testszag
#Testi problémák

Házi praktikákkal a testszag ellen

2016.04.20.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy az emberek egy közeli rokon ruhadarabjának illata alapján könnyen megállapítják, ki viselte azt, még ha hónapok óta nem is látták az illetőt? Ennek oka, hogy a testszagot a környezeti tényezők mellett (mint pl. az étkezés) a genetika is befolyásolja.

Ha testszagod van, valószínűleg sokkal kevésbé érdekel a miért, mint a hogyan. Hogyan is szabadulj meg tőle az otthonod csendes magányában?

Itt találsz 6 javaslatot, ha úgy tetszik házi praktikát a testszag leküzdésére:

1. Tartsd magad makulátlanul tisztán

testszagZuhanyozz többször is naponta, ha szükséges, hiszen így hatékonyan megszavadulhatsz a bőrödön lévő baktériumoktól. Az izzadság ugyanis önmagában szagtalan, de ha a mikroszkopikus baktériumok (amik természetesen a bőrödön élnek) összekeverednek izzadtsággal, akkor gyorsan megsokszorozódnak, és ennek hatására sajnos bűzlenek. Tehát a rendszeres és alapos mosakodás az izzadságra hajlamos területeken csökkentheti a testszagot.

Ha normálisan izzadsz, talán több problémád lehet a testszaggal, mint azoknak, akik tényleg túlzott izzadástól szenvedek (hiperhidrózis). Ez azért van, mert akik nagyon izzadnak, az izzadságuk „elmossa” a szagot okozó baktériumokat.

2. Használj antibakteriális szappant

Válassz egy antibakteriális fürdőszappant, mivel az ezzel történő mosakodás csökkenti a baktériumok számát, és így a szagot is. Keresd az „antibakteriális” feliratot a csomagoláson.

3. Törölközz alaposan

Ha lezuhanyoztál mindig teljesen szárítkozz meg. Jól törölközz meg, és az izzadságra hajlamos területek legyenek tökéletesen szárazak. A baktériumok is nehezebben szaporodnak a bőrödön, ha száraz.

4. Használj „ipari” erősségű dezodort

Ezt drogériában vagy gyógyszertárban szerezheted be, de problémásabb esetben bőrgyógyász is ajánlhat vagy felírhat neked olyan készítményt, amivel leküzdheted a kellemetlen szagokat. Miért ne a sima dezodorokat válaszd? A dezodorok nem óvnak meg az izzadástól, csak elfedik a baktériumok szagát a bőrödön, azonban az izzadásgátlók alumínium kloridokat tartalmaznak, ami egy olyan vegyi anyag, amely csökkenti az izzadást és ez is tartalmaz dezodoráló anyagokat. Ha úgy gondolod, hogy további segítségre szorulsz, kérdezd orvosodat. Használj dezodort naponta kétszer reggel és este.

5. Tartsd a gardróbodat makulátlanul tisztán

Ha erősen izzadsz, gyakran válts ruhát. A friss ruhák kordában tarthatják a testszagodat. A zoknidat is rendszeresen cseréld le, különösen, ha hajlamos vagy a lábszagra. Használj dezodoráló port, sprayt a cipődben, cseréld a betétet gyakran, járj mezítláb, ha lehetséges.

6. Csökkentsd vagy iktasd ki a tiltólistás ételeket

Hogy miért? Mert amit megeszel, az befolyásolja a testszagodat is. Számos tanulmány született már az ételek testszagot befolyásoló tulajdonságairől. Az egyik például azt bizonyítja, hogy a kevesebb vörös húst fogyasztók kellemesebb illatúak. Azok az ételek, amiktől jobban izzadsz, például az erős paprika vagy a fűszeres ételek, szintén hozzájárulnak a rossz testszaghoz. Az ételek aromáját (pl. hagyma, fokhagyma) szintén hordozhatja az izzadság, pont úgy, mint az egyéb testnedvek is.

(Sz.L.)

Kapcsolódó címkék

izzadás