napégés
#Testi problémák

Napégés és az uszodai klór

2022.08.13.
2 perces olvasási idő

Nyáron bőrünk sokat találkozik napfénnyel, azonban a napbarnított bőr könnyen kivörösödhet, ha klóros vízzel találkozik. Az olyan medencék vize, amelyet klórral kezelnek, irritálhatják a bennük úszók érzékeny bőrét.

A káros UV-sugarak még felhős vagy hűvös napokon is károsíthatják a bőrt. Bár a leégés ellen védekezhetünk hosszú szárú ruhákkal, kalappal és napszemüveggel, azonban ezeket a medencébe már korántsem praktikus magunkkal vinni, így ha fürdőzni is szeretnénk, akkor egy legalább 30 faktoros fényvédő krém alkalmazása sokkal hatékonyabb és kényelmesebb. Azonban fontos, hogy legalább negyed órát várjunk a krém bekenése után, mielőtt a napra mennénk.

A klór feladata

A klór fertőtleníti a medence vizét, és így az úszók biztonságban vannak a különböző fertőzésektől és betegségektől. A medence vizének fertőtlenítése nélkül elszaporodnának benne az algák és a baktériumok. Az emberek bőrén is megtalálhatók baktériumok, melyek a vízbe kerülnek és fertőzhetnek. Ha a klór találkozik szennyeződésekkel – például a vizeletben található ammóniával –, akkor kölcsönhatásba lép vele és semlegesíti az ammóniát. A klór emellett kapcsolatba lép szerves vegyületekkel, például emberi és állati ürülékkel is, és így kiküszöböli az egészségügyi veszélyeket.

A napégés káros hatásai

A leégés, valamint ha hosszabb ideig tartózkodunk napon, károsítja a bőr külső rétegét. A halvány vagy világos bőr túlzott napozás után piros árnyalatúvá válik. Irritáció, duzzanat jelentkezik, később az elhalt bőrsejtek lehámlása következik be. A károsodásra válaszul a szervezet melanint kezd termelni, így jön létre a bőr lebarnulása. Egyesek, például a vörös hajúak szinte soha nem barnulnak le, inkább csak leégnek. Mások előbb leégnek, de később kialakul a barnás bőr. A napozás azonban minden esetben szárítja a bőrt, amely hajlamosabb a ráncosodásra, és nagyobb az esélye a különböző típusú bőrrákok kialakulásának is.

A klór védő és ártó szerepe

A klór fertőtleníti a medence vizébe kerülő baktériumokat, és ennek következtében melléktermékek alakulnak ki. A klóramin vegyületek a felelősek egyes klórozott medencék intenzív illatáért, valamint az embereknél tapasztalható piros szemekért és az orrfolyásért. A klóros víz emellett gyakran okoz viszkető, száraz bőrt. A nem hidratált bőr sokkal védtelenebb a napozás okozta károkkal szemben, így a gyakori úszómedence-használat miatt sokkal érzékenyebbé válik bőrünk a napsütésre.

Klór és napsütés kapcsolata

A klór nem növeli a leégés kockázatát, és nem okoz különösebb veszélyt az sem, ha napbarnított bőrrel merülünk a medence vizébe. Inkább az jellemző, hogy a már irritált, gyulladt bőr még jobban kiszárad, ezzel a meglévő rossz közérzet csak fokozódik.

Fertőzéstől nem kell tartanunk, hiszen a medence vizének megfelelő klórozása csökkenti ennek kockázatát. Azok, akik meglévő leégés mellett továbbra is kiteszik bőrüket a nap UV-sugarainak, hosszú távú bőrkárosodást kockáztatnak meg.

Mit tehetünk?

Kerüljük a napozást, különösen medencék közelében délelőtt 10 és délután 16 óra között, amikor az UV-sugárzás a legerősebb. Még a napsugarakkal való érintkezés előtt vigyünk fel magas faktorszámú fényvédő krémet, és fürdés után ne felejtsük el újra bekrémezni magunkat. Úszás után, ha klórozott medencében voltunk, mossuk le alaposan bőrünket és hajunkat, hogy eltávolítsuk a klórt. Ezután alkalmazzunk bőségesen hidratáló terméket, de ha bőrünk gyulladt vagy repedezett, akkor illatanyagmentes változatot válasszunk. Ha az irritált, napégette bőr újra klórral találkozik, még inkább kiszárad, ezért egy-két napig tartózkodjunk a klóros víztől.

(KamaszPanasz)