házibuli
#Szülőknek

Mit tegyek, ha gyermekem házibulit szeretne szervezni?

2019.08.08.
2 perces olvasási idő

Egyszer nagy valószínűséggel eljön a nap, amikor kamasz gyermeked a házibuli szervezésének ötletével áll elő. Ezt lehet, hogy a te engedélyeddel teszi, de az is lehet, hogy akkorra időzíti, amikor valahol távol vagy, és nagy a kísértés arra, hogy áthívja a barátait.

Biztosan hallottál már olyan rémtörténeteket, ahol a házibuli tényét és részleteit a kamasz a közösségi oldalakon posztolta, ezáltal több százan mentek el a bulira – ezzel akár százezres, milliós károkat is okozva a házban. Egy szülő sem álmodik erről, igaz?

Teljesen természetes, hogy a gyermeked szeretne házibulit rendezni, akár csak azért, hogy a meghívottaknak szívességet tegyen. De vajon lehetséges "normális" házibulit szervezni tiniknek?

Bizalom

A bizalom közted és gyermeked között rendkívül fontos az élet különböző területein és mindebbe beletartoznak a bulik is. Sokkal jobb, ha te is tudsz a tervről és engedélyed adod, mint az, hogy később sokkolva értesülsz az eseményekről.

Ha a kamasz szeretne bulit rendezni, beszélgess el vele! A 15 és annál idősebb gyermek esetében kifejezetten jó, ha nem vagy otthon a buli alatt, de a fiatalabb gyermekek esetében szerencsésebb, ha legalább egy szülő a házban van (feltűnés nélkül).

Ha hosszabb távra elutazol, például üzleti útra vagy nyaralásra és idősebb kamasz gyermeked egyedül hagyod otthon, beszéld meg vele, hogy rendezhet-e built vagy sem, és ha igen, akkor mikor és milyen feltételekkel. Beszéljétek meg a körülményeket, fektessétek le a szabályokat, és magyarázd meg a szabályok mögötti okokat is. Emellett tegyél el minden törékeny és értékes tárgyat, hogy biztos lehess azok biztonságában!

A szabályok

Létszám

Talán a legfontosabb szabály, hogy gyermeked sehol se hirdesse meg a bulit. Mondd el neki, hogy a barátait szívesen látod, és még azzal is számolsz, hogy a barátai magukkal hozzák a saját barátaikat, de beszéljetek meg egy maximális létszámot.

Zene

Egy buli nem buli zene nélkül, ám valószínűleg a szomszédokra is gondolniuk kell. A legjobb megoldás, ha a kamasz (nem te) meglátogatja a szomszédokat, és megbeszéli velük, hogy partit rendez, ahol esetlegesen hangos zene lesz, de legkésőbb éjfélkor lehalkítják. Ez jó megoldás és gyermekedtől is sok bátorságot kíván, de ami a legjobb, hogy senki sem fogja kihívni a rendőrséget csendháborítás miatt.

Alkohol

Mi legyen az alkohollal? Az idősebb kamaszok biztosan inni fognak, mindezt szinte lehetetlen elkerülni. Ám a fiatalabb gyermekek esetében a szülő jelenléte azért is fontos, mert így ki tud szűrni minden olyan próbálkozást, amikor alkoholt csempésznének be a lakásba.

Hogyan tarthatóak távol a tinik az alkoholtól?
Amikor egy személyt alkohol vagy drog elvonókúrára fognak, akkor az első lépés, hogy megpróbálják feltárni a lehetséges kiváltó okokat, a háttérben meghúzódó problémákat. Tovább a cikkhez

Szex

A tinik számára egy parti ideális atmoszféra lehet a kísérletezgetésre, különösen egy pár ital után. Te nyilván nem fogod tudni az egészet teljesen megakadályozni, de lépéseket tehetsz ennek érdekében. A hálószobákban való tartózkodás megtiltása, és ha szükséges, akár kulccsal való bezárása hasznos lehet, de a siker sajnos még így sem garantált.

Drog

A drogokkal kapcsolatban egyetlen szabály létezhet: nem! Ha a kamasz drogozni szeretne, nem sokat tudsz tenni ellene, de mindenképpen tudasd gyermekeddel, hogy nem fogsz semmilyen drogot sem tolerálni a házadban – és tegyél róla, hogy mindezt gyermeked barátai is tudják!

Hívatlan vendégek és az erőszak

Sokan hívatlanul állítanak be a partikra és könnyedén be is juthatnak. Kérd meg gyermeked, hogy beszélje meg a vendégeivel, csakis ő engedhessen be bárkit a bulira.

Sajnos erőszak is előfordulhat - ha nincsen gyors és egyszerű megoldás, akkor bátorítsd gyermeked arra, hogy hívjon rendőrt. Sokkal jobb, ha a rendőrök ott vannak, és kezükbe veszik az ügyet, mint ha az egész elfajul, és tragédiába torkollik.

Tudasd gyermekeddel, hogy egy parti rendezése felelősséggel jár és azt, hogy elvárod tőle és barátaitól, hogy felelősen viselkedjenek - ha pedig ezt nem sikerült megtenniük, akkor következményekkel kell számolniuk. Ugyanakkor, ha valami olyan történik, amiről gyermeked nem tehet, ne büntesd meg érte.

A jól megtervezett házibulik csodásak lehetnek és nagyszerű emlékek lesznek gyermekednek. Dolgozz együtt kamasz gyermekeddel, hogy jól sikerülhesssen a parti – így máskor is nyugodtan megengedheted neki, hogy házibulit rendezzen!

(KamaszPanasz - Gy. A. - yourteenager.co.uk)

Kapcsolódó címkék

anyaapa