hegtetoválás
#Testi problémák

Hegtetoválás, tündefül: bizarr testszépítés

2011.07.26.
1 perces olvasási idő

A régebben meghökkentőnek számító hagyományos tetoválások vagy a piercingek (testékszerek) látványa mára általánossá vált. Van kevésbé elterjedt technika is, mint például a hegtetoválás.

A hegtetoválásokat kétféleképpen készítik: metszéssel, valamint égetéssel. A metszéssel készült alakzatoknál a formát a bőr eltávolításával érik el. Az előre felrajzolt területről gyakorlatilag lenyúzzák a hámréteget. Az így létrejött heg elszíneződik, majd a regenerálódás során alakul ki a végleges minta. Az égetést egy felhevített acéllap segítségével végzik. A heg - gyógyulás után - kidudorodik.

Hegtetoválást különböző afrikai törzsek és az új-zélandi maorik régóta készítenek. Hasonló mintákat Óceánia más részein is szívesen alkalmaznak. A hegtetoválás mai formája a '80-as években fejlődött ki az Egyesült Államokban, onnan terjedt át Európába.

Hegtetoválás

hegtetoválásA WEBBeteg bőrgyógyásza azt javasolja a hegtetoválásra vállalkozóknak, hogy ne végeztessék el a beavatkozást vállra, mellkasra, nyakra, mert ezeken a testrészeken általában sokkal rosszabb a seb gyógyulása, és a tervezett mintázatot jóval meghaladó, torz kép lehet a végeredmény.

Implantátumok

Van egy másik, kevésbé ismert testdíszítő művészet, mikor különböző alakú, titánötvözet, orvosi acél, szilikonalapú polimer implantátumokat ültetnek a bőr alá. Ez az eljárás hordoz magában veszélyt, a beültetett ékszer körül a szövet begyulladhat, olyankor az implantátumot el kell távolítani.

Szemtetoválás

Festék és antibiotikumos szemmosó kombinációját juttatnak a szemgolyóba, a művelet után a szemfehérje az adott színben pompázik.

Extrém testkultúra

Van, hogy eltávolítanak az adott szövetből egy darabot, mondjuk szív alakban.

Szív a fülben

Van, mikor nem eltávolítanak, hanem hozzáadnak a módosítani kívánt testrészhez. Így jön létre a Gyűrűk Urában látott tündefül. Léteznek úgynevezett transzdermális, azaz a bőrön keresztüli implantátumok. Itt is fennáll a gyulladás veszélye.

Fontos a sterilitás!

A hasonló beavatkozásoknál nagyon fontos a sterilitás, mert a felsértett bőrön át, a beültetett implantátumok sebén keresztül nagyon sokféle baktérium, - de ami még inkább fontos - vírus kerülhet be a szervezetbe. Ilyen a hepatitisz B és C vírus és a HIV is!

A WEBBeteg szakértője szerint a másik fontos szempont, hogy az implantátumok ne legyenek allergének, mert ekcémát is kiválthatnak.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek