormon) termelődésének hiánya.

A másodlagos vagy harmadlagos hypogonadizmus további oka lehet

  • Az agyalapi mirigy károsodása egy agyalapi tumor miatt is történhet, esetleg más agytumor kezelésének mellékhatása idézhet elő károsodást.
  • A hipotalamusz deformáltsága is megakadályozhatja a normál agyi működést. Erre példa a Kallmann-szindróma.
  • Csökken a vérámlás a mirigyekhez, nehézlégzés vagy sokk miatt.
  • TBC (tuberkulózis) vagy sarcoidosis okozta gyulladás is hathat az agyalapi mirigyre.
  • HIV és AIDS fertőzés is okozhatja mind a hipotalamusz, mind az agyalapi mirigy gyulladását.
  • Az anabolikus szteroidok illegális használata (leggyakrabban sportolók vagy testépítők által) is hozzájárul a hypogonadizmus és az alacsony tesztoszteronszint kialakulásához.

Meg kell még említenünk, hogy a túlsúly is alacsony tesztoszteronszintet kiváltó tényező lehet. Miközben más okokkal is összekapcsolódik, a túlsúly kifejezetten felerősíti a tesztoszteron átalakulását ösztrogénné. Ez egy természetesen bekövetkező folyamat férfiaknál és nőknél is. Ez az átalakulás túlnyomórészt a zsírsejtekben történik. Túlsúly esetén a zsírsejtek nagy száma fokozza a folyamatot, és a tesztoszteronszint lecsökken a túlzott ösztrogénné alakulás miatt. A hypogonadizmus előfordulásának vannak egyéb, ritkább esetei is.

(KamaszPanasz - B. K., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)