hajápolás
#Testi problémák

Hajápolási mítoszok és a valódi megoldások

2024.02.09.
2 perces olvasási idő

Ideje eloszlatni néhány tévhitet a természetes hajápolásról. Íme, néhány régi, szépségimádók által is életben tartott mítosz és az igazság.

Akár a hajad hosszúsága, akár a töredezett hajvégek aggasztanak, készülj fel, hogy minden, amit a természetes hajápolásról tudtál, a feje tetejére áll majd, ha elolvasod cikkünket!

A hajvágások kihagyása a leggyorsabb módja a haj megnövesztésének - Tévedés!

Még ha költséges is minden hónapban meglátogatni a fodrászt és levágatni a hajad, ez a kulcs ahhoz, hogy hosszúra nőjön a hajad, miközben minden hajszálad erős és egészséges marad. A töredezett hajvég és az igénybevett fejbőr miatt a hajad ritkábbnak és szálkásnak fog tűnni. A hosszú hajnak mindig dúsnak kell lennie, és nem jó, ha a vége felé elvékonyodik. Ha 6-8 hetente elmész a fodrászodhoz egy hajvágásra (még ha csak fél centit is kell levágni), az csodát tehet a hajaddal.

Ha gyakran mosod a hajad, egészségesebb lesz - Tuti, hogy nem!

Egy ősrégi mítosz, hogy a gyakoribb hajmosás szinonima a természetes hajápolásra. AkárHajápolási mítoszok hiszed akár nem, a gyakori samponhasználat olyan kopást előidéző hatóanyagoknak teszi ki a hajadat, amik inkább bizonyulhatnak károsnak, mint előnyősnek. Bizonyos samponok és néhány hajbalzsam esetében hajkoptató vegyszereket használsz, amik tele vannak polimerekkel, fehérjékkel és alkohollal, amik a hab előállását okozzák. Tehát ha még mindig túl sűrűn mosol hajat, jobb lenne, ha csak hetente egyszer-kétszer tennéd.

Az életmódom nincs hatással a hajamra - Ki mondta?

Hidd el, a hajad egészségi állapota igenis összefügg az életstílusoddal olyan módon, amire nem is számítasz. Éppen ezért olyan fontos, hogy kerüld a stresszt és az egészségtelen étrendet, amikor csak lehetséges. Az ételektől az étrend-kiegészítőkig minden, ami benned van, hatással van arra, hogy néz ki a hajad, a bőröd és a körmöd. Fogyassz olyan ételeket, melyek hatással vannak hajkoronádra, meglátod, az eredmény szembetűnő lesz,

Egy kis hő még sosem ártott senkinek - Csak a hajadnak!

Hiába szeretjük a hajvasalót és a hajszárítót, ha folyamatosan perzselő hőmérsékletnek van kitéve a haj, az nem kívánt, töredezett hajvéghez vezethet. Az emberek azt hiszik, hogy minden nap kivasalhatják a hajukat, anélkül hogy ez hatással lenne a hajuk egészségére. Ha naponta extrém hő éri a hajat, az töredezett hajhoz és hajveszteséghez vezethet.

A hajam nem nő tovább - Dehogynem!

Gyakran úgy érezzük, hogy a hajunk teljesen megállt a növésben. Valójában azonban a haj újranövési ciklusa egy három fázisból álló folyamat. Van egy alkotási, egy növekedési és egy pihenési szakasz. Ha a testünk extrém változásom megy át, az hatással van a hajunkra is! Szóval mielőtt még elkezdenél pánikolni, kerüld az olyan hajnövesztő szereket, amik nagyon károsak lehetnek magára a hajra, és használj olyat, mint például a biotin, ami elősegíti az egészséges hajnövekedést. Vagy egyszerűen csak élj egészségesen, ez majd a hajadon is meglátszik később.

A hajam hidratálása zsírossá és lapossá teszi azt - Nem feltétlenül!

A hajad hidratálása a kulcs a természetes hajápoláshoz, és csökkentheti a hajhullást. Az első számú ok a hajhullásra a gyulladás. Ha nem hidratálsz, a hajad száraz lesz és enyhén gyulladt, így csökken a hajszálak átmérője is.

Minél gyakrabban fésülöd, annál jobb - Egyáltalán nem!

Hallottad már azt a régi mondást, hogy naponta száz fésüléstől egészséges és csillogó marad a hajad? Alapja, hogy a fésüléssel a szennyeződés egyenletesen oszlik el. A túlságosan gyakori és erős fésülés azonban nemhogy használ, de árt a hajadnak. Óvatosan fésüld át a hajad (lehetőleg puha fésüvel) a hajvégektől indulva. És nem kell egy fésülés alkalmával száz mozdulat!

(KamaszPanasz - B.Zs. - thebeautybean)