menstruáció
#Testi problémák

Öt gyakori kérdés a menstruációval kapcsolatban

2016.01.10.
2 perces olvasási idő

Azokban, akik még nem érték el a pubertást, sok kérdés merül fel a női menstruációs ciklussal kapcsolatban, de sokszor túl kényelmetlennek érzik, hogy mindezt egy felnőttől megkérdezzék. Ezért is próbálunk segíteni, hiszen sokan vannak túlzott zavarban a témával kapcsolatban. Íme, az öt leggyakoribb kérdés, és a válasz rájuk.

Ha megismerted az öt leggyakoribb kérdést, az segíthet megnyitni a kommunikációs csatornákat talán a szülők felé is, és persze szeretnénk, ha jobban megértenéd a menstruációs ciklust. Reméljük, segítünk felülemelkedni a szégyenlősségen, ha ilyen témákról kell beszélgetneted felnőttekkel.

Miért csak a lányoknak van menstruációjuk? Hogyhogy nincs a fiúknak is?

A lányok és fiúk egyaránt elérik a pubertáskort, de a testük különböző, aminek köszönhetően a nők ki tudnak hordani egy kisbabát. Ahhoz, hogy képesek legyenek erre, menstruációjuknak kell lennie. A fiúk másképp változnak, például a hangjuk mutálódik.

Mik azok a görcsök? Nekem is lesznek?

Néha a lányok kényelmetlenül érzik magukat, ha menstruálnak. Ezeket hívják görcsnek. Néhányuknak van, viszont akad olyan is, akiknek egyáltalán nincsenek fájdalmai. Sokuknak nincsen minden ciklus alkalmával, mindenki különböző ezen a téren. Ha menstruációs görcseid lennének, tudsz rajta segíteni egy forró vizes palackkal vagy fájdalomcsillapítóval.

Nekem kell, hogy menstruációm legyen? Életem végéig fog tartani?

menstruáció

Igen kell, hogy legyen, ha egészséges lány vagy. Még ha nem is akarsz gyerekeket felnőttkorodban, akkor is menstruálsz. Bár először még ijesztő, és nem mindig örömteli, de remélhetőleg egy napon elfogadod majd az élet körforgását, és azt, hogy ennek részese vagy. A nőknek 45-55 éves korukig van menstruációjuk. Ezután a vérzés megszűnésével már nem képesek kihordani egy gyereket.

Sok vérrel jár a menstruáció?

A vér mennyisége lányonként változhat ciklusról ciklusra, sőt még napról napra is. Általánosságban elmondható, hogy egy-két evőkanálnyi vagy maximum fél pohárnyi vér távozik a szervezetedből. Ezt te is kipróbálhatod ételszínezékkel és egy egészségügyi betéttel. Ez a „kísérlet” segíteni fog, ha úgy éreznéd majd, hogy túlságosan vérzel, hiszen mércét ad. Önts egy evőkanálnyi színezéket, egy negyed csészényit, és egy fél csészényit egy betétre. Így megvan a mércéd ha élesben is ki kell próbálnod.

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettádat? - Hölgynaptár alkalmazás

Mennyi ideig tart a menstruációm?

Ez személyenként változó, de 3-7 napig tarthat. Néha havonta csak 3 napig fog tartani, néhányszor pedig hosszabb lesz. Amíg nem szabályozott rendszerességű, addig lehet, hogy kimarad vagy kétszer jön meg egy hónapban. Ez mind teljesen normális.

A lényeg, hogy ne akarj minden információt egyszerre „megszerezni”, de igyekezz a kérdéseidre választ kapni. Néha biztos kellemetlenül érzed majd magad a sok kérdezősködésért, de jobb előre tudni mi vár rád, mintha hirtelen kell szembesülnöd vele.

(SZ. D. L.)