szülő
#Szülőknek

7 dolog, amiről beszélni kell, mielőtt gyermeked bulizni indul

2020.03.01.
1 perces olvasási idő

Nem minden tini bulit kezelnek egyformán. Néhányan egy játékos, beszélgetős házibulit is vad dolognak tartanak, mások a túlzott alkoholfogyasztástól és drogozástól sem tartózkodnak.

Sajnos sok szülő ad előszeretettel alkoholt 18 éven aluliaknak is. Szóval, mielőtt elengednéd gyermeked egy buliba, fontos érdeklődnöd, hogy milyen buli is lesz az pontosan és megbeszélni, mik is történhetnek.

Beszélj a szülőkkel

Gyermekednek talán nem tetszik majd, de fontos felhívni a házigazda szüleit a buli előtt. Kérdezd meg, hogy küldj-e valami inni-ennivalót, majd térj rá a party részleteire. Sok szülő gondolja, hogy a gyerekek is ihatnak alkoholt, amíg felügyelnek rá, ám ebben is rejlik veszély. Kérdezd meg tehát pontosan, amit szeretnél: drog, alkohol lesz-e a bulin, otthon lesznek-e a szülők stb. Ha nem vagy elégedett a válaszokkal, ne engedd el gyermeked.

Hazajutás

Egyezzetek meg gyermekeddel, hogy mikor kell hazajönnie és kivel. A legjobb, ha te vagy egy másik megbízható szülő megy el érte. Tanítsd meg gyermeked arra, hogy soha nem vezetünk, ha már fogyasztottuk alkoholt, illetve nem szállunk be ilyen sofőr mellé.

Gyermeked nem hagyhatja el a bulit

Sok probléma felmerülhet ilyenkor. Általában csoportosan hagyják el a buli helyszínét, hogy drogozni, inni menjenek, majd később visszatérnek. Jobb, ha gyermeked csak vészhelyzet esetén hagyja el a bulit, s ha valami változás van a programban, azonnal szól neked.

Legyen egy terv vészhelyzet esetére

Ha gyermeked észreveszi, hogy a buli kezd elvadulni, hívjon fel téged és menjen haza. Fontos hangsúlyozni neki, hogy mik az egészséges döntések és, hogy ki kell állni ezek mellett még akkor is, ha mások nem ezt teszik.

A következmények átbeszélése

Beszéljétek meg jó előre, hogy mik lesznek a következményei a szabályok megszegésének. Ha nem tartja be őket, nyugodtan ki lehet szabni valamilyen büntetést, hogy ez később ne forduljon elő. Szobafogság, számítógép-megvonás, pluszfeladatok.

Maradj fent, míg gyermeked hazaér

Ha gyermeked már elég idős ahhoz, hogy vezessen, vagy valaki más viszi haza, maradj fent, amíg hazaér. Közöld gyermekeddel, hogy várni fogod, így nem fog hajnalban lopakodni, vagy ittas állapotban hazatérni.

Beszélgetés a buli után

Jó ötlet beszélgetni gyermekeddel a bulin történtekről. Nem kell minden részletről kíváncsiskodni, de meg lehet kérdezni, hogy kik voltak ott, mit csináltak.

(KamaszPanasz – K.F.)