szülő
#Szülőknek

Apa ne prédikálj, bajban vagyok!

2019.04.08.
1 perces olvasási idő

Ki tudná elfelejteni Madonna slágerének szavait? A zene fülbemászó volt, a dalszövegnek pedig rengeteg a mondanivalója.

Ha szerencsés vagy, nem hallottál hasonló szavakat tinédzser gyermekedtől. Az a bizonyos két szó tudja igazán pánikba ejteni a szülőket: „Bajban vagyok!”. Sokszor túl nagy a fantáziánk és ahelyett, hogy gyermekünk következő mondatára figyelnénk, már egyből gyártjuk a legrosszabb teóriákat. Az ok lehet teljesen egyszerű (például egy letört köröm), kicsit komolyabb (például egy egyes dolgozat) esetleg elég súlyos (terhesség), azonban mindent az határoz meg, hogy te hogyan viszonyulsz hozzá. Talán nem lesz kellemes ezeket a dolgokat hallani gyermekedtől, de az, hogy ezzel hozzád fordult, egy nagyon jó jel.

1. Hallgass meg minél többet a történtekről. Próbálj meg nem közbeszólni. Ez fog segíteni abban, hogy minden fontos információt megtudj. Ha idő előtt reagálsz vagy közbeszólsz, gyermeked lehet, nem mondja majd el a teljes történetet.

2. Az első dologhoz kapcsolódik, hogy maradj nyugodt és támogató, még akkor is, ha egyáltalán nem érzed magad olyannak abban a pillanatban.

3. Szintén fontos, hogy figyelj oda arra, miket mondasz és hogyan reagálsz. Olyanokat mondani, mint például „Ugye megmondtam” vagy „Meg fogom ölni azt a srácot!” nem megfelelő és segítőkész a helyzetben.

4. Tudasd gyermekeddel, hogy bár nehéz ezeket hallani (ha csakugyan komoly dologról van szó), de értékeled a bizalmát. A pozitív megerősítéssel biztos lesz gyermeked abban, hogy érdemes volt hozzád fordulni. Ez szintén bizonyítja a feltétlen szereteted és támogatásod gyermeked iránt.

5. Dolgozzatok együtt, építsetek fel egy tervet. Ösztönözd gyermeked arra, hogy megoldásokat keressen és próbáld elkerülni azt, hogy megmondd neki, mit kell tennie. Ezzel kicsit az önállóságra neveled és fejleszted a problémamegoldó képességét.

6. Beszéljétek meg a dolgot akkor, ha a kezdeti sokk elmúlt. Ekkor meg lehet említeni a szabályokat és következményeket is, de semmiképpen sem abban a pillanatban, amikor gyermeked segítséget kér tőled. Józanul és nyugodtan kell hozzáállni, akkor lesz sikeres a kommunikáció.

Mint szülő, nyilván megpróbálod megtanítani gyermekedet a helyes és egészséges döntéshozatalra. Ugyanolyan fontos támogatni őket, amikor rossz döntést hoztak és elbuktak, mint megdicsérni őket a jó választásnál.

(KamaszPanasz)