szülő
#Szülőknek

Kamaszkor pszichológiája: a 17 évesek

2016.04.01.
2 perces olvasási idő

17 évesen a kamaszok bontogatják a szárnyaikat, és egyre inkább megismerik a körülöttük lévő világot. Mivel mindeközben még elég fiatalok, időnként hibákat is vétenek, amelyeket saját maguknak kell kijavítaniuk. Ez is fontos része gyermeke sikeres önállósodásának. Ha ezt most nem tanulja meg gyermeke, akkor még felnőttként is Öntől várja majd a problémái megoldását.

Elfoglalt kamaszok

A legtöbb 17 éves aktív életet él. Randizgat, sportegyesületben vagy a dráma szakkörben játszik, Kamaszkor pszichológiája: a 17 évesekesetleg még diákmunkát is vállal. Rengeteg barátja van, gyakran jár szórakozni, moziba vagy iskolai bulikra megy a barátaival. Akár ő maga is a diákönkormányzat lelkes tagja, aki aktívan részt vesz a jótékonysági rendezvények és programok megszervezésében. Így vagy úgy, de gyermeke mindenképpen az események középpontjában van. De mi van akkor, ha 17 éves gyermeke semmilyen téren nem aktivizálja magát? Akkor itt az ideje, hogy sürgősen találjon csemetéje számára elfoglaltságot.

Ne döntsön helyette!

A 17 éveseknek minden okuk megvan rá, hogy frusztráltak legyenek az őket körülvevő stressz miatt. 16 évesen még sikerült megbirkózniuk zsúfolt napirendjükkel, és különösebb aggodalom nélkül ugrottak egyik dologról a másikra. Ám ha túlterhelik magukat, szükségük lehet a szüleik útmutatására, hogy megtanulják, hogyan szelektáljanak. Ám fontos, hogy csak tanácsot adjon gyermekének, semmiképp se döntsön gyermeke helyett, és hallgassa végig figyelmesen!

A „majdnem nagykorúság” felelőssége

Egy 17 éves tinédzser már lassan a nagykorúság és a teljes felelősségvállalás küszöbén áll, legalábbis jogilag. Ez egyre inkább arra sürgeti a szülőket, hogy elbeszélgessenek gyermekükkel az otthoni szabályokról, és arról, hogy a kötelességeik és jogaik hogyan változnak a felnőtté válásukkal. Ha még a tini 18. születésnapja előtt sikerül ezeket megtárgyalni vele, akkor a nagykorúság betöltésével nem lesznek alaptalan elvárásai azzal kapcsolatban, hogy felnőttként mit lehet és mit nem.

A 17 évesek szüleinek mindenképpen tudniuk kell gyermekük esetleges alkohol- vagy drogfogyasztásáról. Mivel van zsebpénzük, sőt egyeseknek munkájuk is ebben a korban, a szüleik nem tudhatják pontosan, hogy a pénzüket mikor és mire költik. Ismételten beszélgessen el gyermekével a kockázatokról!

Továbbra is vonja be gyermekét a házimunkába! Mindenki, aki a házban lakik, felelős annak rendben tartásáért, így mindenkinek kijut a ház körüli teendőkből, még annak is, akinek állandóan be van táblázva a naptára.

Jusson idő az evésre!

A 17 éves tinik nem mindig jutnak megfelelő tápanyagokhoz, nem csak azért, mert túl válogatósak, vagy mert csak a gyorsételeket szeretik, hanem mert egyszerűen nincs elég idejük tápláló ételeket fogyasztani otthon. A 17 évesek állandóan elfoglaltak: az iskola, a sport és az aktív társasági élet kitölti minden idejüket. Ebben a korban a legtöbb tinédzsernek nem sok ideje marad otthon, legfeljebb az alvásra. Miközben más szülők igyekeznek az asztal köré gyűjteni gyerekeiket, a 17 évesek szülei gyakran érzik úgy, hogy ez esélytelen.

Ha a fent leírtakból saját gyermekére ismer, igyekezzen megtalálni a módját, hogy megfelelő tápanyagokkal lássa el! Hétvégén például igazítsa az étkezéseket csemetéje napirendjéhez, hogy mindenképp tudjon otthon étkezni. Egy közösen elfogyasztott korai reggeli vagy forró ebéd is együtt töltött idő, függetlenül attól, hogy hány órakor történik. Ráadásul még tápláló is.

Alvásproblémák

17 éves korukra a tinik örülnek, ha jut idejük aludni. A számos elfoglaltság és a házi feladatok mellett nagyon nehéz időben ágyba bújni. Még nehezebb, ha a nagy meccset pont a témazáró előtti napra rakják. Néha érdemes elbeszélgetni az edzőkkel, tanárokkal is, ha gyermeke teljesítményén meglátszik az alváshiány! Figyeljen oda csemetéje napirendjére, és segítsen változtatni rajta annak érdekében, hogy hozzájuttassa az egészséges mennyiségű napi pihenéshez!

Az egészséges testmozgás

A rendszeres testmozgás fontos az egészség megőrzése érdekében. Adja tovább ezt a tudást gyermekének is! Ha csemetéjének 17 évesen még mindig nincs meg a sportolási rutinja, használja ki szülői tekintélyét, és segítsen neki!

(KamaszPanasz)