elköltözik
#Szülőknek

Mit tegyen, ha gyermeke elköltözik otthonról?

2014.07.10.
1 perces olvasási idő

Nagyon nehéz időszak lehet az, amikor kamasz gyermeke elhagyja az otthonát, és kirepül a fészekből. Gyermeke azonban ég a vágytól, hogy elindulhasson, és valóban szabad legyen. Ám mélyen Ön is tudja, hogy gyermeke akármilyen hosszú időre és akárhova is megy, az Ön háza mindig az ő otthona lesz.

Gyermeke egyetemre megy, de tudja, hogy nemsokára haza fog jönni - még ha csak egy hétvégényi látogatás erejéig is. Még akkor is, ha gyermeke külföldön tanul tovább, biztos lehet benne, hogy számíthat látogatásokra a jövőben.

Hogyan készítse fel gyermekét a költözésre?

Egyetemre megy a gyermekGyermeke számos ok miatt dönthet úgy, hogy elköltözik otthonról, de az eredmény minden esetben ugyanaz: neki kell majd gondoskodnia magáról. Az Ön nyugalma és gyermeke boldogulása érdekében tanítsa meg gyermekét a főzés, takarítás, varrás, mosás alapjaira - olyan túlélési készségekre, amikre szüksége lesz, miután elhagyta a családi fészket.

Nem muszáj túlságosan belemenni a részletekbe, és túlbonyolítani a felkészítést,a fontos, hogy biztos lehessen abban, hogy gyermeke képes lesz alapszinten ellátni magát. Így Ön sem fog annyit aggódni és gyermeke is sokkal boldogabb lesz. Valószínűleg még így is számolnia kell azzal, hogy esetenként a gyermeke idegesen hívja majd fel Önt valamilyen tanácsért, mert elrontott valamit, de ennek szíve mélyén Ön is örülni fog, hiszen látja, hogy még mindig szükség van az Ön törődésére, gondoskodására.

Érdemes az új életük "tárgyi" vonatkozásaira is felkészíteni gyermekét - bizonyosodjon meg róla, hogy gyermeke fűszerekkel, elegendő étellel, tányérokkal, evőeszközökkel és fazekakkal, illetve takarítószerrel felszerelkezve költözik be új lakásába. Érdemes ezeket Önnek megvennie, hiszen ha csak pénzt ad gyermekének, nem lehet benne biztos, hogy valóban ezekre fogja költeni, emellett Ön már elegendő tapasztalattal rendelkezik a különböző márkák megbízhatóságával kapcsolatban.

Hogyan boldoguljon gyermeke nélkül?

Lehet, hogy már korábban is számolt azzal, hogy gyermeke elköltözik. De amikor mindez a valóságban is bekövetkezik, az egész ház nagyon üresnek fog tűnni. Persze lehet, hogy a fiatalabb gyermekei még mindig otthon lesznek, de ez sem segít sokat, hiszen nekik is hiányérzetük lesz.

Akármennyire is hiányzik gyermeke, adjon neki időt arra, hogy hozzászokjon az új életéhez. Rengeteg mindent kell felfedeznie, ezért adjon neki egy kis teret, hogy gyermeke mindezt valóban megtehesse. Ne hívja fel túl gyakran, és az új lakásban is csak akkor látogassa meg, ha gyermeke meghívja - persze ha erre a meghívásra rengeteget kell várnia, nyilván Ön is felajánlhatja a látogatás ötletét.

Mindezek mellett tegye gyermeke számára teljesen világossá, hogy bármikor szívesen látja őt otthon, akár csak egy teára vagy kávéra, akár egy ebédre, de akár egy egész hétvégére is. Meg fog lepődni, de idővel Ön is rájön, hogy még a legkeményebb gyereknek is honvágya lesz időről időre.

(KamaszPanasz - Gy.A., NSPCC)