állásinterjú
#Suli, munka

Állásinterjúra mész? Így szerezheted meg a munkát!

2023.06.26.
2 perces olvasási idő

Nem egyszerű dolog felkészülni egy állásinterjúra, hiszen nagyon sok múlik azon, hogy milyen benyomást gyakorolsz az első megjelenés és beszélgetés alkalmával a leendő munkaadódra. Pedig jobb, ha felkészülsz ezekre a helyzetekre, hiszen visszatérő része az életnek, ami alól nem igazán lehet kibújni. Íme, 7 tipp, amivel garantált lesz a sikered.

Az interjúk nagyszerű alkalmat nyújtanak arra, hogy kapcsolatot alakíts ki a munkaadóval, illetve, hogy jó benyomást kelts benne, mielőtt meghozza a döntését. Ám mindemellett ez a legidegtépőbb része a munkavállalásnak.

A munkaadó minden válaszodat kiértékeli, ezért nagy valószínűséggel azt fogod érezni, hogy minden pillanatban ítélkeznek feletted. Bár néhányaknak nincs problémája az ilyen jellegű stresszhelyzetek kezelésével, sokaknak komoly fejtörést okoz, hogyan viselkedhetnének természetesen, nyugodtan a felvételi elbeszélgetés során. Ha te az utóbbi kategóriába tartozol, vess egy pillantást az alábbiakra!

1. Készülj fel az elmaradhatatlan kérdésekre

Ha tudod a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre, akkor sokkal kényelmesebben fogod érezni magadat a kezdetektől fogva, így annak az esélye is csökken, hogy időközben leblokkolsz. Felkészültnek fogod érezni magadat, ezáltal önbizalmat sugallsz! Szóval bizonyosodj meg róla, hogy tudni fogod a válaszokat a következő kérdésekre:

  • Meséljen magáról valamit!
  • Mik a gyengeségei?
  • Mik az erősségei?
  • Miért akar nálunk dolgozni?
  • Mit tud a cégünkről?

2. Öltözz az alkalomnak megfelelően

Első találkozások során a megjelenés sokmindent elárul rólad. Ez éppúgy igaz az első randira, mint egy állásinterjúra. A ruhád, a küllemed az, amit az emberek legelőször vesznek észre rajtad, és többek között ez alapján alkotják meg rólad az első benyomásukat. A megjelenés alatt jelen esetben nem a külső tulajdonságaidra és testalkatodra gondolok, hanem az öltözködésre, hogy megfelelő-e az öltözeted és a személyes higiéniád. Az öltözködésed az, ami azt tükrözi, ki is vagy valójában.

3. Viselkedj profiként az első perctől fogva

Amint belépsz az épületbe, át kell kapcsolnod interjú-üzemmódba, azaz kapcsold ki a mobilodat és viselkedj úgy, mint egy munkahelyen. El tudom képzelni, milyen csábító lenne várakozás közben elővenni a telefont és nyomkodni egy kicsit, de próbálj ellenállni a kényszernek. Fontos az is, hogy már a várakozás közben is megfelelően viselkedj - ha beszédbe elegyedsz másokkal, kerüld az obszcén kifejezéseket, a kellemetlenséget okozó megnyilvánulásokat. Ugyan ez még nem az éles interjú, de sosem tudhatod, hogy ki hallja, hogy miről beszélgetsz.

Állásinterjún kézfogás

4. Légy felkészülve a keresztkérdésekre

Alkalmanként a munkáltatók szeretnek egy-egy keresztkérdést feltenni a meghallgatás során. Például: Ki a kedvenc szuperhősöd? Hány teniszlabda férne be a kocsidba? Ezekre nincsen jó vagy rossz válasz, csak kívácsiak, hogyan reagálsz, milyen a gondolkodásod. Szóval próbálj nyugodt maradni, és engedd szabadjára a fantáziádat. Bármilyen válasz jobb annál, ha csak zavartan pislogsz! A meghökkentő, kreatív vagy humoros válaszok a legjobbak az ilyen jellegű kérdésekre.

5. Sose késs el

Úgy tervezd meg az állásinterjú helyszínéig az útvonaladat, hogy amikor elhagyod otthonodat, legyen még időd, ne kelljen rohannod. Van,hogy beütnek a dolgok, késik a busz, bedugul a forgalom - bizonyosodj meg róla, hogy fel vagy készülve a legrosszabbra! Ha elkésel egy meghallgatásról, már hátrányból indulsz. Éppen ezért tegyél meg mindent, hogy ezt megakadályozhasd!

6. Készülj kérdésekkel

Az interjú végén rendszerint megkérdezik, akad-e valamilyen kérdésed. Ez remek pillanat arra, hogy érdeklődést mutass irányukba, többet megtudj a cégről vagy a potenciális feladataidról. Légy felkészült!

7. Tudj beszélni az önéletrajzodról

Az csak egy dolog, hogy le vannak írva rólad az adataid az önéletrajzodban, de teljesen más és külön dolog, hogy beszélni is tudsz-e azokról. Felkészültnek kell lenned, hogy eladhasd magad, hogy megbeszélhessétek, mivel foglalkoztál a múltban, hogy össze lehessen hasonlítani, milyen felelősséggel kellett megbirkóznod akkor és mikkel kell majd a jövőben szembenézned.

Amíg teljesen felkészült vagy és sikerül meggyőznöd a munkaadókat arról, hogy megbízható dolgozó leszel, aki hasznos tagját képzi majd a cégüknek, biztosan tied lesz az állás. Egy újabb jó pontért: ne felejts el köszönő levelet küldeni nekik, hogy időt szakítottak a meghallgatásodra.

Sok sikert kívánunk!

(KamaszPanasz - Gy.P.F., allwomenstalk)

Kapcsolódó címkék

munka