nevelés
#Szülőknek

Hogyan ösztönözze középiskolás gyermekét?

2016.04.02.
1 perces olvasási idő

A középiskolás fiatalok jobb és eredményesebb teljesítményre ösztönzése nem olyan nehéz, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Egyes esetekben valóban egy kicsit több idő, de egy kis beszélgetés, közös tanulás akár a napi rutin szerves részévé válhat, és mindez Önnek és a gyermekének is hasznára válhat.

A KamaszPanasz összegyűjtött néhány hasznos tippet, amivel jobb teljesítményre ösztönözhetjük a gyermekünket.

Beszélgetés az iskoláról

Egy délutáni tea vagy kávé mellé kiváló téma az iskola. Kérdezze meg a gyermekét, hogy milyen volt a napja, arról is tájékozódjon, hogy mit szeret, illetve nem szeret az iskolában, osztálytársaiban. Érdeklődjön a kedvenc tantárgya, tanára felől, illetve ha úgy érzi, hogy valami bántja, ne habozzon rákérdezni arra sem. Beszélgethetnek a különböző karrierlehetőségekről is, megoszthatják az elképzeléseiket egymással.

Elvárások

Nem árt az év végi hajtás előtt leszögezni, hogy mit vár el a gyermekétől. Mondja el, hogy bizonyos tantárgyakból milyen jegyeket vár el év végén. Ám a túl nagy vagy teljesíthetetlen elvárások általában ellenállást szülnek, éppen ezért mindig a gyermeke képességeihez mérten állítsa fel az elvárásait.

A célok

Ha az elvárásai és a gyermeke céljai egy irányba haladnak, nincs más dolga, mint segíteni őt az úton. A célok megtartása és elérése rengeteg pozitívumot hozhat a gyermeke életében. Akár hétről hétre is felállíthat valamiféle célt vagy feladatot az iskolában (például felelés a rettegett irodalomtanárnál, vagy az előző matekdolgozatnál egy jeggyel jobbat produkálni.) A rendszeres siker mindenkit jobb és kitartóbb munkára ösztönöz.

Az eszközök

A sikeres tanulmányokhoz manapság már elengedhetetlen kellék az internet, illetve a könyvek, és egyéb források. Próbálja meg ezeket otthonra beszerezni, vagy ha nincs erre lehetősége, akkor iratkozzanak be közösen a helyi könyvtárba, ahol a könyvek mellett adott az internet-hozzáférés is.

Kapcsolatban az iskolával

A gyermeke teljesítményéről nemcsak az ellenőrzőből, hanem a szülői értekezletek alkalmával is tájékozódhat. Érdeklődjön különböző szaktanároknál a gyermeke felől, kérdezze meg, hogy hogy halad a gyermeke, melyek a gyengéi, pusztán a jegyekből ugyanis nem lehet mindent megtudni. A tanároktól rengeteg hasznos információt szerezhetünk, hiszen ők tudják igazán felmérni a tanuló képességeit.

Példamutatás

A tinédzsereknek szükségük van a pozitív példára. Ne csak mondja, hanem mutassa is meg gyermekének a kemény és szorgalmas munkát. Akár beiratkozhatnak egy nyelvtanfolyamra is együtt, vagy olvassák ugyanazt a könyvet, és beszéljék meg a tartalmát. A játékos tanulás megmutatja a fiataloknak az iskola pozitív oldalát.

Szép munka!

Ne feledje a dicséretet, hiszen ez a legjobb eszköz az ösztönzésre.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

anya