gyümölcslé
#Táplálkozás

Mi van a gyümölcslés dobozban?

2016.01.10.
1 perces olvasási idő

A legtöbben, ha meglátják a „gyümölcslé” feliratot, alapból úgy vélik, hogy egészséges terméket vesznek, ráadásul praktikus és többféle méretű csomagolásban. Sajnos ez nem minden esetben igaz.

Itt van például 2 összetevő, amelyek távol állnak az egészséges fogalmától, de mégis gyakorta találhatóak a gyerekek számára készült innivalókban.

• Hozzáadott édesítőszerek. Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup (HFCS) az egyik leggyakoribb édesítőszer, azonban egy, két évvel ezelőtti kísérleti tanulmány higanyszennyezést mutatott ki, ebből az elterjedt adalékanyagból. Bonyolult vegyi eljárással készül, valamint génmódosított termékből állítják elő. Egy olyan kombináció, aminek hosszú távú hatásai még ismeretlenek, de nem sok jót sejtetnek. Ráadásul egy sor kedvezőtlen egészségügyi hatással hozták kapcsolatba a hozzáadott cukrot és más édesítőszereket: elhízás, fogszuvasodás, tápanyagszegény étrend kialakulása és mások.almalé

• Mesterséges színezékek. Az elmúlt három évtized során több tanulmány is bizonyította, hogy a szintetikus ételszínezékek bizonyos viselkedésbeli zavart és hiperaktivitást okoztak a gyerekeknél. Egyesek úgy vélik, ez már több mint elég a betiltásukhoz, mégis az érintett szervek szerint átfogóbb kutatásokra lenne szükség.

Mit lehet tenni?

• Nézd meg az összetevőket! Keresd a 100%-os gyümölcstartalmú termékeket, lehetőleg természetes összetevőkkel és adalékokkal, kísérletezz más-más márkákkal és termékekkel. Rengeteg alternatív termék kapható ma már és igen széles választékban a szupermarketek polcain.

• Érdeklődj a gyártónál! Kérhetsz minőségügyi tanúsítványt a termékről és az egyes összetevőkről, hogy tartalmaz-e valamilyen káros anyagot, akár maga a csomagolás is. Sajnos előfordul, hogy káros anyagok oldódnak bele az ételbe-italba az egyes csomagolóanyagokból, ezt egy sor tanulmány is alátámasztotta. Válassz olyan csomagolású terméket, mely újrahasznosítható vagy visszaváltható. Vegyél inkább kevesebb, de nagyobb kiszerelésű terméket a sok kicsi helyett.

(N. L.)