testvérharc
#Szülőknek

3 megoldás a testvérharcra

2021.03.04.
2 perces olvasási idő

Íme, egy kiváló hasonlat az új testvér érkezésére: A férj rózsával és ajándékkal tér haza feleségéhez. Leülteti kedvesét és a következőket mondja neki: Édesem, tudod, hogy szeretlek. Valójában annyira szeretlek, hogy úgy döntöttem, hazahozok egy másik feleséget is. Szeretném, ha tudnád, hogy a szívemben mindkettőtök számára van elég hely, ezért ne irigykedj, legyél kedves és lépj túl rajta.

Ezt kevés nő fogadná el könnyen, de ezt mondjuk gyermekünknek is, ha egy új kisbaba érkezik. Néhány testvér rögtön imádja egymást, néhányan pedig olyanok, mint a tűz és a víz. A gyermekkor természetes velejárója, hogy gyermekeink megtanulják, hogyan jöjjenek ki másokkal és a testvéri kapcsolat egy nagyon jó módszer erre.

4 dolog, amit a testvérek megtanítanak egymásnak

A testvérek néha csúnya dolgokat mondanak egymásnak. Ezáltal megtanulják, hogy a szavak fájhatnak és hatással vannak másokra. Így felkészülhetnek a más emberekkel való jövőbeli kapcsolataikra is.

A testvéreknek sok időt kell egymással eltölteniük akkor is, ha nem szeretnék. Meg kell tanulniuk osztozkodni. Megtanulni, figyelembe venni mások igényeit és akaratát egy nagyon jó felkészítés a munka világára.

Meg kell tanulniuk az erős érzelmeiket kezelni valaki olyan iránt, akit szeretnek. Ez egy elkötelezett kapcsolathoz alapvető feltétel. A testvéreknek jószívűnek kell lenniük és nem versengeni egymással. Akárcsak egy jó barátságban.

3 mód, ahogy a szülök segíthetnek

Ne te legyél a döntőbíró - inkább legyél segítőkész

Ne állj ki senki mellett, maradj semleges. Tedd fel mindkét gyermekednek ugyanazokat a kérdéseket, ezzel megtanítva őket arra, hogy magabiztosan kiálljanak saját igazukért. A szabályok a következők: egyszerre csak egy beszélhet. Így nem fognak más témákra elkalandozni. A mondatok körülbelül így hangzanak:

Kisfiam/kislányom magyarázd el kérlek, hogy mi történt!
Kisfiam/kislányom, hogy akarod ezt megoldani?

Ez addig tartson, amíg valamilyen megoldásra nem jutnak. Így magabiztosságot, tiszteletet, emberséget tanulnak, valamint azt, hogy hogyan jussanak egyezségre másokkal.

„Ez nem fair”

A testvérharcok egyik célja, hogy a szülőket rávegyék arra, hogy valakinek igazat adjanak. Ez a gyerekek korai fejlődésének természetes része. 11-12 éves korig a gyermekeket nem érdeklik azok a különbségek, amik bennük rejtőznek. Ismerd el gyereked egyedülálló gondolatát a következővel: Hú, erre még így nem is gondoltam! Ez a te gyermeked gondolatát dicséri és arra tanítod meg vele, hogy mindenkinek különböző erősségei vannak. Így rájönnek arra is, hogy nem kell mindig mindenkit egyformán kezelni és fairnek lenni. Ne lepődj meg, ha ezután a többi gyermeked is meg akarja osztani saját gondolatait. Egyszerűen csak mondd: Milyen jó, hogy mindannyian új dolgokat hoztok a családunkba.

Oldják meg saját maguk közt

A gyermekek szemében a szülő mindig rendelkezik a megoldással. De mi van, ha mégsem? Nos, akkor a testvéreknek egymás közt kell megoldaniuk a problémát, ami egy nagyszerű tanítási módszer. Mondd nekik a következőt: „Sajnálom, de erre nem tudok választ adni. Ha ezt a játékot akarjátok játszani, akkor találjátok ki, mi a megoldás, különben sokáig el fog húzódni.” Általában meg tudják oldani és ragaszkodnak az álláspontjukhoz is.

Mint minden másnak a gyermekkorban, a testvérrel való kapcsolatnak is tanító hatása van. Egy tipp sem fog örökre, tökéletesen működni. Ez a tanulás egy hosszú folyamat.

(KamaszPanasz – K.F.)