drogozás
#Szülőknek

A folyton fáradt tinik és a drogozás közötti összefüggés

2014.03.06.
2 perces olvasási idő

Sok tini azért nyúl a különféle drogokhoz, mert nem tud rendesen aludni - állítja egy tanulmány.

Előfordult már Önnel, hogy a gyerekénél ismeretlen eredetű gyógyszereket vagy azok csomagolásait, esetleg egyéb gyanús szereket talált? Sok éven keresztül a szülők, orvosok és kutatók úgy gondolták, hogy a fiatalok rossz alvását az illegális szerek használata okozza. Azonban újabban egy, a régi elképzeléssel teljesen ellentétes kép kezd kibontakozni a kutatók számára.

Meglepő módon sok tini éppen azért kezd el drogozni, illegális szereket, gyógyszereket fogyasztani, mert nem alszik eleget, és a kialvatlanság hatásait próbálják meg így ellensúlyozni. A probléma viszonylag sokrétű és széles tömegeket érint.

drogÁltalánosságban úgy tartják, hogy az alváshiány egy olyan figyelmeztető jel, ami a háttérben meghúzódó súlyosabb gondokra utalhat. A jelenlegi tudományos eredmények alapján azonban épp az ellenkezője is igaz lehet: maga az alváshiány okozza a problémákat. A 90-es években kutatók egy csoportja átfogó tanulmányokat végzett az alváshiánnyal kapcsolatban, több ezer önkéntes fiatal bevonásával arra jutottak, hogy igenis létezik összefüggés az alváshiány és a drogozás között, de nem úgy, ahogyan azt addig feltételezték. A tinik épp az alváshiányuk kezelése miatt szoktak rá az illegális szerekre, nem fordítva.

A tinik alvása és a drogok közötti kapcsolat

Az igazán aggasztó dolog az, hogy ha az Ön gyermekének a barátja nem alszik eleget, akkor nagyobb az esély arra, hogy a gyermeke rászokik az illegális szerekre. De miért is? A kutatók azt feltételezik, hogy az egyik gyerek rossz szokásai erősen befolyásolják a másik gyerek viselkedését, vagyis könnyen átvehetik egymás rossz szokásait. A rossz alvás pedig oda vezethet, hogy az adott tini könnyen rászokhat a drogokra, épp azért, hogy azokkal kezelje az alváshiányát. Ez pedig egy sor kellemetlen hatással jár: például a keményebb drogokra való könnyebb rászokás, viselkedésbeli, magatartásbeli problémák, depresszió, csökkenő iskolai teljesítmény.

Az elmúlt néhány év során számtalan tanulmány foglalkozott a közösségi oldalak tinikre gyakorolt hatásával, például nemcsak információk, de az érzelmek (boldogság, depresszió, öröm, bánat) is villámgyorsan megoszthatóak lettek az új kapcsolattartási formák segítségével. A jelenlegi tanulmány szintén erősíti ezt az aggasztó trendet az, hogy a kamaszok szinte állandóan a neten lógnak, nehogy elmulasszanak valamit, emiatt pedig túl keveset alszanak.

Megoldások a tinik alvásproblémáira

Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyermeke rossz alvási szokásai miatt ne szokjon rá a drogokra, egyéb illegális szerekre? Íme, néhány olyan lépés, melyet érdemes megtennie a gyermeke egészségének védelme érdekében.

Hozzon néhány egyszerű korlátozó intézkedést, például este kilenc óra után nem nyúlhat a gyerek semmiféle digitális eszközhöz, nincs tévé, számítógép, mobil, ezeket ki kell kapcsolnia (sőt, az lenne a legjobb, ha az ébresztőórán kívül nem lenne semmilyen elektronikai eszköz a hálószobájában). Bizonyított tény, hogy az egyes elektronikai eszközökön világító állapotjelző led segíti az ébren maradást, vagyis nem teszi lehetővé a nyugodt alvást.

Drogok
Néhány szülő úgy gondolja, hogy elég egyszer elmondani a drogokkal kapcsolatos veszélyeket, és ezzel le is van tudva a dolog. Ez azonban tévedés, egyszeri beszélgetés még nem jelent semmit, a szülői munka sokkal többről szól! Beszélgetés a drogról

Kövesse figyelemmel a tini iskolai teljesítményét, ha szükséges, lépjen közbe. Ha teheti, akkor írassa be gyermekét délutáni tanulószobai foglalkozásra, hogy ne hanyagolja el kötelességeit. Előfordulhat, hogy sok szülő a munkája miatt nem tud este foglalkozni a gyermekével, nem tud odafigyelni rá, és nem tudja ellenőrizni, hogy rendben van-e a házi feladata, készült-e a másnapi órákra. Ezért célravezetőbb, ha még marad délutánra az iskolában, és ott készíti el a leckét, tanul a következő napra.

Segítse gyermekét, hogy mindig meglegyen a szükséges alvásideje, például ne hagyja, hogy hétvégén sokáig fennmaradjon. Az alvás lehetőleg mindig rendszeres és fix időpontokban legyen, ne változzon napról napra, mert az csak összezavarja a gyerek biológiai óráját és annak elégtelen alvás lesz a következménye, ami pedig a már ismert problémákkal jár. Gondoskodjon róla, hogy gyerekének meglegyen a napi minimum hét óra pihentető alvás a hét minden napján.

(KamaszPanasz, forrás: webmd.com)