bőr
#Testi problémák

Tanácsok a feszes bőrért

2015.10.20.
2 perces olvasási idő

Előfordulhat, hogy fogyókúrával már elérted az álomtestsúlyodat, de még mindig nem vagy elégedett a tükörképeddel - méghozzá a fogyás után visszamaradt, megereszkedett bőr miatt. Elsőre talán bonyolultnak tűnik ismét feszessé tenni a bőrödet, de ha megfogadod az alábbi tanácsokat, és kicsit odafigyelsz a testedre, a bőröd rugalmasságának visszanyerése egyszerűbb lesz, mint gondolnád.

Hidratáció

Az egészséges bőr egyenlő a hidratált bőrrel. Ha a mindennapi étrendedhez hozzáadsz legkevesebb 8 Tanácsok a feszes bőrértpohár vizet, a különbség biztosan érezhető lesz! Az edzés utáni hidratációval a tested tutira hidratált is marad. És amikor a bőröd hidratált, az meg is fog látszani rajta: sokkal fényesebb és rugalmasabb lesz!

Jóga

A jógázás megszabadít a stressztől és a plusz kilóktól, hajlékonyabbá tesz, és a bőrödnek is segít visszanyernie a rugalmasságát fogyás után. A jógázást az alapokkal kell kezdeni. Néhány héten belül magad is meg fogsz lepődni, hogy milyen rugalmassá válik a bőröd és te is. Sok helyen tudsz jóga órákra járni, sőt, akár otthon, az internet segítségével is belekezdhetsz a jógázásba.

Szabad testsúlyos edzés

Az edzésnek ezen fajtája kiváló a szálkásításhoz és a szív erősítéséhez – csakúgy, mint a bőrfeszesítéshez! Végezz szabad testsúlyos edzést a heti rutinod során hetente 3-4 alkalommal: a fekvőtámasz, a húzódzkodás és térdfelhúzás nemcsak szórakoztató lehet, de a bőröd rugalmasságán is segít.

Protein

Ha több proteint adsz az étrendedhez, az a bőrödnek is jót tesz. Hogy hogyan? Mindenekelőtt az izomerősítésben segít, de a tested is kidolgozottabb lesz. Sőt, a protein kollagént és más tápanyagokat is tartalmaz, amitől a bőr rugalmas marad.

Zsíros ételek

A magas zsírtartalmú ételek a diétázók rémálmai – két okból is: először is persze tönkrevágják a diétádat; másodszor pedig a bőrödnek sem előnyösek. Ha meg akarod tartani az egészséges testsúlyodat vagy rugalmas bőrt akarsz fogyást követően, kerüld az ilyen ételeket. Még azokat is, amik nagyon finomak. Sőt, azokat a leginkább! Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen táplálékok függővé tesznek.

Szulfátok és szappanok

Számos tusfürdő, szappan és sampon tartalmaz szulfátokat, mivel ezek jó és olcsó szerek, továbbá nedvesen remekül habzanak. A szulfátoktól azonban a bőröd könnyen kiszáradhat és irritálódhat – emiatt a bőröd veszít a természetes nedvességtartalmából, és sokat veszít a rugalmasságából. Ha a fogyást követően megereszkedetté vált a bőröd, keress szulfátmentes termékeket a boltokban!

Napozás és szolárium

Maga a napozás folyamata nagyon káros a bőrödnek, különösen, ha szoláriumba jársz. Talán azt hiszed, hogy ettől selymesebb és egészségesebb lesz a bőröd, de szó sincs erről! Használj naptejet, amikor kilépsz a házból, és ne akarj túl barna lenni. Ha ily módon vigyázol a bőrödre, nemcsak a rugalmasságát tarthatod fenn, de a bőrrák esélyét is csökkentheted.

Klóros víz

Az uszodák medencéiben lévő nagy mennyiségű klór kiszárítja a bőrödet, amitől csökken a rugalmassága, és kisebb eséllyel fogja visszanyerni eredeti formáját egy nagy súlyveszteség után. Ha azért úszol, hogy fit maradj, mindenképpen zuhanyozz le utána, és használj olyan tusoló terméket, ami eltávolítja a klórt és hidratálja a bőrödet! Ne felejtsd el, hogy nem forró víz kell a klór leöblítéséhez (ami eltávolítja a természetes olajokat a bőrödről), hanem meleg víz, ami épp megfelelő a bőr hidratálásához.

(B.Cs.)