#Testi problémák

Mi a gynecomastia?

2018.01.26.
1 perces olvasási idő

A görög eredetű szó a férfiak nem tipikus, rendszerint jóindulatú mellnagyobbodását jelenti, mely valamilyen hormonális zavar következtében alakul ki. Csecsemőkorban, pubertáskorban és felnőtteknél egyaránt megjelenhet.

A gynecomastia nem összekeverendő a lipomastiával, vagyis a mellen lerakódott zsírréteggel. A valódi Mi a gynecomastia?gynecomastia - vagyis a mirigyek vagy a mellszövet növekedése - csak nagyon kevés férfinál jelentkezik.

Mi okozza?

A kiváltó ok az egyenlőtlen hormonszint, vagyis amikor az ösztrogén (női hormon) nagyobb mennyiségben van jelen, mint az androgén (férfi nemihormon). Az emlő megnagyobbodása a normálisan fejlődő fiataloknál és csecsemőknél is megjelenhet, de idővel magától elmúlik.

Minden ember szervezete termel női és férfi hormonokat is. A pubertás ideje alatt a hormonszint ingadozhat, mely egy átmeneti állapot, ahol az ösztrogénszint viszonylag magas. Az átmeneti változások minimum hat hónap, maximum két év alatt maguktól eltűnnek. Esetenként előfordulhat, hogy a megnövekedett emlő a pubertás után sem húzódik vissza, ezt nevezik tartós pubertás gynecomastiának.

Az emlő megnagyobbodása számos betegség tüneteként is előfordulhat. Az alultápláltságot követő újraetetés például egy olyan hormonális változást okoz, mely a mell nagyobbodását eredményezi. A férfi nemi szervek betegségei csökkent tesztoszteron-termeléshez vezethetnek, az ösztrogén-szint azonban viszonylag magas marad. Ez szintén kiválthat gynecomastiát, csak úgy, mint a májzsugorodás.

Ezek a rendellenességek lehetnek genetikaiak, mint a Klinefelter-szindróma, vagy szerzettek, melyeket valamilyen trauma, fertőzés, csökkent véráramlás vagy az öregedés válthat ki. Habár csak kevés férfit érint, a kialakulás oka számtalan lehet. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat.

Miből jöhetünk rá, hogy nem plusz kilókról van szó?

A már fent említett elsődleges jel az emlő megnagyobbodása. Általában szimmetrikus, de előfordulhat, hogy csak ez egyik változik. A megnövekedett mell érzékennyé válhat, de nagy fájdalom nem társul hozzá. Fontos tudni, hogy ez az elváltozás nem egyenlő a mellrákkal, orvoshoz fordulni azonban érdemes. Vizsgálatok során megállapítható a probléma forrása, de szükséges a pontos kórtörténet.

Hogyan kezelhető?

A korai időszakban elég a megfigyelés, hiszen magától is elmúlhat. Ha mégsem, úgy vannak gyógyszerek a kezelésre. A tesztoszteron-pótlók hatékonyak lehetnek idősebb férfiaknál, akiknek alacsony a hormon-szintjük. A súlyosabb elváltozásoknál szelektív ösztrogén-receptor modulátorokkal csökkentik az emlő méretét. Ha a gyógyszeres kezelés nem használ, sebészeti beavatkozás szükséges.

(KamaszPanasz - www.medicinenet.com)