nőgyógyászati tünetek
#Testi problémák

Tünetek, amikkel mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni!

2023.02.18.
2 perces olvasási idő

Vannak olyan kellemetlen nőgyógyászati tünetek, amelyek kivizsgálást és kezelést igényelnek. Ilyen például a kóros hüvelyi folyás, a rendszertelen vérzés, a viszketés, a szeméremtesten megjelenő dudorok, és az alhasi fájdalom. Minél hamarabb keresed fel az orvost, annál nagyobb az esély a gyors gyógyulásra!

Természetesen nem kell azonnal kétségbe esned, ha ilyen tüneteket tapasztalsz. Egyes jelenségek, mint például a hüvelyi folyás vagy a menstruációs ciklus közepén jelentkező, peteérést jelző alhasi fájdalom teljesen egészséges nőknél is előfordul. Az alábbiakban összefoglaltuk, mely tünetekkel kell mindenképpen nőgyógyászhoz fordulnod.

Kóros hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás természetes jelenség, mennyisége egyéntől függő és a menstruációs ciklus során az ösztrogénszinttől függően is változik. A hüvelyi folyást akkor nevezhetjük kórosnak, ha a megszokottnál nagyobb mennyiségben jelentkezik, vagy ha szokatlan színű, erős szagú, esetleg viszkető vagy égő érzést okoz. Ez leggyakrabban könnyen kezelhető gombás vagy baktérium okozta fertőzésre utal, de szexuális úton terjedő betegség jele is lehet. A hosszú ideig tapasztalt vízszerű, vagy éppen húslészerű folyással is mindenképp orvoshoz kell fordulni, ezek ugyanis a – szerencsére igen ritkán előforduló – petevezető, vagy a méhtest daganatának egyik tünete lehet.

Nőgyógyászati rendelő

Rendszertelen vérzés

A rendszertelen vérzésnek rengeteg kiváltó oka ismert. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, az okozhat ilyen vérzést. Van, aki szexuális együttlét után tapasztalja a vérzést, ami a méhnyak fertőzésére, vagy akár daganatos megbetegedésére is utalhat (egyes szexuális úton terjedő betegségek, mint a gonorrhoea vagy a chlamydia ugyanis érzékennyé teszik a méhnyakat). A rendszertelen vérzés a menstruációs ciklus zavart állapotát, a szokásosnál rövidebb vagy hosszabb ciklusokat is jelezheti. Érdekes, hogy még a pajzsmirigy problémák is kihathatnak a menstruációs ciklusra.

Viszketés a szeméremtesten

Hüvelyi fertőzés okozhat kóros hüvelyi folyást és ehhez társuló viszkető érzést. Ezen kívül különböző illatosított tusfürdők, szappanok, síkosító krémek használata is irritálhatja a bőrödet, és ezáltal okozhat viszketést. Ha a kellemetlen érzés mellett valamilyen bőrelváltozást - például foltokat, dudorokat – is tapasztalsz, mindenképp keresd fel a nőgyógyászt, hiszen ez egy kezelést igénylő bőrbetegség jele is lehet.

Kismedencei fájdalom

Kismedencei fájdalom előfordulhat a peteérés körüli napokban (tehát a menstruációs ciklus közepén), de ennek néhány nap alatt el kell múlnia. Ha máskor is tapasztalsz ilyen fájdalmat, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatnod magad. A fájdalom oka lehet a kismedence gyulladása, ami általában lázzal és hüvelyi folyással jár együtt. Erős, hirtelen fájdalom utalhat petefészekcisztára, vagy petefészek-csavarodásra is. Ha az alhasi fájdalom és szokatlan vérzés együttesen jelentkezik, az méhen kívüli terhesség jele is lehet – ez azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhbe, hanem a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetékben ágyazódik be és indul fejlődésnek. Ebből azonban súlyos, akár életveszélyes vérzések is indulhatnak.

Dudorok és csomók

A dudorok lehetnek egyszerű bőrkinövések, vagy okozhatja a szemérem környéki bőr faggyúmirigyeinek elzáródása, ami faggyúmirigy-cisztához vezet. Ezek mind jóindulatú elváltozások. Viszont csomókat, dudorokat, sebeket okozhat a herpesz vírus is. A melanoma a bőrrák egyik típusa, ami sötét színű (barna vagy kékes-fekete), kiemelkedő anyajegyként előfordulhat a szeméremtesten is.

(M.N. – WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)