köhögés
#Szülőknek

Hogyan előzhető meg a köhögéscsillapító drogként való használata?

2015.01.07.
2 perces olvasási idő

A köhögéscsillapítóval való visszaélés egyre elterjedtebb a fiatalok körében, hiszen könnyen hozzáférhető, és a benne levő hatóanyagok - ha nagy mennyiségben fogyasztják - nagy mennyiségben kábítószerként hatnak a szervezetre.

Egy néhány éve készült magyar felmérés szerint a tinik közel fele úgy véli, hogy a gyógyszerek Köhögéscsillapító szirupdrogként való használata sokkal biztonságosabb, mint az utcán kapható illegális kábítószereké. Persze nem kell azonnal az összes köhögéscsillapítót kidobnia, összeszedtünk pár fontos lépést, amivel megelőzheti, hogy kamasz gyermeke rendszeres használója legyen a szernek.

Beszéljen gyermekével!

Minél többet beszélget gyermekével a droghasználatról, annál kisebb az esélye, hogy a kamasz kipróbálja azt. Ne támadjon gyermekére, próbáljon meg minél kellemesebb légkört teremteni a beszélgetéshez. Kertelés nélkül magyarázza el a droghasználat veszélyeit, illetve beszéljen azokról a mellékhatásokról is, amit a köhögéscsillapítók okozhatnak. Mondja el, hogy ha valami a gyógyszertárban kapható, még nem jelenti azt, hogy a használata kockázatmentes!

Figyelje a jeleket!

Ha rossz sejtése van, ne vonja azonnal kérdőre gyermekét, hanem figyeljen az esetleges jelekre: mostanában szívesen vállalja magára a vásárlást, vagy gyakran panaszkodik köhögésre, torokfájásra?

A köhögéscsillapító túlzott használatának tünetei: a hallucinácó, túlzott ingerlékenység, álmatlanság, letargia, szédülés, összefolyó beszéd, izzadás, magas vérnyomás és érzékcsalódás.

Figyeljen a gyógyszeres szekrény tartalmára, illetve a köhögéscsillapító előírt adagolására! Ha túl gyorsan fogy a gyógyszer, vagy üres szirupos üveget talál a kamasz holmija között, beszéljen gyermekével!

Figyelje a gyógyszeres szekrényt!

Egyetlen szülő sem szeretne gyermeke drogdílerévé válni, ezért nem árt az óvatosság. Érdemes a gyógyszeres szekrény tartalmáról listát vezetni, vagy elzárva tartani a készletet. Akárcsak gyermeke csecsemő korában, jobb, ha bizonyos gyógyszereket olyan helyen tart, ahol nem jut hozzá csemetéje. Ha csak teheti, használjon kevesebb gyógyszert, válasszon alternatív, természetes megoldásokat.

Lejárt, használt gyógyszerek tárolása

Könnyű elfeledkezni a már nem használt vagy lejárt gyógyszerekről. Szabaduljon meg tőlük. Minden patikában leadhatja a használt, lejárt és kibontatlan gyógyszereket.

Beszéljen más szülőkkel!

Beszélgessen más szülőkkel mindarról, amit megtudott a köhögéscsillapítókról! Tanácsolja nekik is a gyógyszeres szekrény kitakarítását, a felesleges gyógyszerektől való megszabadulást. Ha közösen küzdenek a veszély ellen, nagyobb biztonságban tudhatják gyermekeiket.

Mutasson jó példát!

Talán néha Ön is felelőtlenül használja a gyógyszereket. Egy fejfájásra akár 2-3 szemmel több gyógyszert is beszed az ajánlott dózisnál? Vagy a hátfájás, fogfájás csillapítására az előírtnál több tablettát vett be? Ha a gyógyszereket nem megfelelően használják, valós veszélyt jelenthetnek, különösen, ha gyermeke is ezt a példát látja maga előtt. Ha nem bánik felelősségteljesen a gyógyszerekkel, hogy várhatja el ezt a kamasztól?

Figyelje gyermeke internethasználatát!

Tudjon arról, gyermeke mit néz az interneten! Sajnos ma már rengeteg olyan weboldal van, ami részletes információkat nyújt a köhögéscsillapítóval való visszaélésről, az adagolási tippektől a különböző gyógyszerek felsorolásáig!

(Gy.R. - WebMD)