stressz
#Szülőknek

Iskola- és vizsgák okozta stressz

2017.05.18.
2 perces olvasási idő

Az iskolai évek alatt, a tinédzserek rengeteg stressznek vannak kitéve. Többet kell tanulniuk mint valaha, főleg, ha a jegyekre és emelt szintű érettségikre gondolunk. Nem csoda, hogy folyamatosan érzik a tanulás, bizonyítási és megfelelési vágy okozta stresszt.

Amellett, hogy a kamaszok iskolai stresszel küszködnek, szembe kell nézniük a korosztályukat igen gyakran érintő szociális problémákkal is: haverok, barátok, szerelmek, iskolai közösségek.

A tünetek...

Sokféleképpen megmutatkozhat a stressz, fizikálisan és mentálisan egyaránt. Fontos, hogy Ön felkészült legyen és észrevegye a jeleket. Ez különösen fontos a tiniknél, talán még fontosabb mint a felnőtteknél, hiszen ők még nem tudják hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

A stresszre utaló jelek hasonlóak lehetnek egy tinédzserkori lázadáshoz (rosszkedv, ellenszegülés), csak sokkal szokatlanabbak. Árulkodó jel lehet a sokáig tartó rosszkedv, szomorúság. Néha a fizikai jelek elég nyilvánvalóak és azonnal orvoshoz kell velük fordulni, ilyen például az asztma vagy ekcéma. Hasonló a hasfájás és migrén. Ezeket persze lehet otthon kezelni, de fel kell fedezni az alapvető problémát ami okozza a tüneteket.

Oda kell figyelni az étkezési változásokra, legyen az túl sok vagy túl kevés étkezés, az alvászavarokra, különösen, ha rémálmok kísérik azokat. Ha gyermeke cigarettához vagy drogokhoz nyúl, az szintén lehet a stressz miatt. A legijesztőbb dolog talán, ha gyermeke pánikrohamot kap. Nem csak neki, hanem a körülötte lévőknek is. Segíthet neki megnyugodni, de a gyógymód az rá, hogy megtanulja kezelni a stresszt.

Amit Ön tehet...

A legjobb dolog amit tehet, hogy nem terheli meg gyermekét még több stresszel, hiszen sulipont elég neki az amit az iskolában kap. Gondoskodjon, hogy gyermekének legyen szabadideje. A tiniknek nagy szükségük van a nyugalomra, kikapcsolódásra. Figyelje gyermekét és beszéljen hozzá. Ha úgy látja stresszel, finoman utaljon rá, hogy kicsit feldúltnak tűnik.

Soha ne mondja gyermekének, hogy lépjen túl rajta és hagyja abba. Önnek együtt kell éreznie ilyenkor és nem kritizálnia. Álljon mellette és figyeljen oda nézőpontjára, képzelje magát a helyébe. Ha van egy külön probléma, segítsen megoldást találni. Ez egy kötelék lehet kettejük között ami a későbbi problémáknál is segíthet. Nyugodtan kezdeményezzen egy beszélgetést a stresszről, hiszen tini gyermekével ellentétben Ön tudja miről van szó. Akár egy séta közbeni beszélgetés is jó lehet erre, más környezetben sokkal könnyebben oldódik a feszültség. A rendszeres sétának egyébként is stresszcsökkentő hatása van.

A nagy problémákat kisebbekre, kezelhetőekre lehet cserélni. Ha ezt megtanulja gyermeke akkor nagyobb lesz az önbizalma és rá fog jönni, hogy nem megoldhatatlan problémákkal kell szembenéznie.

A vizsgaidőszakban még fontosabb, hogy Ön ott legyen érzelmi támogatásnak. Ösztönözze őt beszédre a félelmekről, aggodalmakról. Már a sima beszélgetés is tanítja őket a stressz kezelésére. Természetesen Ön nem fogja tudni megoldani gyermeke összes problémáját -nem is kell, hiszen ez a felnőtté válás része. Az ahhoz vezető úton viszont segíthet neki.

Kapcsolódó címkék

anya