haj
#Testi problémák

Mit mesél a hajad az egészségedről? 2. rész

2010.01.23.
2 perces olvasási idő

Az ápolatlan ronda haj rossz egészséget is jelenthet? Tényleg mondani akar a hajunk valamit az egészségünkről? Számos körülmény és gyógyszer hat ugyanúgy a hajadra is, mint az egészségedre. Bár tény, hogy lehet csak a hajadra kell jobban odafigyelned, belül pedig minden rendben van. Engedd, hogy végigvezessünk e cikken megmutatva, hogy mi az, ami tény és mi az, ami csak mítosz!

Tény: Ha egészségtelen diétát gyakorolsz, annak a hajad is kárát láthatja
Tényleg kihatással lehet a diétám a hajam egészségi állapotára? Extrém helyzetekben igen. Ahhoz, hogy a hajad egészséges legyen fehérjére és vasra, továbbá Omega-3 zsírsavra, cinkre és A- vitaminra van szüksége.

A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták sokszor pontosan ezeket a tápanyagokat hanyagolják, így ez meggátolhatja a hajad növekedését, vagy fakóvá és töredezetté változtathatja. És ha ezeknek a tápanyagoknak a hiánya nagy mértéket ölt – például étkezési zavarok következtében –, a hajszálak meggyengülhetnek és kihullhatnak.

Tény: Az egészséges hajért együnk lazacot, répát és osztrigát
Tedd erőteljessé és fényessé a hajad! Egyél lazacot az Omega-3 zsírtartalma miatt, sóskát és répát az A-vitamin tartalma miatt, brazil diót a szelén tartalma miatt, osztrigát és diót pedig a cink miatt.

Ez mind hozzájárul a hajad egészségéhez, akárcsak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a zöldségek, és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. Kétszeres a haszon. Ezek az ételek jót tesznek ugyanis a hajadnak és a szívednek is egyaránt.

Mítosz: Fiatalon őszülni egyet jelent azzal, hogy a szervezetünk is öregebb a kelleténél
Az őszülés nem feltétlenül csak az öregség jele. Ha még 40 alatt vag,y és több mint egy-két ősz hajszálad van, valószínűleg ennek az eredete a génekben keresendő. Az őszülés többnyire nem a rossz egészségi állapotra utal, bár tény, hogy okozhatja vérszegénység, B12 vitamin hiánya, vagy pajzsmirigy probléma is.

Természetesen el tudod fedni, vagy be tudod festetni a hajadat, azonban vigyázz, az emberek más és másképpen reagálnak egyes kémiai anyagokra, így az eredmény könnyen viszkető égető fejbőr lehet.

Tény: Az erős fésülés a haj kihullásához vezethet
Az erős és durva egyenesre fésülés – akárcsak a játék-pónilovaknál vagy a Barbieknál is – komolyan roncsolhatja a hajat, amely hajhulláshoz vagy töredezettséghez vezethet. A túl erős fésülés egyébként Traction Alopeciát is okozhat, ami egy olyan betegség, amely a haj kihullását eredményezi nagy igénybevétel esetén.

A hajad ápolása és a viselet megváltoztatása talán segíthet regenerálódni a hajszálaidnak. Azonban a rendszeres erős kifésülés maradandó hajveszteséget okozhat.

Mítosz: Napi 100 mozdulat és a hajunk egészséges lesz
A szárítás, a vasalás a szőkítés és a túlzásba vitt fésülés is károsítja a hajadat, pontosabban annak külső felszínét. Természetesen, ha csak normálisan fésülöd nem pedig durván, a haj szárazságán és esetleges durvaságán kívül semmilyen más hatása nincs.

De mielőtt végzetesen tönkretennéd a hajad és az egyetlen megoldás csakis a hajvágás lenne, gondolkodj, és csak módjával a szépészeti beavatkozásokkal!

Tény: A legtöbb közismert gyógyszer hajhulláshoz vezethet
Végeláthatatlan a sora azoknak a gyógyszereknek, amelyek valamelyik összetevőjük miatt hajhullást okoznak. Természetesen egyéne válogatja, hogy kinél mit idéz elő, de tény, hogy a vérnyomáscsökkentőtől kezdve az antidepresszáns tablettákig elég sok mindenben található hajhullást eredményező anyag. Így mindig kérdezd meg orvosod a mellékhatásokról, ha félted a hajad egészségét.

Tény: A fejbőr is erogén zóna
Nincs bizonyíték arra, hogy egy fejmasszás lassú hajhullást okozna vagy javítaná a fejbőr egészségi állapotát, azonban az agyaddal csodákat művelhet. A fejbőröd tele van idegvégződésekkel, amelyek szuper érzékennyé teszik azt bármilyen külső hatás is éri a fejed.

Masszírozni vagy masszíroztatni a fejbőrünket serkenti a vérkeringést és levezeti a feszültséget. Ezek mellett jóérzést keltő hormonokat is felszabadít az agyban, mint például a dopamint és a szerotonint.

Mítosz: Le tudod tesztelni, hogy milyen egészséges a hajad
Biztos láttál már olyan reklámokat, ahol azt hirdetik, hogy haj analízist készítve megállapítják milyen egészséges a hajad, és hogy vannak e esetlegesen egészségügyi problémáid. Lehet, hogy jó pár mérget, mint például az ólom vagy az arzén ki tudnak ezek a tesztek mutatni, de másra nem igazán használhatóak.

A laborok ráadásul ugyanarról a hajról más eredményt is létrehozhatnak. De sok függ a levegő szennyezettségétől és a samponodtól is. Az amerikai egészségügyi szervezetek egyértelműen a hajproblémák e fajta megállapítása ellen vannak.

(Cs. B.; Forrás: WebMD.com)