drog
#Szülőknek

Drogveszély: a köhögéscsillapító szirupok

2016.01.27.
1 perces olvasási idő

Mivel az alkohol, a dohány és a tiltott drogok fogyasztásáért egyre szigorúbban vonják felelősségre őket, a tinédzserek új kábítószert találtak maguknak, mégpedig a szüleik gyógyszeres szekrényében.

Egy felmérés szerint a 12 és 18 év közötti diákok 10 százaléka már élt vissza az otthon található Új drogveszély: köhögéscsillapító szirupokgyógyszerekkel. A leggyakoribb, kábítószerként fogyasztott gyógyszerek a köhögéscsillapító szirupok.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a középiskolás diákok túl gyakran szednek gyógyszereket, még ha gyógyulási céllal is. A gyógyszerek eltúlzott, indokolatlan szedése akaratlanul is mérgezést, rohamokat, illetve fizikai és pszichológiai függőséget okozhat.

Azok a fiatalok, akik részt vesznek valamilyen pozitív közösségi tevékenységben, azaz iskolai klubokban, sportban, közösségi vagy vallási szervezetekben, kevésbé hajlamosak a gyógyszerekkel való visszaélés elkövetésére. Viszont azok a tinik, akik olyan bulikba járnak, ahol előfordulnak drogok is, vagy akiknek az egyik barátjuk már drogozott, hajlamosabbak arra, hogy kábítószerként használják a gyógyszereket, és túlgyógyszerezzék magukat.

A szülők feladata, hogy igyekezzenek kábítószertől mentes környezetet teremteni gyermeküknek, kiemelve inkább a közösség, az emberi kapcsolatok és az oktatás fontosságát!

(KamaszPanasz)