imposztor
#Suli, munka

Mi az imposztor-szindróma?

2023.12.28.
2 perces olvasási idő

Imposztor-szindróma: ne ijedj meg! Nem valami szörnyű testi betegségről lesz most szó, hanem “csak” egy olyan jelenségről, ami sokak mindennapjait megkeseríti. Olyan intelligens, tehetséges, kreatív, sikereket elért emberek életét, akiknek a fejében olyan zavaró gondolatok járnak, mint a “Nem vagyok elég jó”. “Le fogok bukni és rájönnek, hogy alkalmatlan vagyok” és hasonló, az önértékelés torzulásával kapcsolatos megállapítások.

Ők azok, akik folyamatosan egyedül küzdenek a nyomasztó érzésekkel, ami idővel nagyfokú szorongáshoz, stresszhez, akár depresszióhoz és kiégéshez is vezethet.

Az imposztor-szindróma nem betegség

Az imposztor-szindróma olyan magasan teljesítő emberek problémája, akik – annak ellenére, hogy valójában sikeresek – az eredményeiket nem ismerik fel. Kételkednek önmagukban, és attól tartanak, hogy csalóként lebuknak, mert az érzéseik szerint ők nem is olyan kompetensek abban, amit elértek. Sikereiket sokkal inkább az olyan külső tényezőknek tulajdonítják, mint a szerencse, a feladat könnyedsége vagy mások támogatása.

A imposztor-szindróma leginkább munkahelyi vagy iskolai környezetben mutatkozik meg a teljesítményelvárásokban, ezért szorosan kapcsolódik a szorongáshoz, stresszhez, kiégéshez és depresszióhoz. A belső kétségek arra motiválják az érintettet, hogy még inkább megfeleljen az elvárásoknak, miközben csökkentik a tetterőt és a bizonytalankodót visszavonulásra késztetik. A téves önértékelés, a rossz szokások, viselkedésminták visszatartó erőt jelentenek.

Young öt alkategóriája

Young öt alkategóriát definiált:

  • A perfekcionista - túlzottan magas célokat tűznek ki maguknak, amit ha nem sikerül elérniük komoly önbizalomvesztést tapasztalnak, ezért aggódnak a megmérettetések miatt. A siker is ritkán kielégítő a számukra, mert úgy gondolják, hogy mindig lehetnének jobbak, nem tudtak mindent tökéletesen megtenni.
  • A “szupernő/szuperférfi”- ők azok, aki folyamatosan túlteljesítenek. Számos diplomájuk és eredményeik vannak, mégis úgy érzik, igazából nem érdemlik meg a betöltött posztot, emiatt folyamatosan azon dolgoznak, hogy bebizonyítsák értéküket. Mindezzel az érzelmi bizonytalanságukat leplezik. A túlterhelés rosszat tesz a mentális egészségüknek, és károsíthatja a másokkal való kapcsolatukat is.
  • A “született zseni” - ezek az emberek saját értéküket azáltal ítélik meg, hogy milyen könnyen és gyorsan oldanak meg feladatokat, ezért, ha nem sikerül első próbálkozásra átugrani a magasra tett lécet, szégyent élnek át. A kudarc megtépázza a magabiztosságukat is, ami oda vezethet, hogy eleve elkerülik a kihívásokat.
  • A “szólista” - hasonlítanak az előző csoport tagjaihoz. Ők azok, akik függetlenek és nem kérnek mások támogatásából, mert az leleplezné a hiányosságaikat.
  • A “szakértő” - abban a hitben élnek, hogy ők soha nem fognak eleget tudni, ezért attól tartanak, hogy tapasztalatlanként vagy hozzá nem értőként tűnnek fel. Emiatt képzésről képzésre járnak, próbálják minél több diplomával igazolni a tudásukat. Ennek ellenére mégis meglehetősen nehezen mondanak önálló véleményt.

Az imposztor-szindrómában szenvedők rettegnek a lebukástól és félnek attól, kiderül, hogy nem olyan jók, mint amilyennek hiszik őket. Folyton kétség gyötri őket: vajon mindent jól csináltak-e, megkérdőjelezik, hogy értenek-e a munkájukhoz. A kételyek olyan méreteket is képesek ölteni, ami már olyannyira uralja a gondolataikat, hogy az ténylegesen ellehetetleníti a munkájukat.

Mindenkiben vannak kételyek - benned is, hogyan győzd le őket?

A világ legtermészetesebb dolga, hogy egy-egy megmérettetés sikere után - mondjuk egy sikeres felvételi elbeszélgetés után - egy csöppnyi szorongást is érzel: tényleg megfelelő vagy a feladatra, meg tudod majd csinálni, le tudsz majd vizsgázni? A szorongás oka általában az információhiány, a bizonytalanság és a kontroll elvesztése.

Hogyan győzhető le a kisördög, ami a gondolataidat irányítja?

  • Beszélj az érzéseidről, kételyekről - a félelmek kimondva már nem is tűnnek olyan félelmetesnek
  • Válaszd szét azt amit érzel és azt ami a valóság - azaz ismerd fel, hogy a siker, amit elértél a TE sikered
  • Hibázni is szabad - te sem vagy tökéletes, hiszen senki sem az
  • Ismerd fel, hogy a kudarc éppúgy az élet természetes része, mint a siker - nem kell egy-egy sikertelenség miatt a kardodba dőlni. Vedd úgy, hogy legalább mostmár tudod, hogy máskor miképp NE csináld.
  • Ha megteheted, akkor ne csinálj olyat, amit “kell” vagy amit “muszáj”
  • Vizualizáld a lehető legjobb végkifejletet minden probléma megoldása előtt
  • Értékeld azt, amit eddig elértél

Fontos, hogy bármilyen új helyzet áll elő, ne becsüld alá a képességeidet, ne aggodalmaskodj folyton, ne tartsd értéktelennek, amit csinálsz, ne tagadd az elért eredményeket és ne tedd irreálisan magasra a lécet! A kételyek kellenek, de tudnod kell uralkodni rajtuk.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: