iskolai tanszünet
#Szülőknek

Távol a bajtól a szünet alatt

2015.07.26.
2 perces olvasási idő

A legtöbb szülőben igen ellentmondásos érzelmek keringenek az iskolai szünet hallatán, legyen az téli, nyári, őszi vagy tavaszi. A szülőknek nem kisebb problémával kell szembenézniük, mint a szórakozásra, lazításra vágyó, kalandot kereső tinik terveivel.

Ugyan minden tini gyereket nevelő szülő tisztában van azzal, hogy a túl sok szabadidő nem mindig a felhőtlen időtöltést jelenti, sem a szülő, sem a gyerek számára. Olyan veszélyek fenyegethetik, mint az alkohol, és a drog. A következő tippek segíthetnek megelőzni az olyan kellemetlenségeket, mint a hajnali telefonhívás a rendőrőrsről vagy más, a gyerekkel kapcsolatos problémák.

Fektessen le megfelelő szabályrendszert és szankciókat!

Amennyiben gyermeke még középiskolás, akkor valószínű, hogy a lustálkodáson és a barátokkal való lógáson kívül nem nagyon fog gondolni másra a szünet alatt. De ne feledje, hogy Ön a szülő, a kamasz pedig a gyerek, így joga és felelőssége, hogy vigyázzon gyermekére. Ha csak teheti éljen a befolyásával, hiszen ezt a gyermeke érdekében is teszi, de csak módjával. Tudassa gyermekével, hogy mit vár el tőle - segítség, házimunka, viselkedés -, és hogy milyen következményekkel járhat a szabályok megszegése. Fontos, hogy ragaszkodjon a saját elveihez, és ne hátráljon meg a gyermeke nyomására.

Legyen ésszerű és reálisan gondolkodó!

Bármennyire is szeretné, hogy csemetéje önszántából megtegyen olyan dolgokat, melyeket Ön szívesen tapasztalna (korán felkel, reggelit készít, elvégzi a házimunkákat, tanul, stb), ezek csak hiú ábrándok, legyen megértő, amikor a gyerekével szembeni elvárásairól van szó.

Erre emlékeztetőül egy katonai mondás: „ne adjon ki olyan parancsot, amire Ön sem képes, vagy nem hajtaná végre”. Ezekkel a gondolatokkal a fejében próbáljon meg összeállítani egy olyan, elvárásokat tartalmazó listát, mely ésszerű és reális, vagyis olyan szabályokat hozzon, amiket ő képes lesz megtenni, betartani. A szankciók pedig inkább építő (helyrehozó) jellegűek legyenek, és ne csak pusztán a büntetés legyen a cél.

Legyen hajlandó kompromisszumot kötni!

Az ember természetéből fakadóan sokkal inkább hajlandó azokat a szabályokat követni, melyek megalkotásában ő maga is részt vett, ellentétben a ránk erőltetettekkel. Ez akárcsak a felnőtteknél, így működik a tinik esetében is. Amikor a családi szabályok megtárgyalása folyik, abba vonja be gyermekét is, adjon helyt az ő véleményének, meglátásainak is. A szabályalkotás folyamata építő jellegű párbeszéd formájában történjen, és ne egyoldalú hatalomgyakorlás legyen az Ön részéről.

Kösse le a gyermeke szabadidejét!

A legjobb megoldás az, ha egyszerű, de változatos feladatokkal látja el a tinit. Legyen az bevásárlás, ablakmosás, porszívózás, hasznos lehet, de a legjobb, ha családi programokat szerveznek a szünetre. Minél jobban leköti a gyermeke idejét, annál kevesebbet kell majd aggódnia azért, hogy valami rosszat tesz. Találja meg a helyes egyensúlyt a feladatok nehézsége és a gyermeke képességei között, és állítson össze egy listát a szóba jöhető feladatokról.

Maradjon gyermekével kapcsolatban!

Ebben az esetben bizonyul majd igazán hasznosnak a gyerek által kikönyörgött mobiltelefon. A mobil lehet a legjobb segítőtársa a tini felügyelete során. A mai modern, digitális korszak sok hátulütője mellet előnyként lehet kiemelni, hogy szinte bármikor és bárhol kapcsolatba léphet a gyermekével (feltéve, ha ő is akarja).

Természetesen a kölcsönös bizalom elengedhetetlenül fontos, de a rendszeres telefonálás valamelyest csökkentheti az Ön aggodalmát, és tudja, hogy baj esetén a gyermeke segítséget kérhet a telefonjával.

Bizalom
A bizalom nagyon fontos szerepet játszik a szülő-gyerek kapcsolatban. De mi van akkor, ha az egyik fél visszaél azzal? Egy írott, szerződés jellegű paktum segítheti a szülőket, hogy nagyobb bizalommal legyenek gyermekük iránt. Bizalmi szerződés

Ne hagyja gyermekét magára!

Ne feledje, a gyermeke akkor is az Ön gyermeke marad, ha esetleg bajba keveredett, és rosszat tett. Ezért együtt kell vállalniuk a felelősséget, és olyan megoldást találni az adott problémára, ami mindenki számára jó (vagy kevésbé rossz) végkimenetellel járhat. Ha egyedül nem tud megbirkózni a problémával, akkor ideje külső segítséghez folyamodni: tájékozódjon az interneten, keressen fel egy gyerek pszichológust, mentálhigiénés szakembert. Van segítség, ne essen kétségbe.

Használja ki az alkalmat!

Használja ki a szünet adta lehetőséget, hogy minél több időt töltsön el gyermekével közösen. Legyen vele kedves, dicsérje meg, ha jót cselekszik, hangoztassa, hogy milyen büszke rá és hogy mennyire szereti őt.

A kedves szavakkal és a törődés kimutatásával egy sor problémát előzhet meg. Ugyan nem csodaszer, de ha elmulasztja ezeket, akkor gyermeke igen eltávolodhat Öntől, ami akár veszélyes is lehet. Bátran támasszon magas elvárásokat a tinivel szemben, és ha megfelel ezeknek, akkor ne maradjon el a dicséret sem.

(KamaszPanasz - N. L. - byparents-forparents.com)