tesztoszteron
#Testi problémák

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei

2016.01.26.
1 perces olvasási idő

A férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint tünetei attól függenek, hogy mikor következik be a tesztoszteron csökkenése.

Alacsony tesztoszteronszint férfiaknál

Ha már magzatkorban nincs elegendő tesztoszteron a szervezetben, az a nemi fejlődésre is hatással lehet. Előfordulhat, hogy a férfi nemi szervek nem fejlődnek megfelelően, esetleg inkább nőies vagy hermafrodita jellegek figyelhetők meg. Ne feledjük, hogy a férfi meghatározása a kromoszómák alapján dől el, és nem feltétlenül a külső tulajdonságok alapján!

tesztoszteronHa az alacsony tesztoszteronszint először a pubertáskorban vagy közvetlenül előtte jelenik meg, az a szexuális érettség hiányára utalhat. Ennek a jele lehet, ha nem fejlődik az izomtömeg, nem kezd mélyülni a hang, nem nő a testszőrzet, nem nagyobbodik a hímvessző és a here, továbbá előfordulhat, hogy megnövekednek a mellek (gynecomastia).

Felnőttkorban az alacsony tesztoszteronszint alacsony szexuális teljesítőképességhez és -vágyhoz vezethet, továbbá merevedési zavarokhoz és akár impotenciához is. Egyéb következménye lehet a hajhullás, az izomtömeg csökkenése vagy a csontritkulás.

Alacsony tesztoszteronszint a nőknél

Noha az alacsony tesztoszteronszintet általában tipikus „férfibetegségnek” tartják, nőknél is ugyanúgy előfordulhat, komoly következményeket előidézve. Tünetei lehetnek hőhullámok, ingerlékenység, szexuális vágy hiánya (alacsony libidó) és alvászavarok. Esetleg hajhullás, izomtömeg-csökkenés és csontritkulás is bekövetkezhet.

Mikor érdemes felkeresni az orvost?

Ahogy a fiúk kamaszkorba érnek, fontos, hogy a szülők és kezelőorvosok keressék a másodlagos nemi jelleg fejlődésének nyomait, mint például mélyülő hang, jellegzetes szőrnövekedés, növekvő izomtömeg.

Felnőttkorban a legtöbb férfi merevedési panaszokkal és alacsony libidóval orvosi segítséghez fordul, a nők pedig a szexuális érdeklődés és a libidó hiányával fordulnak kezelőorvosukhoz.

Hogyan diagnosztizálják az alacsony tesztoszteronszintet?

A legtöbb tünet, amely alapján az alacsony tesztoszteronszintet diagnosztizálják, nem túl specifikus, ezért a tüneteket mutató beteget számos más vizsgálatnak is alávetik, hogy biztosra menjenek: kikérik előző vizsgálatok adatait is, vérteszteket végeznek, hogy felbecsüljék a testben lévő tesztoszteron szintjét.

A diagnózis attól is függ, milyen életkorban jár a páciens. Sokszor már gyermekkorban diagnosztizálják a betegséget, ha a szülők és a kezelőorvosok rendellenességet vagy visszamaradottságot fedeznek fel a fizikai fejlődésben.

Ha az orvosok alacsony tesztoszteronszintre vagy a hypogonadizmusra gyanakszanak, vérteszteket végeztetnek a pontosabb eredmények kimutatására. A tesztoszteron szintje a nap folyamán is változik, ezért általában kora reggel szokták mérni.

A vérteszt eredménye alapján, súlyosabb esetben további vizsgálatokat végeznek, hogy megtudják, a páciens alacsony tesztoszteronszintjét elsődleges vagy másodlagos hypogonadizmus okozza-e.

(B. K., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)