étrend
#Táplálkozás

14 új, izomnövekedést serkentő étel!

2010.11.26.
3 perces olvasási idő

Ha már eleged van a csont és bőr nélküli sovány csirkemellből és barna rizsből, itt az ideje változatosabbá tenni az étrendedet.

1. Bok Choy, avagy kínai káposzta

A brokkolival rokon leveles zöldség, még nem túl ismert hazánkban. Megismerése azonban fontos, hisz feleannyi szénhidrátot és kalóriát tartalmaz, mint közismertebb unokatestvére. A javaslatunk a következő: válaszd le, mosd meg, majd szárítsd ki egy fiatal Bok Choy leveleit. Hevíts egy evőkanálnyi olívaolajat közepesen melegre. Ezután pedig pirítsd a leveleket, egy kis fokhagymával 5 percig, vagy ameddig puha nem lesz. Fogyaszd egészséggel!

2. Garnélarák

Nem csak finom, és nem csak az izmaidnak tesz jót. A garnélarák az egész szervezetedre jó hatással van. Fehérjetartalma megkérdőjelezhetetlen. Körülbelül 12 nagyobb garnélarák 18 g fehérjét tartalmaz.

3. Datolyaszilva

Ez az édes ázsiai gyümölcs hidd el, sokkal nagyobb és jobb C-vitaminforrás, mint a hétköznapi almád. A legelterjedtebb datolyaszilvák mikor megérnek mély narancssárgák, és nagyon puhák. Fogyasztáshoz vágd ketté, kanalazd ki a magvakat, majd élvezd az ízeket! Lefagyasztva hűsítő nyári édességként is szolgál.

4. Osztrigák és kagylók

10 dkg osztriga körülbelül 11 g fehérjét tartalmaz. Aki esetleg nem szereti az osztrigát, annak jó hír, hogy egyes tengeri kagylók ugyanekkora mennyiségben ennek a dupláját is tartalmazhatják.

5. Quinoa vagy Keen-wah

Ha netán nem tudnád, hogy miről is van szó, akkor gondolj egy olyan növényre, amely a legnagyobb fehérjebomba a haszonnövények között és hasonló, mint a rizs. Egy csészényi keen-wah 22 g fehérjét tartalmaz. A legtöbb egészségboltban és egzotikus fűszerüzletben megtalálod.

6. Kecske

A kecske nem csak finom, de tápláló is! Kilóról – kilóra fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a sertés és valamennyivel több proteint is. Próbáld ki grillen, majd miután megsült, facsarj rá egy kis citromlevet és hintsd meg egy csipetnyi rozmaringgal. Télen próbáld meg ugyanilyen fűszerezéssel, de lassan és roston sütve, csonttal együtt! Az eredmény mennyei lesz!

7. Kuszkusz

Bár biztosan sokan hallottatok már róla, nem árt pár információval kibővíteni tudásotokat. Nem csak a tészta lehet az, amely rengeteg energiát raktároz. Ugyanis itt a kuszkusz! Elkészítése nem egy nagy tudomány. Minden, ami szükséges hozzá az víz, mikrohullámú sütő és körülbelül 2 perc.

8. Sloopy Joes – avagy az amerikai hamburgerkülönlegesség

Mint az köztudott, a marhának minden más ételnél nagyobb kreatin tartalma van. Bár ezzel az étellel sem találkozhatsz minden sarkon hazánkban, de ha mégis kipróbálod, akkor eredeti Manwich szósszal próbáld ki, ne pedig más zsíros és kalóriadús dresszinggel. Így körülbelül 20 g zsírtól óvod meg a szervezeted, miközben a marhahús kreatinja bejut a szervezetedbe.

9. Portobello gombák

Remek ételkülönlegesség telis-tele értékes tápanyagokkal. Az elkészítése szinte semmilyen konyhai tudást nem igényel. Csak töltsd meg a gombafejeket kockára vágott csirkemell filével, öntsd az egészet le paradicsomszósszal, majd pedig rakd a sütőbe 10 percre. Egy átlagos gombafej pedig így elkészítve 1,5 g rostot és 2 g fehérjét tartalmaz.

10. Hajdina vagy Tatárka

Egy 2008-as török tanulmány szerint a hajdina sokkal több betegségmegelőző antioxidánst tartalmaz, mint mondjuk a zab, a búzacsíra, vagy az árpa. Kezd másképp a napot! Az interneten számos hajdina receptet találhatsz. Remek palacsintát lehet például hajdinából készíteni. De egyéb más elkészítési módjai is léteznek. Légy kreatív és változtass!

11. Szilva

Oké. Lehet, hogy most nevetsz, de figyelj ide. A szilva nagymértékben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek leküzdeni a magas stressz szintet, amely a kemény edzés eredménye lehet. Szóval fogyassz belőle sokat, hogy segíts a szervezetednek visszaállítani a normális edzés előtti értékeket.

12. Rántott csirke - másképp

A csirkemell egyértelműen nyerő táplálék, ha proteinről van szó. Előfordulhat, hogy kezd eleged lenni a csirkéből, így próbáld ki a következő taktikát. Forgasd a csirkét felvert tojásba. Ezután azonban ne zsemlemorzsába, hanem összezúzott kukoricapehely, só, bors és szárnyas ételízesítő keverékébe forgassuk. Ezután az előkészített húsokat süssük 350 fokon 20 percig, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz.

13. Eidami sajt

A holland sajtok tömkelege félkemény, kivétel természetesen a fél lágy eidami sajtot. Ez a sajt ugyanis több fehérjét tartalmaz, kevesebb kalóriát, és sokkal inkább dúsabb tápanyagokban, mint félkemény társaik. Kockázd fel a sajtot, majd fogyaszd friss körtével! Még jobb, ha grillezed a sajtot, és szendvicsben, almával és őrölt szemes mustárral fogyasztod! Az íz hatás és a tápanyagzuhatag garantáltan nem marad el!

14. Sült bab

Egy fél csésze sült bab körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz és rengeteg más számos, az izmok fejlődőséhez elengedhetetlen élelmi rostot. Óvd meg magad a felesleges telített zsíroktól! Ne válassz vegetáriánus sült babot!
Nos, testépítők és műkedvelők, remélem segítettem, és sikerült jó pár hétre elegendő új étkeket felsorakoztatnom! Jó edzést és jó étvágyat!

(Cs.B. - Menshealth)

Kapcsolódó cikkek