randizás
#Szülőknek

A tinik és a randizás

2016.02.14.
3 perces olvasási idő

A tiniknek rengetegféle dolgot kell megtanulniuk a felnőtté válás útján, hogy könnyebben vehessék az előttük lévő akadályokat. Többek között az első randevúk időszaka is a kamaszkor. Ismerje meg a tinik randizási szokásait.

A tinik intenzíven érdeklődnek a randizás iránt

Előfordulhat, hogy egyesek korábban kezdenek érdeklődni a másik nem iránt, mint mások, ez teljesen normális és rendjén is van, hiszen mindenki egyedi, eltérő személyiség. A lányok többnyire hangot is adnak érdeklődésüknek és általában jobban is foglalkoztatja őket a téma, mint a fiúkat. Mivel a kamaszkor során az azonos korú fiúk és lányok fejlettségi szintje eltérő, a lányokat általában hamarabb elkezdi érdekelni a randizás. Ez nem azt jelenti, hogy a fiúkat ne érdekelné a dolog, de ők kissé le vannak maradva a lányokhoz képest.

Tehát adott a helyzet: tini gyermeke előbb-utóbb randizni szeretne, és ezt Ön is jól tudja. De még mielőtt eljönne ez az idő, érdemes beszélgetnie gyermekével. Minél előbb, annál jobb, mert egy sor problémát elkerülhet a korai beszélgetésekkel. Itt aztán bevetheti a neveléssel kapcsolatos minden tudását és szülői képességeit.

A tinik nem igazán tudják, hogy is kell randizni

A randizást nem tanítják iskolában, és az sem biztos, hogy a szülők felkészítik csemetéiket az efféle eseményekre. Alapvetően fontos, hogy a gyermeke tisztában legyen a társas kapcsolatok alapelveivel, többek között az olyan értékekkel, mint a másik iránti tisztelet, megbecsülés, vagy a magánszféra tiszteletben tartása. A tinik azonban azt még nem tudják, hogy hogyan is működik a gyakorlatban egy párkapcsolat, mik lehetnek a buktatói. Többnyire barátaiktól, idősebb ismerőseiktől, rokonoktól összeszedett információmorzsákból próbálnak meg építkezni, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.

Ön, mint szülő csak azt teheti, hogy a lehető legjobb tudása szerint felkészíti gyermekét a randizásra, megosztja vele saját értékrendjét, jó példát mutat neki, és megbeszélik közösen a felmerülő kérdéseket. Ne féljen beszélni a témáról, ha úgy látja, hogy gyermeke már érett a dologra, vagy érdeklődést mutat a párkapcsolatok iránt. Ha megfelelő értékrendek alapján neveli gyermekét, akkor valószínűleg csemetéje is olyan randipartnert igyekszik majd találni, aki hasonlóan jó értékrenddel rendelkezik. Ön is ezt szeretné, nemde?

Ne feledje megszabni gyermekének a randizással kapcsolatos elvárásait, és azokat a szabályokat, határokat, amelyeket mindig és mindenkor be kell tartania a tininek. Legyen türelmes, megértő, nyitott és őszinte, amikor a randizás témája kerül beszélgetéseik középpontjába. Az ilyen beszélgetésekkel jó esetben nemcsak a gyermekét készítheti fel eredményesen az élet egyik kihívására, hanem kapcsolatukat is szorosabbra fűzheti a beszélgetések által.

A tinik magánélete

Azt azonban el kell fogadnia, hogy a gyermekének szüksége lesz némi magánéletre az elkövetkezendőkben. Bizonyára aggasztja, ha nem tudja, épp mi történik a gyermekével, de amikor a gyermeke megismerkedik egy másik személlyel, jobb, ha hátralép egy lépést, és teret hagy a fiataloknak. Az első időkben bizonyára nehéz lesz, ám azt ne feledjük, hogy ez teljesen normális dolog, hiszen aggódik gyermekéért és csak a legjobbat szeretné neki.

A változásuk ugyan szokatlanok, sőt rémisztőek lehetnek elsőre, de ha képes lesz belenőni az új feladatba, akkor a dolgok is gördülékenyebben mennek majd, és idővel megszokottá válhat az új felállás. Jó esetben pedig a tini Önhöz fog elsőként fordulni tanácsért, segítségért, ha úgy érzi, hogy bizonytalan valamiben. Az is előfordulhat, hogy megkérdezi Öntől, hogy hogyan történt a randizás az Ön idejében. Ha a tini kérdéssel fordul Önhöz, mindig szakítson rá időt, beszéljék meg a dolgokat közösen.

Cikkajánló
Bizonyára már eltöprengett azon, hogy mi az igazán helyes megoldás arra az esetre, ha kamasz gyermeke szerelmes lesz. Nehéz ilyenkor eldönteni miképpen álljunk jól a dologhoz. Mit tegyen, ha gyermeke randizni szeretne?

Ne aggódjon, a gyermekének még jó ideig szüksége lesz Önre

Az egyik olyan alkalomkor, amikor épp a randizásról beszélget gyermekével, kérdezze meg a gyermekét, hogy egy bonyolultabb helyzetben mit tenne. Nem árt tudni, hogy a tinikre igen jellemző dolog, hogy gyakorta keverednek olyan helyzetekbe, amelyből nehezen tudnak kimenekülni. Ezért nem árt a gyereket már előre felkészíteni, hiszen a randizás során sok olyan, addig ismeretlen heylzetbe keveredhet, amikor nem tudja, hogy mi lenne a helyes megoldás.

Tudassa vele, hogy bármi olyan helyzet során, ahol úgy érzi, hogy abból gond lehet, nyugodtan támaszkodjon Önre, hívja, ha kell. Ön mindig készen áll, és segít gyermekén, mindenféle következmény nélkül, hiszen a gyerek a tőle elvárható legjobb dolgot cselekedte: szólt Önnek. Ön is csak annyit szeretne, hogy gyermekét biztonságban tudhassa. Veszekedések, alkoholizálás, rossz szokások, stb., ezek mind részét képezhetik egy rossz kapcsolatnak, balul sikerült randinak. Remélje a legjobbakat, készüljön fel a legrosszabbra, és mindig álljon készen, ha a gyermekének segítségre lenne szüksége.

(KamaszPanasz - M.N. - verywellfamily.com)