vényköteles
#Szülőknek

A tinik és a gyógyszerek

2014.03.11.
2 perces olvasási idő

A vényköteles (receptre kapható) gyógyszerek, gyógykészítmények a tinik által leggyakrabban visszaélésre használt szerek közé tartoznak, gyakorlatilag öncélúan drogként használják azokat.

Az egyik alap probléma a gyógyszerekkel történő visszaélésekkel az, hogy a gyerekek többsége azt hiszi, hogy ezek „biztonságos” szerek (szív-vérnyomás, ideggyógyszerek, fájdalomcsillapítók, morfinszármazékok) hiszen orvos írja fel azokat, és legálisan, patikában megvásárolhatóak. Ez a feltevés azonban alapjaiban téves és igen távol áll a valóságtól.

A nem rendeltetésszerűen használt gyógyszerek igen súlyos egészségkárosodáshoz, sőt akár halálhoz is vezethetnek. Az erős gyógykészítmények (melyeket nem véletlenül csak orvosi utasításra és felügyelet mellett lehet szedni a súlyosan beteg embereknek) gyakorlatilag méregként hatnak az egészséges szervezetre: súlyosan károsítják az agvénykötelesyat, a szívet, a májat, és a veséket.

Például ha egy idős beteg szívgyógyszerét beveszi egy egészséges fiatal, akkor annak a következő hatásai lehetnek: rendszertelen szívverés, vérnyomás ingadozás, rohamok, míg az erős fájdalomcsillapítók (morfinszármazékok) légzésbénulást okozhatnak. Szintén komoly kockázattal járhat az, ha valaki szükségtelenül szed antidepresszánsokat, idegnyugtatókat, élénkítő szereket. Ezek mind súlyos, akár visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhatnak az egészséges szervezetben.

Hogyan juthatnak hozzá a fiatalok a számukra illegális gyógyszerekhez

Egy 2010-es felmérés során a megkérdezett középiskolás fiatalok arról számoltak be, hogy a vényköteles gyógyszereket leginkább barátoktól vagy rokonoktól/ismerősöktől szerezték be. Gyakran az ő tudtuk nélkül eltették a rokonok gyógyszereit vagy a gyógyszeres szekrényből vettek ki néhány szem gyógyszert.

Éppen ezért fontos, hogy a család felnőtt tagjai mindig zárják el biztonságos helyre a vényköteles gyógyszereket, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá azokhoz. A már lejárt vagy fel nem használt gyógyszerektől pedig az elvárt módon szabaduljon meg, egyszerűen a szemetesbe dobni azokat nagy felelőtlenség.

Íme, néhány tipp, hogy hogyan szabadulhat meg biztonságosan a már feleslegessé vált, ám potenciálisan veszélyes gyógykészítményektől.

  • Mindig olvassa el a készítmény tájékoztatótját. Kövesse az ott leírtakat a szer biztonságos tárolása érdekében.
  • Keressen olyan helyeket, ahol átveszik és biztonságosan megsemmisítik a lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket. Például helyi gyógyszertárak, hulladékégetők, gyógyszercégek, kórházak által szervezett begyűjtő akciókat.

A feleslegessé vált gyógyszerek megfelelő semlegesítése csak egy dolog a sok közül, amit megtehet a gyógyszerekkel történő visszaélések megakadályozásának érdekében. Figyeljen oda gyerekére és annak környezetére, a saját háztartására és legyen résen, hogy időben megakadályozhasson egy esetleges problémát. Nézze meg a drogozással és drogmegelőzéssel kapcsolatos további cikkeinket is.

(N.L. - teens.drugabuse.gov)

Kapcsolódó címkék

anya