vita
#Szülőknek

Nem szabhatod meg, mit tegyek! Vita a kamasszal

2022.06.11.
2 perces olvasási idő

Majdnem 18 éves vagyok, nem szabhatod meg, mit tegyek! Oh, a majdnem felnőttekkel való állandó harcok. A legtöbb szülő azzal szembesül, hogy ha egy szabályt próbál betartatni 17 és fél éves gyermekével, az így válaszol: Hamarosan már nem korlátozhatsz!

De vajon mindez igaz? Gyermeke mindent megtehet, amikor 18 éves lesz? A válasz igen is és nem is egyszerre. 18 évesnek lenni nemcsak azt jelenti, hogy felnőttként kezeli a társadalom, hanem az ezzel együtt járó felelősséggel is meg kell birkózniuk. Igaz, hogy amint gyermeke 18 éves lesz, a törvény szerint felnőttnek számít, és már ő lesz felelős a saját tetteiért, ezzel együtt viszont egyre fontosabb lesz az a tény, hogy nem szabad törvényt szegniük.

A legtöbb szülőt az nyomasztja és érdekli leginkább, hogy vajon mennyire irányíthatják gyermeküket, ha betöltötték 18. életévüket. Sok szülő azonnal felad minden szabályt és ellenőrzést, amint gyermeke nagykorú lesz, míg mások semmin sem változtatnak.

Hogyan mondja el nagykorú gyermekének, hogy mit vár el tőle?

Az igazság az, hogy akármennyi idős is gyermeke, a saját házában betartandó szabályokat Ön szabja meg. Így egy 18 évesnek ugyanúgy be kell tartania a szabályokat, mint egy 4 évesnek. Természetesen, ahogy idősebbek lesznek, több kiváltságot és felelősséget nyernek, de a koruk még nem ad rá okot, hogy akár verbálisan, akár fizikailag bántóak vagy tiszteletlenek legyenek. Az Ön házának a szabályai az Ön házának a szabályai - így az ott élőknek alkalmazkodniuk kell hozzájuk.

Gyakran a szülők azt hiszik, hogy kötelesek felnőtt gyermeküknek egy helyet biztosítani, ahol élhetnek, és ételt, amit ehetnek. Emiatt pedig néhány felnőtt gyerek úgy kezd a szülei otthonára tekinteni, mint egy hotelra.

Sok tiniben él az a tévképzet, hogy amint 18 évesek lesznek, azt csinálhatnak, amit akarnak. Ez a "gondolkodási hiba" sokféleképpen mutatkozhat meg, ilyen például az iskolai problémák vagy a rossz jegyek. Ha nem akarnak iskolába menni, akkor így válaszolhatnak: "Már 18 vagyok, nem küldhetsz el." vagy "Amint 18 leszek, otthagyom az iskolát." Mindkét állítás igaz jogi szempontokból. Nem erőszakolhatja rá gyermekére, hogy iskolába menjen, vagy hogy ne hagyja ott a gimnáziumot.

Mit tehet ilyen helyzetben? A legjobb, ha azt mondja: "Igen, igazad van, nem erőszakolhatom rád az iskolát, és azt, hogy leérettségizz. Ám ebben a házban ez a szabálya: vagy iskolában maradsz és tanulsz érettségiig, vagy szerzel egy teljes munkaidős állást és lakbért fizetsz. A döntés a tiéd."

vita kamasz lánnyalMit tegyen, ha költözéssel fenyegetőzik...

Lehet, hogy az alábbival válaszolnak majd: "Rendben, akkor elköltözöm." - ám általában ezt a mondatot csak el kell engednie a füle mellett. A tinik gyakran fenyegetőznek az elköltözéssel, hogy elérjék, amit akarnak.

Ilyenkor a legérdemesebb így válaszolnia: "Én nem szeretném, hogy ez történjen. Bár, ha nem sikerül alkalmazkodnod az itthoni szabályokhoz, akkor lehet, hogy ez a jó megoldás." - majd sétáljon el. Gyermeke valószínűleg megbánja azt, amit mondott, és megpróbál alkalmazkodni az Ön szabályaihoz.

Tartsa észben, hogy a ház szabályai mindig érvényben lesznek, akármennyi idős is gyermeke. Ezt világosan és komolyan le kell szögeznie. A ház szabályainak az Ön értékeit és gondolkodását kell tükrözniük.

  • Sem a lopást, sem a hazudozást nem tűri meg az otthonában.
  • A megbeszélt időben haza kell érnie a gyermekének.
  • Az alapvető higiéniai szabályok betartása kötelező.
  • Sem drogok, sem alkohol fogyasztása nem megengedett.
  • És így tovább...

Ha már nagykorú a gyermeke

Ha 18 éves vagy annál idősebb gyermeke, és még Önnel él, akkor tartania kell magát a szabályokhoz, illetve vállalnia a következményeket, ha megszegi ezeket. Üljenek le együtt, és ismertesse gyermekével a szabályokat és a következményeket.

Ha túl vannak a beszélgetésen, akkor többé nem kell szembesülnie a "Nem csinálhatod ezt velem, mert már nagykorú vagyok..."-os beszélgetésekkel. Ne feledje, hogy gyermekével mindenképp tartassa be a megbeszélt szabályokat, és szembesítse őt a következményekkel, ha megszegte azokat.

Bár gyermeke 18 éves, és már meghozhatja a saját döntéseit, az Ön otthona még mindig az Öné, ezáltal az Ön szabályai vannak érvényben. Nagykorú gyerekének már nem befolyásolhatja minden döntését, de azért tehet, hogy egy békés, biztonságos otthoni környezetet teremtsen.

Sok szerencsét!

(KamaszPanasz - GY.A., forrás: empoweringparents.com)