Főoldal / TEST / Az igazság a tetoválásról
  2015-03-21

Az igazság a tetoválásról

Lehet, hogy manapság már különösebben fel sem figyelsz, ha valakin tetoválás van, hiszen az utóbbi években nagy mértékben elterjed a testdíszítés e formája. A 18-30 év közötti fiatalok negyede visel valamilyen tetoválást, szóval ha a tendencia így folytatódik, 10 év múlva ennek a korosztálynak csaknem 40%-a visel majd tetkót.

Gondoltad volna, hogy a tetoválás nem tipikus férfi dolog? A tetoválások 65%-át nők viselik. Nincs ebben semmi rossz, viszont mielőtt tetkót csináltatsz, tudj meg többet róla és mérlegelj!

- hirdetés -

A tetoválás típusai

• Amatőr tetkók: Egy gombostűvel különböző tintákat juttatnak be a bőr alá. Ezekben a tetoválásokban általában ne keressünk művésziességet. Mivel ezek a tetkók nem bevizsgált tintával és nem biztos, hogy megfelelő körülmények között készülnek, nagyobb a fertőzés lehetősége.

• Kulturális tetoválások: Az egyes népcsoportok, vallási felekezeti tagok, nemzetiségek, etnikumok készítik, hogy kifejezzék összetartozásukat. Sokszor egyéb spirituális jelentősége is van.

• Professzionális tetkók: A professzionális tattookat bejegyzett művészek készítik, külön tetoválásra alkalmas géppel. A legtöbb művész a tetováló-pisztolyt részesíti előnyben.

• Kozmetikai tetoválások: A tetoválásokat manapság a kozmetika is széleskörűen használja. Az ajkaknál, a szemhéjnál, a hajnál, vagy egyéb helyeken imitációként. Mivel viszont a festés idővel elhaloványodik, muszáj a procedúrát bizonyos időközönként megismételni.

• Orvosi tetoválások: Előfordulhat az orvosi esetek körében olyan példa, amikor a betegnél egy műtét vagy baleset olyan maradandó nyomokat hagy, amely indokolja például a tetoválással való elfedését is.

Miért kell a tattoo?

Igazából két fő oka van, hogy miért tetováltatnak az emberek. Az egyik, hogy így szeretnék kifejezni önmagukat, a másik pedig, hogy ezzel a helyüket mutatják egy csoportban. Persze lehet más oka is, te döntesz. Viszont azért azt ne feledd, hogy a tested másképp néz ki 30 évesen, mint 60 évesen, ráadásul ami fiatalon tetszik nem biztos, hogy nyugdíjas korodra is tetszeni fog. Nem beszélve arról, hogy az embereknek előítéleteik lehetnek veled szemben. Talán pont emiatt nem kapod majd meg az áhított vezetői posztot.

Biztonságos választás: Stúdió

Ha mégis rászánod magad a tetoválásra, válaszd a legbiztonságosabb módját, a tetováló stúdiókat. ahol gyakorlott tetováló mester vehet kezelésbe. Fontos, hogy minden tiszta legyen. A festék ugyanis a bőröd alá fog bejutni, érintkezve a testfolyadékaiddal és a véreddel. Nézz körül, ha nem olyan tiszta, mint egy orvosi rendelő, gyere ki onnan és keress egy másik helyet. Nézz a művész után, majd válaszd ki a neked megfelelő tetkót, vagy terveztesd meg vele. Ha mindez megvan végy egy nagy levegőt, utoljára döntsd el, hogy tényleg ezt akarod-e, majd pedig ülj nyugodtan a székben, míg a művész elkészíti az általad választott ábrát.

A biztonságos tetoválás érdekében

• Ne igyál alkoholt, és ne drogozz egy nappal a tetoválás előtt!
• Ne menj el tetováltatni, ha beteg vagy!
• Bizonyosodj meg róla, hogy minden a lehető legtisztább!
• Figyelj oda arra, hogy a tetováló művész megmosta-e a kezét, és hogy kesztyűben dolgozik-e.
• Kérd el a speciális festékek összetételéről szóló listát, hogy tudd, nem vagy-e allergiás rá!
• Miután kész a remekmű, kövesd a tetováló utasításait az utókezeléssel kapcsolatban.

Kockázatok

• Fertőzés: Amikor tetováltatsz, tisztában kell lenned a kockázatokkal is. Az egyik leggyakoribb probléma a fertőzés. Ilyenkor komoly betegségeket - pl. Hepatitis C, HIV – is elkaphatsz. Emellett más bőrfertőzések is fenyegetnek, amik bár nem olyan súlyosak, mint az előbb említett betegségek, mégis komoly problémákat okozhatnak.
• Allergiás reakció: Néhány ember szervezete egyes pigment anyagokra allergiás reakcióval válaszolhat, különösen igaz ez a piros festékanyagra. A legtöbbször a nőknél jelentkező problémáról va szó, melyet például az ajak tetoválásokor használhatnak.

Hogyan lehet eltüntetni?

A tetoválások ma már különféle technikáknak köszönhetően majdnem teljesen eltüntethetőek, viszont arra számíts, hogy a legtöbb esetben nem tudják visszaállítani az eredeti bőrszínt és bőrminőséget.

A legtöbb alkalommal a lézeres eltávolítást alkalmazzák. Ekkor lézer segítségével a bőrben található festékanyagokat veszik kezelésbe, a bőrt pedig megpróbálják helyreállítani, amennyire csak lehet. Vannak viszont olyan színű festékek, amelyeket nagyon nehéz, vagy lehetetlen eltüntetni.

Már több orvos is felhívta a figyelmet arra, hogy semmilyen más módszerben ne bízzunk, ezek ugyanis irritációt és más bőrproblémákat okozhatnak. Fontos, hogy ha meggondoltad magad, szeretnél megszabadulni a tetoválásodtól, a saját érdekedben inkább egy orvost keress fel ezzel a problémával és ne a tetováló művészhez fordult!

Mérlegelj, gondold át józan ésszel! Aztán dönts!

(Cs.B.; Forrás:WebMD)