kapcsolat
#Szülőknek

Tinédzser románcok - Régen és most

2021.05.04.
1 perces olvasási idő

A digitális világ teljesen megváltoztatta a tinik szerelmi életét. Gyermeked már nem úgy találkozgat, randizik másokkal, ahogyan ezt te tetted fiatalabb korodban. Íme, 7 bizonyíték erre.

Hosszabb lett a partnerek listája

Régen: A randipartner személye kimerült a sulis társakban, szomszédságban élő lányokban/fiúkban, esetleg egy barát távoli unokatestvérében.

Most: Gyermeked kapcsolatba léphet bárkivel a világon, elérheti az ismerőseinek az ismerősét, akár teljesen idegen embereket is. Sok tini jár olyannal, akivel először az online világban „találkozott”.

Flörtölés

Régen: A diákok matek órán, esetleg a suli folyosóján flörtöltek egymással.

Most: A tinik naphosszat chatelnek, hangulatjeleket, vicceket küldenek egymásnak az online médián keresztül. Körülbelül 50%-uk interneten keresztül tudatja a másikkal, ha érdeklődik iránta.

Új probléma: Az online zaklatás

Régen: A digitális korszak előtt az minősült zaklatásnak, ha valaki felhívott a vezetékes telefonon, majd lerakta. Rosszabb esetben követett a személy vagy leskelődött, otthon vagy-e.

Most: A mai tinik gyakran találkozhatnak kéretlen üzenetekkel, zaklatókkal, szexuális tartalmú képekkel. Sokan tiltanak le olyan személyeket, akik zavarják őket az online világban.

Az irigység új forrása

Régen: Féltékenység, ha a barátnő beszélget a bálkirállyal, vagy a focicsapat a kiszemelt lánnyal.

Most: Tini gyermeked a beszélgetések jórészét már az interneten éli meg. Látni fogja az üzenőfali beszélgetéseket, hogy ki lájkolja, kommenteli a párja legújabb képét. Nagyon sok tini bizonytalanná válik kapcsolatukban ezek miatt.

Kapcsolattartás

Régen: Neked még várnod kellett a péntek estékre, hogy a barátod felhívjon, s ha nem beszéltetek a hétvége alatt, akkor tovább várakoztál hétfőig.

Most: Tini lányod már tisztában van vele, hogy mit csinál a barátja a nap minden percében. Sőt a tinik 85%-a elvárja, hogy naponta egyszer jelentkezzenek, 11%-uk pedig óránkénti üzenetet kér.

Szakítások

Régen: Régebben, ha egy kapcsolatnak vége szakadt, az nagyrészt telefonon vagy személyesen történt, nagyritkán egy kézzel írott üzenet formájában.

Most: A modern technológia számtalan módot biztosít a szakításra: email, facebook, messenger - bármin keresztül el lehet sütni a jól bevált „Nem miattad! Miattam!” szöveget.

Sexting

Régen: Amikor még nem voltak okostelefonok, gyakorlatilag lehetetlen volt egymásnak meztelen vagy hiányos öltözékben készült képeket küldözgetni.

Most: Tini gyermekednek végtelen számú lehetősége van meztelen képeket feltenni a világhálóra. Manapság a tiniknek kb. fele rendszeresen szokott „szextingelni”, ám amíg ezt egyesek flörtölésnek, mások zavarbaejtő dolognak gondolják.

(KamaszPanasz – K.F.)