munkakeresés
#Szülőknek

Hogyan segíts gyermekednek munkát találni?

2018.07.08.
1 perces olvasási idő

Előfordulhat, hogy tini gyermeked - akár 16, akár 18 évesen hagyja abba tanulmányait - nehezen talál munkát. Ez sajnos nem ritka manapság, különösen olyanoknál, akik semmilyen, vagy csak alacsony képzettséggel rendelkeznek. Nagyon frusztráló időszak ez a kamasznak, főleg, ha a barátai már dolgoznak és pénzt keresnek.

Egész nap TV nézéssel tölti az időt, ami nem igazán inspiráló, amikor pedig elmegy a barátaival szórakozni, akkor nincs pénze, amit el tudna költeni. Természetes, hogy sajnálod ebben a helyzetben, hiszen gyermeked dolgozni akar - hogyan segíts neki?

Szakmai segítség

A legkézenfekvőbb, hogy elküldöd a munkaügyi központba. Ez, valamint egy közvetítő iroda kapcsolatba hozhatja olyan munkáltatókkal, akik alkalmazhatják. Persze ez nem garantálja az állást, de legalább rátalál a helyes útra. Sőt mi több, ettől úgy érzi majd, hogy csinál valamit azért, hogy munkát találjon. Lehet, hogy lesz néhány csalódása az úton, de minden lépés közelebb viszi a célhoz.

Legyen egy jó önéletrajza

Győződj meg arról, hogy gyermekednek a lehető legjobb önéletrajza van. A jól elrendezett és megfogalmazott önéletrajz gyermeked javát szolgálja, továbbá, ha megfelelően öltözve jelenik meg az interjún, valamint lelkesnek mutatkozik, az sokat segít. Próbáld meg meggyőzni, hogy ápoltan, az alkalomnak megfelelő ruházatban menjen el az interjúra.

TIPP! Állásinterjúra mész? Készülj fel!

Légy megértő

Légy megértő a pénzügyeivel, ne terheld kiadásokkal - fizethet majd, ha dolgozik - illetve ha a kamasznak időről időre szüksége van egy kevés pluszra, ha megteheted, adj neki egy kicsit. Hálás lesz érte!

Ha nem működik gyermeked munkakeresési stratégiája, ülj le vele, elemezzétek ki, hogy mit csinált eddig, és segíts neki új ötletekkel. Dolgozzátok ki együtt, hogy sikerüljön az álláskeresés! Már van tapasztalatod - osszd meg vele!

Érzelmi támogatás

Az érzelmi támogatás létfontosságú, ha a tini nehezen talál munkát. Elkerülhetetlen, hogy egy idő után gyermeked elkeseredjen. Légy mellette, hogy megnyugtasd, támogasd azokban az időkben, amikor nehezen vagy kevésbé motivált.

Lehetőleg ne hagyd, hogy túlságosan lehangolódjon: vidd el valahova ebédelni, és vidítsd fel. Minden pozitív lépéssel segíthesz neki.

Ötletek véghezvitele

Ha gyermekednek vannak üzleti ötletei, vedd őket komolyan, és vizsgáljátok meg, hogy megvalósíthatóak-e. Néhányhoz talán szükséges egy kis befektetés, de vannak olyan irodák, akik segítenek az üzlet beindításában a fiataloknak.

Tanuljon tovább

Hosszú távon a legjobb, amit tehetsz - főleg ha gyermeked nehezen talál munkát - hogy arra bátorítod, tanuljon tovább, képezze magát vagy szerezzen új képzettséget, ami a jövőben megkönnyíti a munkakeresést.

(KamaszPanasz - S.A., yourteenager.co.uk)