medence
#Testi problémák

A medencefájdalom kiváltó okai

2016.03.01.
2 perces olvasási idő

A medencefájdalom hátterében különböző okok állhatnak. Sok esetben azonban nincs semmilyen eltérés vagy betegség, ami kiválthatná a tüneteket. Ennek oka, hogy különböző pszichológiai tényezők is hozzájárulhatnak a fájdalomhoz: például az érzelmi kimerültség, vagy épp az ok nélkül jelentkező fájdalommal való küzdelem.

A medencefájdalom leggyakoribb okai

Endometriózis

A betegség miatt a méhnyálkahártya-szövet - amelynek eredetileg a méhen belül kellene lennie - egy része a méhen kívül fejlődik. Ez a kívül elhelyezkedő szövet (vagy szövetcsoport) ugyanúgy, mint a méh többi része, változik a menstruációs ciklus következtében (megvastagodik, megreped és vérzik). Mivel a betegség következtében ez a szövet a méhen kívül helyezkedik el, a menstruáció során a vér nem tud a hüvelyen keresztül távozni, hanem a medence területén marad. Ez ciszták kialakulásához vezethet, illetve a rostos szövetek hegekké is formálódhatnak.

Feszítő érzés a medence alsó részén lévő izmokban

A medence alsó részén lévő izmokban fellépő görcsök és feszítő érzés következtében kialakulhat krónikus medencefájdalom.

Krónikus gyulladásos betegség a medencében

Ez akkor alakulhat ki, ha egy olyan fertőzést kapott el a beteg, ami gyakran szexuális úton terjed, illetve nagyon hosszú ideig tart a gyógyulása. A hosszú gyógyulás következtében gyakran alakulnak ki sebek a nemiszerveken (külső és belső szerveken egyaránt).

Fibromák

A fibromák nem rákos jellegű kinövések a méhen. Ezek gyakran nyomást fejtenek ki a medencére, és olyan érzést kelthetnek, mintha valamilyen nehéz tárgy lenne a medencén. Nagyon kevés esetben okoznak éles fájdalmat. Ez csak akkor fordul elő, mikor nem jutnak elég vérhez, és emiatt kezdenek elhalni.

A bélrendszert érintő betegségek

A bélrendszert támadó betegségek legjellemzőbb tünetei közé a puffadás, a székrekedés, illetve a hasmenés tartoznak. Az ilyen jellegű megbetegedések is okozhatnak krónikus medencefájdalmat.

A húgyhólyagot érintő betegségek

Ennek tünetei a gyulladt húgyhólyag és folyamatos vizelési inger. Medencefájdalom abban az esetben is felléphet, ha a húgyhólyag folyamatosan tele van és feszül. A hólyag ürítésével a probléma bizonyos időre enyhülhet, de aztán újra erősebbé válik a fájdalom.

Pszichológiai okok

A depresszió, a krónikus stressz, illetve a korábbi szexuális és fizikai bántalmazás is okozhat később krónikus medencefájdalmat. Az érzelmi stressz és a szorongás gyakran csak erősíti a fájdalmat, míg a folyamatos fájdalommal való együttélés pedig szorongáshoz és érzelmi problémákhoz vezethet. Ez az utóbbi két dolog ördögi körként működik, amelyből nehéz kilépni.

Kérdések, amelyeket érdemes feltenni az orvosnak

  • Mik a lehetséges okai a tüneteimnek/betegségemnek?
  • Milyen vizsgálatok elvégzése javasolt?
  • Ha ezek a vizsgálatok nem eredményesek, milyen kiegészítő vizsgálatok jöhetnek szóba?
  • Hogyan közelíthető meg más úton a betegség, ha nem ismert a háttérben álló ok?
  • Milyen típusú kezelés lesz valószínűleg hatásos a tüneteim enyhítésére?
  • Milyen hosszú ideig fog tartani a kezelés?
  • Mennyi idő múlva fogom magam jobban érezni?
  • Van-e olyan utasítás vagy javaslat, amely(ek)et fontos betartani?
  • Fel kell keresnem egy specialistát?
  • Van-e valamilyen gyógyszer, amely számomra is hatásos lehet?
  • Van-e olyan brosúra vagy más nyomtatott anyag a betegségről, amelyet érdemes lehet beszereznem? Van-e olyan weboldal, amit javasolt néznem?

Ha a felsorolt kérdéseken kívül még felmerül benned más jellegű is, vagy esetleg utánaolvasol a betegségnek és valamit nem értesz, ne félj megkérdezni az orvosodtól!

(H. I. - mayoclinic.com)