ösztöndíj
#Szülőknek

Hogyan segítsen gyermekének felkészülni az egyetemre?

2014.07.22.
2 perces olvasási idő

Ha gyermeke egyetemre, főiskolába megy, az is az otthon elhagyásának egy fajtája. Sokkal inkább csak kis lépés a teljes kiköltözés felé, hiszen a legtöbb szünet alatt otthon lesznek, és szinte minden olyan lesz, mint az egyetem előtt.

Gyermeke tényleg nap mint nap közelebb kerül egy új, felnőtt élethez, olyan tevékenységeket űzve és emberekkel barátkozva, amikről Önnek fogalma sem lesz. Mindezek ellenére rengeteget segíthet Hogyan segítsen gyermekének felkészülni az egyetemre?gyermekének ebben a folyamatban.

Gyakorlati segítség

Sokkal többet tehet annál, mint hogy elviszi gyermekét és tárgyait a kollégiumba. A pénz biztosan fontos kérdés lesz. Akár részmunkaidőben dolgozik, akár ösztöndíjból vagy hitelből él gyermeke, akár Ön segíti a megélhetését, meg fogja tanulni, hogyan spórolhat és oszthatja be a pénzét.

Mielőtt egyetemre menne, üljön le gyermekével és beszélgessen el vele a pénz beosztásáról és a sprólásról. Mutassa meg neki, hogyan jöhet ki a pénzből anélkül, hogy minden nap porlevest enne.

Gyermekének önfegyelmet is kell tanulnia. Egyedül élve, szabadon, korlátok nélkül egyszerű lehet elsiklani az iskolai munka felett. Mutassa meg, hogyan oszthatja be az idejét okosan, úgy, hogy elég ideje lesz mind a tanulásra, mind a pihenésre és a szórakozásra.

Érzelmi segítség

Gyermeke valószínűleg már alig várja az egyetemet. Ám a friss egyetemisták sok esetben kétségekkel vágnak neki ennek az útnak. Elég jól fognak teljesíteni a vizsgákon? Be fognak tudni illeszkedni? Mit csinálnak majd, ha rájönnek, nem is nekik való az egész?

Segítse gyermekét és bátorítsa, illetve növelje az önbizalmát. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de akkor is tegye meg. Gyermeke még mindig nem felnőtt és sok támogatásra van szüksége. Még ha nem is mutatják ki, a fiatalok tele vannak bizonytalansággal és megválaszolatlan kérdésekkel. Emlékeztesse gyermekét, hogy az első pár hét és a beilleszkedés nehéz lehet, de nagyon gyorsan el fog telni, ráadásul Önre mindig számíthat, ha szeretne valakivel beszélgetni. Karácsonyra már minden félelmüktől megszabadulva fognak hazamenni.

Szakok és tantárgyak

Gyakran a fiatalok úgy felvételiznek eg adott szakra, hogy még ők maguk sem tudják teljesen, mi mindent fognak majd tanulni. Egy idő után lehet, hogy kétségeik lesznek a kurzussal kapcsolatban és akár még szakot is szeretnének váltani.

Ha ez a helyzet, akkor emlékeztesse gyermekét arra, hogy nincs egyedül és már rengeteg ember ment keresztül ugyanezen a szituáción. Támogassa mindvégig gyermekét, még akkor is, ha élt-halt azért az ötletért, hogy gyermeke például jogot tanuljon! Ha belekezdett, de mégis úgy döntött, hogy inkább történelem szakos szeretne lenni, beszélje meg vele és támogassa gyermekét, hiszen végülis az egész az ő életéről szól.

Maradjanak kapcsolatban!

Az első pár hét során ne is várja, hogy gyermeke hazalátogat. Sőt, valójában ne is nagyon akarja, hiszen ezáltal esélyt ad gyermekének arra, hogy teljesen beilleszkedhessen az új életébe. Maradjon kapcsolatban gyermekével telefonon, SMS-ekkel vagy e-mailen keresztül, de ne "zaklassa" gyermekét túl sokat. Most tört ki otthonról, ezért megérdemli az ezzel járó szabadságot.

Ha nagyon hiányzik gyermeke, küldje el neki pár kedvenc otthoni dolgát - például DVD-ket, CD-ket, könyveket. Az ilyen tárgyaknak mindig nagyon örülni fog. És a legfontosabb, hogy emlékeztesse Önmagát - kitartás, hiszen gyermeke hamarosan hazatér a szünetben!

(Gy.A. - yourteenager.co.uk)