pénisztörés
#Testi problémák

Eltörhet a pénisz?

2014.05.09.
1 perces olvasási idő

Bizonyára hallottál már róla a tévében és a filmekben, — de kérdés, hogy ha a péniszben nincs csont, akkor vajon tényleg el tud törni? Noha a pénisztörés szerencsére ritkán fordul elő, mégis létező jelenség, ezért a férfiaknak vigyázniuk kell a szexuális aktus közben. Sokan nem is tudnak arról, hogy a pénisztörés lehetséges.

Hogyan történhet meg?

Pénisztörés viszonylag ritkán fordul elő, főként a fiatal férfiaknál (a heves vérmérséklet és a kellő tapasztalat hiányának következtében), ha komoly erő hat a teljes erekcióban lévő péniszre - gyakoribb akkor, ha a nő van felül. Nagy fájdalommal jár, és egy hallható pattanó hanggal. A pénisz megduzzad, és feketés-kék színű lesz. A pénisztörések 10 százalékábanban a húgycső is megsérül. Pénisztörés esetén mihamarabb orvoshoz kell fordulni, mert kezelés híján deformálódás, sebesedés és merevedési zavarok alakulhatnak ki. A másik oka a pénisz abnormális görbületése, a Peyronie-kór, ami ugyan nem annyira súlyos, ám figyemen kívül mégsem szabad hagyni.

A pénisztörés kockázati tényezői

A kockázatos szex pózok nagy veszélyt jelentenek, szóval kétszer is gondold meg, mielőtt „akrobatikus” pózokat vennél fel. Ajánlott kerülni minden pozitúrát, amiben az erekcióban lévő pénisz erősen hajlik.

A jó hír az, hogy ha el is törik a pénisz, a probléma a legtöbb esetben kezelhető. A rossz hír az, hogy a legtöbben ilyen hleyzetben túl szégyenlősek ahhoz, hogy bármit is tegyenek. Ennek eredményeképpen lassan fognak felépülni, és noha a dagadás és a zúzódás a péniszről eltűnik, ahogy a testben beindul a hegesedés folyamata, jóval nagyobb lesz ez a heg, mint egy sebészeti ellátás után lett volna. Ráadásul később az is előfordulhat, hogy a heg felé fog dőlni a pénisz az erekciók során.

Védd meg a péniszed! Kezelési lehetőségek

A pénisztörés könnyen kezelhető műtéti beavatkozással. Az azonnali beavatkozással gyorsabb a felépülés és elkerülhető a hegesedés.

(Gy.Z. - everydayhealth, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)