nőgyógyászati betegség
#Testi problémák

Nyáron több a nőgyógyászati betegség

2015.07.02.
2 perces olvasási idő

A kellemes levegő, a napsütés, a pihenés, a nyaralás, a strandolás, a lazítás, az új élmények, mind kisimítják a lelkünket, s nyitottabbak vagyunk az ismerkedésre, netán a csöppnyi figyelmetlenségre. Az elővigyázatlanságból sajnos nyáron több női betegség alakulhat ki, mint máskor.

A boldogságot ígérő szerelem, párkapcsolat bárkit utolérhet, ha erre a teste, és a lelke is nyitott. Ha a hirtelen jött érzelmeket meggondolatlan, elhamarkodott tettek követik, igen könnyen baj történhet.

Ez nem azt jelenti, hogy tilos a csók, csupán elővigyázatosnak, és bölcsnek kell lennünk. Ne váltogassuk partnereinket, ha pedig mégis testi kapcsolatba bonyolódunk, amire fel vagyunk készülve, gondoljunk a biztonságos védekezésre is. A legveszélyeztetettebb női korosztály a 14-18 éveseké, e korosztály ugyanis hajlamosabb a meggondolatlanságra, a várva várt élmények becserkészésére.

Milyen női betegségek leselkedhetnek rád nyáron?

A Pfeiffer-féle mirigyláz

Sajnos sokak számára ismert, csókbetegség néven, amit könnyű elkapni a partnerünktől, mivel cseppfertőzéssel terjed a nyál közvetítésével. Ennek a kórságnak a lefolyása nagyban függ az életkortól, és az immunrendszer állapotától. A betegség lappangási ideje 2-8 hét is lehet.

Tünetei: fáradékonyság, gyengeség, láz, torok- és izomfájás, nyirokcsomók duzzanata a nyak, a hónalj, és a lágyék tájékán. Az is előfordulhat, hogy a pórul járt páciens besárgul.

Mindenképpen orvosi kontrollt és gyógyítást kíván, mivel két hónap is lehet a teljes felépülés ideje. Aki átesett már a csókbetegségen, azon többé nem jön ki a szervezetet megterhelő tünetsor, de örökre vírushordozó marad, vagyis tudtán kívül is fertőzhet. Valódi gyógyszer nincs rá, mivel vírus okozza, csupán a tünetek enyhíthetőek. Fontos az ágynyugalom, a pihenés, és a megerőltető fizikai munka kerülése, valamint magasabb dózisú C-vitamin szedése.

A hüvelygomba

Ez a másik rémálom a lányok körében. Más hüvelyfertőzésekhez hasonlóan, a hüvelygombát nem csupán szexuális érintkezéssel lehet „beszerezni”, hanem a strandok, napozóágyak, valamint a campingek, táborok, apartmanok közös zuhanyzójának, fürdőmedencéjének, toalettjének elővigyázatlan használata során. Ugyancsak okozhat hüvelyi gombás fertőzést, folyást az antibiotikum kúrát követő időszak, és ha bármi okból felborul a hormonális egyensúlyunk.

A nyári, szellős, áttetsző ruhák alá a nők előszeretettel vesznek fel tanga névre keresztelt alsóneműt, ami mutatós lehet és praktikus, csakhogy a műszálas anyagból készült, szorosan a testhez tapadó, s a hajlatokba bevágó változat irritációt okozhat, esetenként hüvelyi panaszokat – tudtuk meg dr. Molnár László nőgyógyász adjunktustól.

Tünetek: ez a női betegség, azonnali tüneteivel pillanatok alatt tönkreteheti a nyaralásunkat: a külső nemi szervek, és a hüvely bemenet viszketése, égő érzése; intenzív fehér, vagy sárgás hüvelyi folyás, kivörösödés az intim részen, melynek vakarásával, a hámsejt sérülésével, nagyobb bajt okozhatunk, közösüléskor égő, fájó, csípő érzés. A fertőzéshez gyakran társulhat a hólyaghurut, sűrű vizelési ingerrel, alhasi görccsel.

A gombás fertőzést recept nélkül kapható hüvelykúppal, kenőccsel lehet enyhíteni - a krémet a partner is használja!. Ha a tünetek 4-5 napon belül nem csitulnak, kötelező szakorvoshoz fordulni!

Hogyan lehet megelőzni ezeket a fertőzéseket?

Mindenképpen ajánlatos a nyaralás során is gondot fordítani a tisztálkodási, és tisztasági szabályok gondos betartására, és mégiscsak komolyan venni, hogy a gyakori partnercsere során nagyobb a súlyos, nőgyógyászati, esetenként a nemi betegségek kialakulásának veszélye.

Célszerű biztonságos óvszert használni az aktus során, melyekből már létezik a színváltós, sötétben világító, okos változat is, ami több kórság kimutatását teszi lehetővé. A találmányt hozzáértő diákok fejlesztették ki, akik olyan anyaggal vonták be az óvszereket, melyek molekulái képesek hozzákapcsolódni a legdrasztikusabb nemi betegséget okozó vírusokhoz. Ha ez megtörténik, megváltozik a gumi óvszer színe. Ha kékben „pompázik” fennáll a szifilisz gyanú. Sárga szín esetében a herpesz vírusra „lelt” az óvszer, míg lilaként a HPV – vírust találta meg. Nem árt tudni! Lehet, hogy az óvszer elszíneződik a nők látens, vagy lappangó betegsége miatt, de a férfiak tünetmentesen is képesek partnerüket megfertőzni.

(KamaszPanasz - B.M.)