mezőgazdasági munka
#Suli, munka

A mezőgazdasági munka veszélyei

2010.06.15.
3 perces olvasási idő

A biztonsági előírásokat sokan úgy gondolják, hogy csakis azoknak kell tudniuk, akik különféle tanyákon és a mezőgazdaságban dolgoznak. A valóság azonban más, gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet pár alapvető dolgot tudni, erről az igen népszerű iparágról, ahol nyárról-nyárra fiatalok tömkelege dolgozik.

A mezőgazdasági a gépek, az állatok, a különféle vegyi anyagok, mind-mind magukban is veszélyesek, ezért fontos, hogy megfelelő információt tudjunk ezekről, ha már itt töltjük el nyarunk egy részét.

Óvatosan a gépekkel!

Traktor, eke, kombájn, fejőgép, hántológép és még naphosszat sorolhatnám a mezőgazdaságban használatos eszközök sorát. A munkák nagy részét valamelyik géppel végzik, így nem árt a megfelelő óvintézkedéseket meg lépnünk.

Ne felejtsük el, hogy ezek a gépek elsősorban felnőttekre lettek tervezve, így irányításuk a fiataloktól még nagyobb fegyelmet és koncentrációt igényel. Csak akkor használd a gépeket, ha már megfelelően tudod őket kezelni, ha esetlegesen problémád akad valamelyikkel, kérd ki felnőtt segítségét! Senkinek sem hiányzik egy váratlan baleset!

Az idősebb tinikre – 18 év fölött – is nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra a felnőttekre, akik már évek óta a mezőgazdaságban dolgoznak. Soha ne próbáljatok meg működtetni gépeket alkohol vagy drog hatása alatt. Betegség során pedig fokozott koncentráció kell, és mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, ugyanis egyes gyógyszereknek olyan mellékhatásaik lehetnek, amelyek növelik a reakcióidőt, így pedig esetlegesen egy komolyabb sérülést – izomszakadást, csonttörést – okozhatnak.

Most pedig pár tipp, hogy biztonságban légy a gépekkel való dolgozás során:
• Ahogyan az autóban is használsz biztonsági övet, ugyanúgy használj rögzítést a különféle gépeken is. Így megakadályozhatod, hogy véletlenül leess a kombájnról vagy a traktorról!

• Viselj megfelelő ruhát, erős, kifejezetten erre tervezett munkabakancsot! Ne hordj buggyos vagy lenge öltözéket, amely beleakadhat a gép valamelyik alkatrészébe! Hasonlóképpen járj el a hosszú hajjal is! Fogd össze, vagy rakd sapka alá!

• Használj megfelelő biztonsági felszerelést! Egyes munkák speciális szemüveget vagy füldugót igényelhetnek! Mindenképpen használd ezeket, hisz így tudod a hallásod megóvni a monoton és nagy zajtól, a szemedet pedig a hosszabbtávú károsodástól!

Az állatok körül

Bár a tanyán és a gazdaságban tartott állatok többsége aranyosnak és veszélytelennek tűnik, mégis komoly sérüléseket tudnak okozni, ha fenyegetve, vagy bajban érzik magukat. Az állatokhoz nyugodtan, halkan és tiszteletteljesen közelíts. A nagy zaj, vagy egy hirtelen mozdulat ugyanis megijesztheti őket.

Maradj távol a kis utóddal rendelkező állatoktól! Az anyaállatok sokkal hevesebbek, ha a kicsinyük védelméről van szó! Mindig szemből közelíts feléjük, úgy, hogy ne ijeszd meg őket és mindig legyen egy útvonal, amin keresztül biztonságos helyre tudsz jutni, ha az állat furcsán kezd viselkedni.

A fertőzések és a betegségek szintén komoly problémát jelenthetnek egy farmon, így, hogy megelőzd a bajt, mindig meleg vízzel és szappannal moss kezet, ha az állatokat etetted, vagy hozzájuk értél.

További veszélyek

• A farmokon tartott különféle vegyi anyagok nagyon veszélyesek lehetnek, így soha ne próbáld őket megnézni, vagy kipróbálni felnőtt felügyelete nélkül. Azonban előfordulhat, hogy a felnőttet is sérülés éri, ilyenkor azonnal hívd a mentőket!

• Ne járkálj a gabonatároló területén és a silók környékén! Ugyanis könnyen beszakadhat, így pedig csapdába eshetsz, ahol komoly problémákkal kell szembenézned! A siló nem játék, akár meg is halhatsz, ha megfolyt a nagy mennyiségű gabona! Ha te látsz valakit, aki beleesett egy ilyen tárolóba NE menj oda segíteni, hisz te is beleesel! Hívd a mentőket és a szakembereket!

• A trágya szaga nagymértékben halálos lehet! Próbáld elkerülni, hogy hosszú ideig csak a trágya körül dolgozz!

• Légy bölcs! Pihenj a munka előtt és után eleget! A hőségben tarts elég szünetet, és igyál sok folyadékot! Ne légy munka közben alkohol vagy drog hatása alatt!

• Mivel kinti munkáról van szó, így az időjárás nagyon szélsőséges lehet! A hideg esős időtől a kánikuláig minden előfordulhat! Használj napvédő krémet a felhős napokon is! Hidegebb órák esetén pedig megfelelően öltözz fel!

Légy felkészült vészhelyzet esetén!

Még a legtöbb óvintézkedés ellenére is megtörténhet a baj. Ezért fontos a különféle gazdaságokban dolgozóknak tudnia, hogy a másik éppen merre van. Így, ha esetlegesen valamilyen probléma éri a másikat egyből tudjuk, hogy merre keressük.

Probléma esetén hívjuk a 112-t, a mentőket, vagy a szükséges segítőcsoportot. Ha felhívtuk, mindent mondjunk el, lehetőleg gyorsan és részletesen, a telefont pedig csak akkor rakjuk le, ha az operátor ebbe beleegyezett.

Végül pedig nem árt, ha elvégzünk egy alapfokú elsősegély-nyújtási tanfolyamot, különösen olyan helyeken, ahol fiatalabbak és idősebbek dolgoznak! Érdeklődj a helyi Vöröskeresztnél vagy a kórházban!

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

munka