gyermek
#Szülőknek

Hogyan segítse 14 éves gyermekét a testi-lelki változásokban?

2014.10.24.
1 perces olvasási idő

A 14 évesek számára nagyon fontos, hogy megtanulják, hogyan legyenek fittek, és hogyan eddzenek minden nap, hogy meglegyen a naponta szükséges testmozgás. Az egészséges fitnesz-szokások kialakítása megteremti gyermekének a lehetőséget, hogy egészségesen éljen egészen élete végéig.

Egy fejlődésben lévő 14 évesnek nagy szüksége van a testmozgásra. A középiskolákhoz általában tartoznak különféle sportlétesítmények, sportcsapatok, sportklubok, amelyek biztosítják a fiatalok számára a szükséges testedzést. Nyugodtan tanácsolja gyermekének, hogy fontolja meg a csatlakozást egy ilyen csapathoz! A középiskolákban sokszor a tornaterem mellett konditerem is van, melyek nyitva állnak a diákok előtt nemcsak a tanórák alatt, hanem azokon kívül is.

A stressz kezelése

Segítse gyermeke egészséges fejlődését!A 14 éves tinik már kezdenek megszabadulni a korai pubertáskor szeszélyességétől, és kezdenek hozzászokni a testükben és egész világukban végbemenő változásokhoz. Alig várják az újdonságokat, mivel ezek a változások egyúttal több szabadsággal és így privilégiumokkal is járnak. De sokan gyakran aggódnak a várható újdonságok miatt.

A középiskolát most kezdő elsősöket természetesen sok stressz éri az új iskola, és az új, teljesen különböző szabályok miatt. De ha gyermekének sikerül úgy tekintenie erre, mint a szabadság okozójára, és jó baráti társaságban teszi meg ezeket a lépéseket, akkor a stressz még hasznos is lehet: arra készteti őket, hogy azt csinálják, amit elvárnak tőlük. Ez mind segíti a kamaszok lelki fejlődését, érését.

Sokan mondják, hogy a 14 éves lányok túlságosan hisztisek és frusztráltak lehetnek még a legapróbb dolgoktól is: fiúk, barátnők, a jó külső, a suli stb. Ha a leírásból saját lányára ismer, tanítsa meg neki, hogyan szabaduljon meg a stressztől a mély légzési technikák és pozitív gondolatok segítségével!

Viselkedési normák, felelősség és kötelességek

Nagyon fontos, hogy az ifjú középiskolás diákok szülei segítsék gyerkeküknek a napi rutinfeladatok, szokások kialakítását. A szabályok és napirendek létrehozásával lehetővé teszi gyermekének, hogy a nemrég felfedezett önállóságát az egyéni növekedésre és fejlődésre fordítsa. Abban az esetben, ha a szülők nem alapozzák meg gyermekük számára a szabályokat és a napi feladatokat, a tinédzserek könnyen összekeverhetik a dokfelől áramló információt, és nehezebben boldogulnak majd a világban, melyben élnek.

(B. K.)