fogamzásgátló tabletta
#Testi problémák

Okozhatnak-e elhízást a fogamzásgátló tabletták?

2010.04.30.
2 perces olvasási idő

Körülbelül egy éve szedek fogamzásgátló tablettát, és azt hiszem, emiatt szedtem fel ez alatt az idő alatt majdnem hét kilót. Mivel hetente legalább ötször aerobikozom, és nagyon egészséges étrend szerint eszem pontosan már három éve, el sem tudom képzelni, mi mástól gyarapodhatott volna a súlyom. Még csak húsz éves vagyok, szóval a koromnak nem tulajdonítható a hízás. Elképzelhető, hogy a tablettáktól van? Ha igen, mit tehetnék azon kívül, hogy abbahagyom a szedésüket?

Kedves Kérdező!

A nők gyakran a fogamzásgátló tablettákat okolják amiért elhíztak, de a kutatások jórészt cáfolták ezt a tévhitet. A különféle tanulmányok megállapítása szerint nagyon csekély azoknak a száma, akiknek a fogamzásgátlók szedése miatt gyarapodott volna a súlyuk. A tabletták használata alatt a testméret bármilyen változása csak kis mértékű és átmeneti lehet.

Nem sokkal a tabletták szedésének az elkezdése után tapasztalható a nőknél egy kis „vízsúly-növekedés”, mivel a fogamzásgátló gyógyszerek felboríthatják a vízanyagcserét. A gyógyszerekben jelen levő ösztrogén és progeszteron közül bármelyik kiválhat folyadék-visszatartást, amely azonban átmeneti és általában ciklikus jellegű, s többnyire az első hónapban jelentkezik a szervezet nátriumkészletének a megnövekedése következtében.

Kevesebb fogyasztásával ellenőrzés alatt lehet tartani az effajta vízvisszatartást. A fogamzásgátló tablettában levő ösztrogén ugyancsak okozhat súlygyarapodást, elsősorban a mell, a csípő és a comb szöveteinek a megnövekedése következtében, általában több hónapos szedés után. További mellékhatása lehet a bokák megdagadása, a mellek érzékenysége, az esetleges kontaktlencse kényelmetlenné válása, valamint az akár 2-3 kilós súlygyarapodás is.

Némely fogamzásgátló, amelyben túlsúlyban van a progeszteron, megnövekedett étvágyat és folyamatos súlygyarapodást válthat ki. A tabletták okozta depresszió ugyancsak az étvágy megnövekedésével, és súlyfelesleg kialakulásával járhat. Azt tapasztalod, hogy az utóbbi időben nyomottabb a hangulatod, vagy egyre gyakrabban nassolnál valamit? Ha aggasztónak érzed valamelyikét ezeknek a mellékhatásoknak, nőgyógyászod felírhat másfajta tablettát, vagy javasolhat másmilyen fogamzásgátlási módszert.

Másfelől a nők esetében a súlygyarapodásnak számos oka lehet, melyek nem függnek össze a tablettákkal. Például történtek-e apróbb változások az étrendedben, melyekre fel sem figyeltél: például nassolsz-e munka közben vagy nem iszol-e többet hétvégéken a barátaiddal? Szoktál-e súlyzós edzést is végezni? Az izomtömeged növekedése is lehet a magyarázata a plusz kilók egy részének.

Beszélj az egészségügyi tanácsadóddal erről a súlyfeleslegről, amit felszedtél, közösen talán kideríthetitek az okát. Amennyiben a súlygyarapodásodat valóban a tabletták okozzák, nőgyógyászod másikat írhat fel, amelynek a lehető legkisebb az ilyen mellékhatása.

A fogamzásgátlásnak természetesen megvannak a maga előnyei és hátulütői, de az az elgondolás, hogy a nők emiatt híznak, jórészt legenda. Mielőtt lemondanál a tablettákról, próbálj meg beszélni a nőgyógyászoddal, milyen más védekezési lehetőségeid vannak és milyen egyéb okai lehetnek a súlygyarapodásodnak.

(Ő.B.)