haj
#Testi problémák

Hosszú legyen vagy rövid a hajad?

2013.11.16.
2 perces olvasási idő

Örök vita tárgya, főként a 20. század végétől, hogy egy nő kizárólag akkor nőies-e, ha hosszú a haja. A férfiak erős befolyást gyakorolnak ránk e tekintetben, ugyanakkor számos olyan híres nő van, akinek a haja rövid. Gondoljunk csak itt például Diana hercegnőre, vagy Victoria Beckhamre.

Az évszázados hagyományok azért nem vesztek ki belőlünk, a hosszú haj ma is a nőiesség egyik szimbóluma, mondhatni egy arasszal vezet (meg pár centivel).

Mi szól a hosszú haj mellett?

A hosszú hajból rengeteg frizura készíthető. Hordhatjuk feltűzve, befonva (ismét divatos), kontyolva, tupírozhatjuk, kivasalhatjuk, begöndöríthetjük. Ha minden este és reggel kifésüljük a hajunkat, sokkal élettel telibb lesz.

Hiába azonban az éveken át növesztett hosszú haj, ha fénytelen, fakó, a végei töredezettek. Sokan félnek, hogy a fodrász nagyon nekiesik a hajuknak és hosszú időn át növesztett hajukból valami rövidet farag. Pedig az ilyen hajra igenis ráfér akár egy jó 10 centis vágás is, hogy az új megteljen élettel és ápolt legyen.

Ne félj az ollótól! Sokkal szebb a hajad kicsit rövidebben és ápoltan, mint hosszan és csapzottan. Érdemes 2-3 havonta egy frissítő vágást kérni a fodrászodtól. Meglátod, a hajad meghálálja.

A hosszú haj ápolása időigényes, de megéri a fáradtságot. A hajtípusodtól függetlenül a hajvégeket mindig ápold. Egy kevés hajápoló olajjal vagy krémmel minden nap átdörzsölheted reggel és este is. Ma már kaphatóak olyan hajápolók, melyeket nem kell kimosni. Szerezz be Te is ilyet!

Sokak bánata, hogy hiába hosszú a haja, kevéske és vékonyszálú. Ma már ezen is lehet segíteni különböző hajhosszabbító és hajdúsító eljárásokkal. Ilyen például a hajbevarrás, a hőillesztés vagy a csomózás. A hajbevarrásnál a saját haj közé varrnak be egészséges hajtincseket, amelyeket később ugyanúgy moshatunk és kezelhetünk, mint a saját hajunkat. A hőillesztés és csomózás szintén egy tincses eljárás. A hőillesztésnél egy speciális ragasztóval, a csomozásnál pedig értelemszerűen mikroméretű csomókkal illesztik a „vendéghajat” a hajkoronához.

Mi szól a rövid haj mellett?

A férfiak többsége nem szereti, ha egy nőnek rövid haja van, mert úgy gondolják, az nem nőies. Vannak viszont olyanok is, akiknek kifejezetten ez jön be. Egyes nők kimondottan rövid hajra születtek, jobban kiemeli a szép arcukat, nagyon jól áll nekik.

A rövid haj általában a karakteres, „nem beolvadni a nagy masszába”, vagány egyéniségeknek a stílusa. Talán ezért idegenkedik tőlük sok férfi? Fontos, hogy ha elhatározod, hogy hosszú sörényedet levágatod rövidre, profi fodrászt válassz, akinek láttad már a munkáját, mert könnyen sírás lehet a vége. Egy ügyes kezű fodrász megkönnyíti az otthoni hajformázást is. Ha az alap hajvágás profi, akkor egy kis wax vagy hab is elég, és kész a frizura, nem kell órákig kínlódni, hogy minden tincs be legyen lőve.

Ápolása nem időigényes, de érdemes itt is sok pluszt bevetni. A haj ilyenkor is igényli a kényeztetést, a balzsamot, a kondicionálót, a vitaminos pakolásokat. Általában gyakoribb mosást igényel, mivel a sok hajformázótól könnyebben zsírosodik, és így a szennyeződés is könnyebben lerakódik rajta.