nyugtató
#Szülőknek

Nyugtatók és ideggyógyszerek: amit egy szülőnek tudnia kell

2014.02.25.
1 perces olvasási idő

Milyen hatással lehetnek a nyugtatók és az ideggyógyszerek a fiatalokra? Hogyan nevezik a fiatalok ezeket a szereket a szlengben?

Mik is ezek pontosan?

A különféle nyugtatók, valamint a hasonló gyógyszerek az idegrendszert nyugtatják meg, és az izmokat lazítják el. Kinézetre rendszerint élénk színű tabletták, melyeket legálisan csak orvosi receptre lehet megvásárolni, azonban egyesek illegálisan, kábítószerként használják ezeket a gyógyszereket.

GyógyszerekUtcai elnevezéseik

Kék ördög, tüske, darázs, cukorka.

Hogyan használják?

A tablettákat és a kapszulákat a fiatalok szájon beveszik, és lenyelik.

Milyen hatásuk van ezeknek?

Ha receptre felírt mennyiséget vesznek be, és az orvosi utasítás szerint adagolják, akkor idegnyugtató, izomlazító, görcsoldó és feszültségcsökkentő hatásúak.

De nagy mennyiségben fogyasztva, vagy helytelen használat esetén ezek az erős gyógyszerek kábítószerhez hasonló hatást gyakorolnak az azokat fogyasztó személyre. Ilyen hatás a zavarodottság, a koordinációs zavar, az alacsony vérnyomás és szívritmus, a nehézkes légzés, a beszédzavar, illetve a koncentrálóképesség átmeneti hiánya is. Előfordulhat, hogy szinte bármikor, váratlanul álomba zuhanhat a fogyasztó, ami már önmagában is veszélyes.

Ezek a gyógyszerek nagyon hamar igen erős függőséget képesek kialakítani, az elvonási tünetek pedig igen kellemetlenek, ami szorongás, álmatlanság és rohamok formájában jelentkezhet.

A nyugtató hatású gyógyszerek nagyon veszélyesek, komoly egészségkárosodást és akár halált is okozhatnak! Az is veszélyes, ha a tablettákat alkohollal vagy más gyógyszerekkel keverve fogyasztják, azon túlmenően, hogy visszaélnek velük. Igen nagy dózisban képesek a légzést teljesen megbénítani, ami halálhoz vezethet.

(KamaszPansz - M. T. - kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

anyaapa