gynecomastia
#Testi problémák

Mi a gynecomastia?

2018.01.26.
1 perces olvasási idő

A görög eredetű szó a férfiak nem tipikus, rendszerint jóindulatú mellnagyobbodását jelenti, mely valamilyen hormonális zavar következtében alakul ki. Csecsemőkorban, pubertáskorban és felnőtteknél egyaránt megjelenhet.

A gynecomastia nem összekeverendő a lipomastiával, vagyis a mellen lerakódott zsírréteggel. A valódi gynecomastia - vagyis a mirigyek vagy a mellszövet növekedése - csak nagyon kevés férfinál jelentkezik.

Mi okozza?

A kiváltó ok az egyenlőtlen hormonszint, vagyis amikor az ösztrogén (női hormon) nagyobb mennyiségben van jelen, mint az androgén (férfi nemihormon). Az emlő megnagyobbodása a normálisan fejlődő fiataloknál és csecsemőknél is megjelenhet, de idővel magától elmúlik.

Minden ember szervezete termel női és férfi hormonokat is. A pubertás ideje alatt a hormonszint ingadozhat, mely egy átmeneti állapot, ahol az ösztrogénszint viszonylag magas. Az átmeneti változások minimum hat hónap, maximum két év alatt maguktól eltűnnek. Esetenként előfordulhat, hogy a megnövekedett emlő a pubertás után sem húzódik vissza, ezt nevezik tartós pubertás gynecomastiának.

Férfi melle

Az emlő megnagyobbodása számos betegség tüneteként is előfordulhat. Az alultápláltságot követő újraetetés például egy olyan hormonális változást okoz, mely a mell nagyobbodását eredményezi. A férfi nemi szervek betegségei csökkent tesztoszteron-termeléshez vezethetnek, az ösztrogén-szint azonban viszonylag magas marad. Ez szintén kiválthat gynecomastiát, csak úgy, mint a májzsugorodás.

Ezek a rendellenességek lehetnek genetikaiak, mint a Klinefelter-szindróma, vagy szerzettek, melyeket valamilyen trauma, fertőzés, csökkent véráramlás vagy az öregedés válthat ki. Habár csak kevés férfit érint, a kialakulás oka számtalan lehet. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat.

Miből jöhetünk rá, hogy nem plusz kilókról van szó?

A már fent említett elsődleges jel az emlő megnagyobbodása. Általában szimmetrikus, de előfordulhat, hogy csak ez egyik változik. A megnövekedett mell érzékennyé válhat, de nagy fájdalom nem társul hozzá. Fontos tudni, hogy ez az elváltozás nem egyenlő a mellrákkal, orvoshoz fordulni azonban érdemes. Vizsgálatok során megállapítható a probléma forrása, de szükséges a pontos kórtörténet.

Hogyan kezelhető?

A korai időszakban elég a megfigyelés, hiszen magától is elmúlhat. Ha mégsem, úgy vannak gyógyszerek a kezelésre. A tesztoszteron-pótlók hatékonyak lehetnek idősebb férfiaknál, akiknek alacsony a hormon-szintjük. A súlyosabb elváltozásoknál szelektív ösztrogén-receptor modulátorokkal csökkentik az emlő méretét. Ha a gyógyszeres kezelés nem használ, sebészeti beavatkozás szükséges.

(KamaszPanasz - medicinenet.com)