haj
#Testi problémák

Mit mesél a hajad az egészségedről? 1. rész

2015.07.29.
2 perces olvasási idő

Az ápolatlan, ronda haj rossz egészséget is jelenthet? Tényleg mondani akar a hajunk valamit az egészségünkről? Számos körülmény és gyógyszer hat ugyanúgy a hajadra is, mint az egészségedre. Bár tény, hogy lehet, csak a hajadra kell jobban odafigyelned, belül pedig minden rendben van. Engedd, hogy végigvezessünk e cikken megmutatva, hogy mi az, ami tény és mi az, ami csak mítosz!

Mítosz: A korpát mástól is elkaphatod
Az apró pici fehér pontoknak valójában a kellemetlenségen kívül semmiféle komoly egészségügyi kockázata nincs. A korpa nem fertőző! Akkor hogyan kaphatod el? Az orvosok megosztottak az eredetével kapcsolatban, de az egyik feltevés szerint a gomba túlnövése okozhatja. De kiváltó oka lehet, a túl száraz vagy zsíros bőr, a túl gyakori vagy a túl ritka hajmosás is. Azonban eltekintve a kellemetlen látszattól, a korpa teljes mértékben veszélytelen.

Tény: A korpa kezelhető
Annak érdekében, hogy csökkentsd a fejbőrödön megjelenő korpát, használj korpásódás elleni sampont. Miután jól belemasszíroztad a fejbőrödbe, hagyd a sampont körülbelül 5 percig a fejeden, majd alaposan öblítsd ki. Több márkát is próbálj ki, hogy megtaláld a számodra megfelelőt. Ha pedig hosszabb ideig semmiféle változást nem tapasztalsz, beszélj az orvosoddal.

Mítosz: A mindennapi hajmosás bőrgyulladást okozhat
Ha a hajadban sárga és korpaszerű kis valamiket találsz, akkor nagy az esélye, hogy ekcémád van. Ez egy gyulladásos bőrbetegség, amely olyan helyeken alakul ki, ahol nagy mennyiségben találhatók olajmirigyek, mint például az arcon vagy a fejbőrön, ám ezt nem a hajmosás okozza. Számtalan eredete lehet ennek a betegségnek is, azonban gyógyítása megegyezik a korpáéval. Használj korpásodás elleni sampont. Ha nincs eredmény fordulj bőrgyógyaszhoz, aki speciális ekcéma elleni kezelést fog ajánlani.

Tény: Napi 100 hajszál vesztése normális
Bár nincs pontos adat, de a szakértők többsége szerint, napi 100 vagy annál egy picit több hajszál elvesztése teljesen normális. Tehát az, hogy pár hajszálat elveszítünk, még nem jelenti azt, hogy hamarosan kopaszok leszünk. A fejeden lévő összes hajtüsződnek 90 százaléka folyamatosan hajszálat növeszt. A maradék 10% pihenő fázisban van és a haj 2-3 hónap alatt kihullik. Ezután pedig újra hajszálat növeszt.

Tény: Ha hirtelen sok hajszálunk hullik ki, az kihatással lehet az egészségünkre
Lehet, de nem mindig. A szervezetedet ért sokk – például egy szülés, baleset, stressz, diéta – kihatással lehet a hajadra is. Ilyenkor a hajhagymáid a pihenő fázisba kerülhetnek. Ez okozza a nagymértékű hirtelen hajhullást. Természetesen ezek a hagymák regenerálódnak és hamarosan újra hajat növesztenek. Ha mégsem, mindenképpen menj orvoshoz!

Tény: A kör alakú kopasz foltok jelei lehetnek egy autoimmun rendszer által kiváltott különös betegségnek
Ez a betegség az Aropecia Areata, ekkor az immunrendszered nem működik megfelelően, már ami a hajhagymákat illeti, így ez hajhullást eredményez, sokszor nagyon rövid idő alatt. A legtöbb embernek csak egy két kopasz foltja alakul ki, de van, hogy sajnos az összes haja kihullik. Egyéb hatása nincs a betegségnek, azonban lelkileg megterhelő lehet. A haj visszanőhet magától, vagy kis orvosi segítséggel. Sajnos azonban néhány esetben a szervezet nem reagál a gyógykezelésre sem, így visszatérő hajhullás is előfordulhat.

Mítosz: Ha a fiú apja kopasz ő is az lesz
A kopaszság csak bizonyos esetekben örökletes, és sokkal inkább hat a lányokra és anyukád családjára, mint az apukádéra. Vess egy pillantást az anyai nagypapádra, nos, ő mutathat egy távlati képet arról, hogy mi lehetséges a jövőben. Természetesen, ha ő kopasz, akkor sem biztos, hogy te az leszel, csak nagyobb rá a hajlamod. A kopaszodás a homloktól indul majd a fej tetején és végül oldalt marad csak haj. Természetesen léteznek hajhullást lassító szerek, ezekről – ha szükséges – érdeklődj az orvosodnál.

Mítosz: A nőknek nem kell félniük a genetikai eredetű kopaszodástól
Sokak szerint a nőknél a kopaszodás egyenlő a hajszál elvékonyodásával. Gyakorlatilag azonban a nők is hajlamosak a kopaszodásra, bár tény, hogy sokkal lassabban hullanak ki hajszálaik, mint a férfiaknak. Egy másik mítosz, hogy a hosszú haj nem hullik ki. Pedig igenis a hosszú hajnak semmilyen más tulajdonsága nincs azon kívül, hogy hosszú.

Tény: A hajadnak ugyanúgy szüksége van védelemre, mint a bőrödnek
A napsugárzás könnyen egy törékeny és száraz felmosó ruhává változtathatja a hajadat, amely így könnyen töredezetté válhat. Ha pedig a hajad vékonyszálú, még fejbőrleégésre is van esélyed. Érdemes olyan samponokat és hajápoló termékeket használni, amelyek a napsugárzás ellen is védenek, ugyanis lehetetlen a hajadat folyamatosan eltakarni a Nap elől. De még így is oda kell figyelned rá, így amikor teheted nyáron viselj sapkát, különösen ha a fejbőröd érzékeny, így megmarad az egészséges hajkoronád.

Folytatjuk!

Cs. B. (www.webmd.com)