17 éves
#Szülőknek

A kamaszkor pszichológiája: 17 évesek

2015.02.05.
3 perces olvasási idő

Ez az az év, amikor a tinédzserek megtanulják bontogatni a szárnyaikat és még jobban megtapasztalják a körülöttük levő világot. Mivel mindeközben még elég fiatalok, hibákat is vétenek, amelyeket saját maguknak kell kijavítaniuk. Ez is egy fontos része gyermeke sikeres önállósodásának. Ha ezt most nem tanulja meg, akkor még felnőtten is Öntől várja majd a problémái megoldását.

A legtöbb 17 éves aktív életet él. Randizgat, sportegyesületben vagy a dráma szakkörben játszik, esetleg még diákmunkát is vállal. Rengeteg barátja van, gyakran járnak szórakozni, moziba vagy iskolai bulikra közösen. Akár ő maga is a diákönkormányzat lelkes tagja, aki aktívan részt vesz a jótékonysági rendezvények és programok megszervezésében. Vagy így, vagy úgy, de gyermeke mindenképpen az események központjában van.

De mi a helyzet, ha 17 éves gyermeke semmilyen téren nem aktivizálja magát? Akkor itt az ideje, hogy sürgősen találjon csemetéje számára valamilyen elfoglaltságot!

Ne Ön döntsön helyette!

A 17 éveseknek minden okuk megvan rá, hogy stresszesek legyenek, noha próbálják túlnőni az őket körülvevő nehézségeket. 16 évesen még sikerült megbirkózniuk eléggé zsúfolt napirendjükkel, és különösebb aggodalom nélkül ugrottak egyik dologról a másikra. A dolgok most is csak akkor válnak feszültté, ha túlterhelik saját magukat, és nem tudják, hogyan legyenek egyszerre két helyen. Ilyenkor szükségük van az Ön útmutatására, hogy hogyan szelektáljanak.

Ne feledje, Önnek tanáccsal kell ellátnia gyermekét, nem pedig meghozni a döntést egy éppen önállósodó tinédzser helyett! Inkább hallgassa végig figyelmesen!
Ha az Ön csemetéje 17 évesen érettségizik, ez év alatt még több stresszt kiváltó tényezőt meg fog tapasztalni, főleg jövőjével kapcsolatban. Legyen Ön is tisztában a teendőkkel, és emlékeztesse gyermekét a határidők betartására! Így elkerülheti a stressz nagy részét.

A „majdnem nagykorúság” felelőssége

Egy 17 éves tinédzser már lassan a nagykorúság és a teljes felelősségvállalás küszöbén áll, legalábbis jogilag. Ez egyre inkább arra sürgeti a szülőket, hogy beszélgessenek el gyermekükkel az otthoni szabályokról, és arról, hogy a kötelességeik és jogaik mennyiben fognak eltérni, és mennyiben maradnak ugyanazok felnőtté válásukkal.

Ha még a tini 18. születésnapja előtt sikerül ezeket megtárgyalni vele, akkor a nagykorúság kamaszkorbetöltésével nem lesznek alaptalan elvárásai azzal kapcsolatban, hogy felnőttként mit lehet és mit nem.

Ebben a korban az egyik legnagyobb előny, hogy a tini már szerezhet jogosítványt. Azonban a szülőkön múlik, hogy megtanítsák az autóvezetéssel járó felelősséget gyermeküknek!

A 17 évesek szüleinek mindenképpen tudniuk kell gyermekük bármilyen alkohol- vagy drogfogyasztásáról, hiszen ez egy igazán „tilosban járós”, bulizós korszak. Mivel van zsebpénzük, sőt egyeseknek munkájuk is ebben a korban, Ön nem tudhatja pontosan, a pénzt mikor és mire költik el. Ismételten beszélgessen el gyermekével az életveszélyes kockázatokról, és hozzon szabályokat a drogfogyasztásról és ivászatról!

Továbbra is vonja be gyermekét a házimunkába! Mindenki, aki a házban lakik felelős annak rendben tartásáért, így mindenkinek kijut a ház körüli teendőkből, még annak is, akinek állandóan be van táblázva a naptára.

Jusson idő az evésre!

A 17 éves tinik nem mindig jutnak megfelelő tápanyagokhoz, nem azért, mert túl válogatósak, vagy mert csak a gyorskaját szeretik, hanem mert egyszerűen nem jut elég idejük tápláló ételeket fogyasztani otthon. A 17 évesek állandóan elfoglaltak: az iskola, a sport és az aktív társasági élet kitölti minden idejüket. Ebben a korban a legtöbb tinédzsernek nem sok ideje marad otthon, legfeljebb az alvásra. Miközben más szülők igyekeznek az asztal köré gyűjteni gyerekeiket, a 17 évesek szülei gyakran érzik úgy, hogy ez esélytelen.

Ha a fent leírtakból saját gyermekére ismer, igyekezzen megtalálni a módját, hogy megfelelő tápanyagokkal lássa el! Például, ha a csemetéjének a városban a McDonald’s esik útba, akkor emlékeztesse, hogy ne hamburgert, hanem helyette inkább salátát rendeljen! Ha máshogy nem megy, legalább vitaminokkal biztosítsa gyermeke számára a napi szükségleteket. Hétvégén pedig igazítsa az étkezéseket csemetéje napirendjéhez, hogy mindenképp tudjon otthon étkezni, még az edzés előtt is. Egy közösen elfogyasztott korai reggeli vagy forró ebéd is együtt töltött idő, nem számít, hogy hány órakor történik. És még tápláló is!

Alvás problémák

17 éves korukra a tinik örülnek, ha jut idejük aludni. A programok és házi feladatok mellett elfogadható időpontban ágyba bújni nagyon nehéz. Még nehezebb, ha a nagy meccset pont a témazáró előtti napra rakják. Néha érdemes elbeszélgetni az edzőkkel, tanárokkal is, ha gyermeke teljesítményén meglátszik az alváshiány! Figyeljen oda csemetéje napirendjére, és segítsen változtatni rajta annak érdekében, hogy hozzájuttassa az egészséges mennyiségű napi pihenéshez!

Az egészséges testmozgás

Mint minden eddigi, és ezt követő évben, a testmozgás fontos az egészség megőrzése érdekében. Adja tovább ezt a tudást gyermekének is! Ha csemetéjének 17 évesen még mindig nincs meg a megfelelő mozgási rutinja, használja ki szülői tekintélyét, és csikarja ki belőle! Talán ez az utolsó alkalom, amikor még beválik a „ha te engedsz nekem, én is engedek neked” szöveg. Mindenképp próbálja meg! A megfelelő mozgáskultúra egy életen át kíséri majd gyermekét, ezért olyan fontos a kialakítása.

A mozgással kapcsolatban sok rendszeresen sportoló 17 éves esetén felmerül egy másik ügy is: a sérülések, melyeket néha csak a műtét tesz helyre. Győződjön meg róla, hogy gyermeke valóban megcsinálja-e a bemelegítő és sérülésmegelőző gyakorlatokat, amiket az edző ajánlott!

Kapcsolódó címkék

anya