iskolakezdés
#Szülőknek

A szülők 5 legnagyobb aggodalma az iskola miatt

2015.09.01.
2 perces olvasási idő

A tanévkezdés nem csak a gyerekeknek stresszes, hanem a szülőknek is. A 2014-es Ebates-i felmérésből kiderült, hogy a felnőttek 96%-a érezte úgy, hogy az iskolakezdés feszültséget és lelki megpróbáltatást okozott számára.

Íme, az öt legnagyobb aggodalmat kiváltó ok a szülők körében.

Ruha és iskolai felszerelés vásárlása

Már a nyár vége, illetve a szeptember eleje is az iskolára való készülődés és hangolódás jegyében telik: be kell szerezni a tanszereket, a gyermeknek szüksége van megfelelő ruházatra és egyéb apróságokra. Mindez időt és türelmet igényel, emellett pedig anyagilag is megterhelő lehet a szülők számára. Így nem csoda, hogy a szülők stresszesek amikor a vásárlásról van szó.

Egy átlagos család körülbelül 20-30 ezer forintot költ el csupán a tanszerekre iskolakezdés előtt, emellett természetesen a ruházat, illetve a technikai eszközök is jócskán megkurtítják a számla végösszegét. A határ a csillagos ég, ám egy-egy nagyobb volumenű iskolai kiegészítő (íróasztal, számítógép, stb.) vásálása esetén a végösszeg akár a 200 ezer forintot is meghaladhatja.

Ha aggódik a bevásárolástól, ne feledje, hogy nem kell mindent egyszerre megvennie. Kezdjen a legfontosabbakkal, aztán apránként vegye meg tanév közben a többi dolgot. Állítson össze egy költségvetést, és ragaszkodjon hozzá, valamint ösztönözze a gyermekét, hogy ha ezen kívül szeretne venni még valami különlegességet, akkor próbálja meg kigazdálkodni a zsebpénzéből, így arra is megtaníthatja, hogy miként kell bánni a pénzzel.

Mozgalmas iskolai és tanórán kívüli tevékenységek

A tizenévesek állandóan elfoglaltak: sportolnak, részmunkaidőben dolgoznak, szakkörre, különórára járnak. Nehéz lehet a szülőknek ide-oda vinni a gyereküket, miközben még a házimunkára és házi feladatra is szakítani kell időt.

Álljon ellen a késztetésnek, hogy átvegye a gyermeke feladatait, amikor az élet egyre mozgalmasabbá válik. Habár könnyebb lenne, ha rövid távon megszervezné az életét, azáltal, hogy noszogatja, hogy csinálja meg a házimunkát, vagy emlékezteti, hogy készítse el a házi feladatát, ám így nem ösztönözné arra, hogy felelősséggel, önállóan végezze a feladatait. Állítson fel szabályokat, amellyel ösztönzi az egészséges szokásokat, és segít, hogy a gyermeke felelősséget vállaljon döntéseiért (például időben menjen aludni, felkészülten érkezzen az iskolába).

Segítség a házi feladatban

Sok szülőnek okoz aggodalmat, hogy esetleg nem tud segíteni a gyerekének a házi feladatában. A tanítási módszer és a tananyag is eltér attól, amit a szülők annakidején tanultak, így nem egyszerű a helyzet.

Nagyon fontos a szülői segítség ahhoz, hogy egy középiskolás sikeres legyen. De ez nem azt jelenti, hogy helyette kellene a feladatait megcsinálni. Inkább azt jelenti, hogy támogatja abban, hogy elegendő időt fordítson rá, valamint megtalálja a forrásokat a jó munkához.

Zaklatás az iskolában

Sajnos a zaklatás az egyik legnagyobb probléma a középiskolákban. A tinédzsereket már nem csak a folyosón cikizik, hanem az interneten folytatott piszkálás is komoly problémát jelent. A közösségi oldalakon és szöveges üzeneteken keresztül könnyen célba érnek a negatív tartalmú üzenetek, amelyek könnyen okozhatnak lelki sérülést is a gyermekeknek.

Sok tinédzser fél elmondani a szüleinek, ha zaklatják, piszkálják a kortársai. Fontos, hogy nyíltan beszéljenek róla, és hogy utánajárjon, hogyan kezelik a zaklatásokat az iskolában. Ha úgy látja, hogy a gyerekét piszkálják, fontos, hogy kitaláljanak egy tervet, ami segít kezelni a a helyzetet.

Rossz tanárok

Mindig megvan az esélye, hogy a gyerekének "rossz tanára" lesz. Óhatatlan, hogy lesz olyan tanító is az iskolában, akit a gyermeke nem kedvel valamiért - természetesen oka is lehet rá. Ha gyermeke ilyen tanárt kap, akkor próbálja meg tanulságként elővezetni a tini számára, hogy a későbbiekben se riadjon vissza, ha olyan emberekkel kell együtt dolgoznia, akik kevésbé szimpatikusak számára. Maradjon pozitív és beszéljen a gyermekével arról, hogy milyen fontos együttműködni.

S.A. (parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anyaapa