buli
#Szülőknek

Hogyan rendezzen ballagási partit?

2015.06.10.
3 perces olvasási idő

Itt az idő, hogy ballagási partit szervezzen? Gyereke ebben az évben fejezi be tanulmányait az általános iskolában, és Ön még nem tudja, hogy hogyan ünnepeljék meg ezt a jeles eseményt? Tervezés és kivitelezés: érdekes, hasznos ötletek, tippek a buli szervezéséhez.

Legyen szó akár szűk családi összejövetelről vagy össznépi mulatságról, a buli sikere az előzetes és körültekintő tervezésben rejlik.

Vonja be gyermekét a szervezésbe

Milyen partit szeretne a gyerek? Egyszerűen kérdezze meg őt ahelyett, hogy feleslegesen, esetleg hiábavalóan tervezgetne a háta mögött. Egyes tinik szeretnek aktívan részt venni a szervezésben, és segíteni a kivitelezésben, főleg ha a saját bulijukról van szó. Míg mások számára macerás és nyűgös egy ilyen esemény lebonyolítása, ők inkább ráhagynak mindent a szüleikre, csak ne kelljen megerőltetniük magukat. Kérdezze meg gyermekét, hogy ő mit is szeretne igazán, a válasz nagyban megkönnyítheti az ön dolgát (vagy szabad kezet kap, vagy segítséget).

Tervezzen meg mindent időben!

Az alap elgondolásokat, ötleteket jobb még a legelején tisztázni. Például mekkora bulit szeretne a gyerek, családias hangulatút, vagy nagyobb mulatságot? Kérdezze meg őt bátran! Bármi is legyen, mindenképp ő lesz az esemény középpontjában. Ezeket mindenképp érdemes már az elején letisztázni, hogy Ön egyáltalán el tudjon indulni a tervezéssel.

Tisztázza a parti időpontját!

Ez sokkal nehezebb is lehet, mint ahogy azt Ön elsőre gondolná. Körültekintően kell eljárni a hely és időpont kiválasztásánál, különös tekintettel a távolabb élő rokonokra, ismerősökre, hogy időben tudjanak minden részletről, valamint lehetőleg úgy időzíteni, hogy minden meghívottnak megfelelő legyen a kiszemelt dátum. Először írja össze a lehetséges verziókat, majd telefonáljon körbe, és egyeztessen velük (ez hosszú és nem épp kellemes feladat, főleg több személy esetén). A legnagyobb jó szándék ellenére is lesznek olyanok, akiknek nem fog megfelelni egyik időpont sem. Addig szűkítse a lehetséges alternatívák számát, amíg a lehető legtöbb meghívott embernek nem talál megfelelőt.

Határozza meg az eseményre szánt keretösszeget!

Először is találja ki, hogy mennyiből gazdálkodhat, ha ez megvan, akkor nézze meg az árakat és próbáljon pénztárcájának megfelelő dolgokat összeválogatni. Fontos, hogy ne vigye túlzásba (ez még nem az esküvő). Írjon össze egy listát a lehetséges árakkal és beszerzési helyekkel, majd szortírozzon és válassza ki az Ön számára megfelelőeket. Mindig figyeljen oda a kiadásaira, nehogy meglepetések érjék a végén.

Válassza ki a parti helyszínét!

Először is, vegye figyelembe, hogy hányan vesznek részt az eseményen, ha csak a szűk családi kör, akkor akár lehet otthon is (ha nem akar bajlódni, akkor valamelyik közeli étterembe is szervezheti a bulit). A helyszín kiválasztása ugyanolyan fontos, mint az időponté, ha lehet, ezt a kettőt érdemes egyszerre letudni. Ha étteremben vagy rendezvénycsarnokban szeretné, nem árt, ha már jó előre lefoglalja azt a kinézett időpontra, mert ha sokáig halogatja a dolgot, könnyen hoppon maradhat. Az otthoni szervezésnél vegye számításba, hogy milyen körülmények között szeretné tartani a partit. Ha kinn a szabadban, akkor gondoskodni kell sátorról, székekről és asztalokról (ha ezek nincsenek otthon, akkor bérelnie kell azokat), valamint az étel-ital kérdéskört is alaposan át kell rágnia (Ön főz vagy házhoz rendel). Mindig mindent írjon le, mert könnyen elfeledkezhet akár fontos dolgokról is a sűrű program miatt.

Állítsa össze a vendéglistát!

Mindenképp le kell ülnie a gyerekével és közösen eldönteni, számba venni, hogy kiket szeretne meghívni. Készüljön fel arra, hogy ez nem lesz egyszerű menet. Jellemzően sokszor meg fog változni az a lista, mielőtt véglegessé válhatna, sőt, akár az utolsó előtti pillanatban is történhetnek módosítások.

Tervezzék meg a külsőségeket!

Ebbe beletartozik, hogy milyen lesz az ünnepi dekoráció (szín, forma), ki milyen ruhát szeretne ballagásfelvenni. Milyen lesz a menü, illetve az italok.

Szerezze be a különféle parti kellékeket!

Például színes lufik, virágok, díszek, meghívók, de érdemes megemlíteni az étkészletet is, főleg ha kerti partit (grillparti) szerveznek, akkor az eldobható tányérok, evőeszközök jelentik a legjobb megoldást.

Kérjen segítséget!

Akár közvetlen rokon vagy jó ismerős, barát, mindegy, csak legyen segítsége, ne akarjon mindent egyedül megoldani. Nagyon sok minden fog történni azon a napon, Ön pedig elsősorban a gyerekével, másodsorban a vendégekkel lesz elfoglalva, így semmi ideje nem marad a többi dologra. Ne feledje, hogy önmagára is kell gondolnia! A gyerekével együtt örüljön és élvezze a partit, ne pedig rohangáljon körbe-körbe.

Tippek és jó tanácsok a partival kapcsolatban

  • Először is ne felejtse el a ballagási ajándékot, tudja meg, hogy mit szeretne a gyereke és lehetőségéhez képest valósítsa meg azt. (Készítsen ajándék listát, vonja be a rokonokat is, hogy ne legyen több egyforma dolog, vagy ha nagyobb dologról van szó).
  • A meghívók legyenek ötletesek, egyediek és kreatívak.
  • Kérje meg a vendégeket, hogy hozzanak emléktárgyakat az ő ballagásukról.
  • Ha nagyon meleg az idő, gondoskodjon hűtött vízről nagy mennyiségben. Valamint szervezhet kültéri vizes játékokat is.
  • Készítsenek emlékkönyvet, amibe a vendégek és az iskolatársak beleírhatnak.
  • Találjon ki különféle elfoglaltságokat, játékokat, hogy a vendégek ne unatkozzanak.
  • Videózza és fotózza le az egész ünnepséget és magát a ballagási eseményt is. A bulin állítsa a videót a sarokba egy erős állványra (ne legyen útban) és hagyja, hagy rögzítse az eseményeket. Később jó szórakozás lesz visszanézni a felvételt.
  • Gondoskodjon a jó és változatos zenéről, de ne legyen túl hangos, hogy a vendégek tudjanak értelmesen beszélgetni egymással.
  • Legyen étel-ital bőségesen.

(N.L. - parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya