felsőoktatás
#Szülőknek

Segítsen gyermekének felsőoktatási intézményt választani!

2017.02.09.
3 perces olvasási idő

Az iskolaválasztás nem csak a gyerek, hanem az ön életében is egy komoly, kihívásokkal teli fontos mérföldkövet jelent. Ezért fontos, hogy a lehető legjobb tudása szerint segítsen neki, a gyermeke érdekeit, szempontjait szem előtt tartva, hiszen az ő életéről van szó.

Azonban nem szabad a gyereket túlságosan elkényeztetni, átvenni tőle a gondolkodás, a döntés felelősségét, hiszen neki kell végigjárnia a felnőtté válás rögös útját. Megfelelő távolságtartás mellet segítheti lépteit. Úgy segítsen neki, hogy közben a végső döntés joga és az ezzel járó felelősség az övé, és ezzel a gyerek legyen is tisztában. Ám érezze azt is, hogy ön ott áll mellette és számíthat a segítségére.

Az intézmény helyszíne az egyik fő szempont a keresésnél, amit már az elején érdemes fixálni. Mit is szeretne ön? Azt, hogy a gyermeke minél közelebb legyen az otthonhoz, vagy esetleg elengedi messzebbre is a jobb lehetőségek érdekében?

Egyetemi tanulásElsőnek találják ki közösen, hogy melyek a valós elvárásai, igényei az intézményt illetően. De nem szabad másokhoz hasonlítani vagy más preferenciáit ráerőltetnie, mivel minden gyerek más és más. Egyesek szeretnének függetlenedni, önálló életet élni, megtapasztalni új dolgokat, a saját lábukra állni, ezért bevállalják az otthontól távol tanulás eshetőségét is. Mások pedig nem szeretnének elszakadni az otthon melegétől, de vannak, akik a köztes utat választják, nem maradnak otthon, de nem is mennek túl messzire, így bármikor hazamehetnek, ha úgy gondolják, vagy úgy szükséges a számukra.

Beszéljék meg a dolgot a közlekedés szempontjából is. Van-e saját autója, és azt igénybe kell-e vennie a távolság miatt? Milyen a távolsági tömegközlekedés? Milyen gyakorira tervezi a hazalátogatást? Csak ünnepnapokon, tanszünetben vagy sűrűbben?

Egy másik döntő faktor pedig az anyagi helyzet és a lehetőségek, ennek megbeszélése nem egyszerű feladat. Mennyire tudja, vagy akarja támogatni gyermekét anyagilag, mit vár el cserébe ezért?

Gyakori, hogy a tanulók már a diploma megszerzése előtt adósságba verik magukat, mondjuk a diákhitel miatt, ami egyre többször fordul elő manapság. Nem csak a megélhetés költséges, hanem a különféle szakok is fizetősek lettek a legtöbb helyen, még az állami támogatást élvező szakok sem teljesen ingyenesek. Az egyes iskolák által kirótt költségek pedig széles skálán mozoghatnak. Az sem mindegy, hogy valaki a helyi városi iskolába szándékozik menni, esetleg az ország másik felébe, netán külföldre egy elit magániskolába.

Ezt mindenkinek a saját és családjának az anyagi helyzete szabja meg. Mennyire támogatják, hajlandóak-e segíteni a tanulmányait, vannak-e szintén iskoláskorú testvérei, és így tovább. A pénzügyi kérdések sosem könnyűek.

Sok diák számára az egyetlen, vagy legfőbb segítséget a választott intézmény ösztöndíj rendszere jelenti. Némely egyetem vagy főiskola más egyéb módon, anyagi és természetbeli juttatásokkal is segíti a kevésbé tehetős, de szorgalmas hallgatóit. Ezért nem feltétlenül kell a drágább iskolákat már az első körben kiszórni, nem árt utána érdeklődni, hogy milyen kedvezmények és lehetőségek vannak az egyes intézményeknél a kiadások csökkentésére vonatkozóan.

A bentlakásos, saját kollégiummal rendelkező felsőoktatási intézmények igen népszerűek, mert sokat lehet így faragni a költségeken, ha az otthontól távol tanul a diák. Így a gyerek nem csak függetlenedik, de megtanulja az egyedül élés fortélyait, saját maga ellátását, valamint a számára legszimpatikusabb intézményben szerezheti meg a diplomáját.

Az egyetem vagy főiskola mérete, mint tényező gyakran csak másodlagos faktor, és sokan nem foglalkoznak vele, pedig nagy jelentőséggel bírhat. A kisebb hallgatói létszámmal és mérettel rendelkező intézmények számos előnnyel járhatnak a tanulókra nézve: kisebb csoportok, ahol bensőséges hangulat alakulhat ki a tanárok és diákok között, valamint jobban oda lehet figyelni az órára. Ha kevesebb a hallgató, akkor az adott tanár több időt tud szánni egyre, jobb lesz az oktatás színvonala, nagyobb mértékben lehet előre haladni a tanulmányokkal.

Némely diák esetében ez a felállás a kedvezőbb, és sikeresebb is lehet a tanulmányaiban. Ellenben, ha egy nagyméretű intézményben tömegoktatásban venne részt, ott mindenki csak magára számíthatna.

Pályaválasztás
A jövőről való elmélkedés, főleg ha karrierről van szó, igen stresszes tud lenni, és nem kevés fejfájást képes okozni. A gyermeknek kitalálnia azt, hogy mit is kezdjen a jövőjével, egy igen komoly, de egyben igen ijesztő feladat is. Segítsen neki! Beszélgetés a pályaválasztásról

Mások pedig szeretik a nagyobb méreteket, a tömeget, a több lehetőséget, és jól elvannak önmaguk menedzselésével. Segítsen eldönteni gyermekének, hogy melyik felállás jobb a számára. Képes-e megbirkózni azzal a plusz terheléssel, amivel a nagyobb intézmények esetében számolni lehet? Vagy nem árt neki, ha néha ránéznek, hogy is állnak a tanulással kapcsolatos dolgai? Több segítségre van szüksége a jó eredmények eléréséhez? Mérlegelni kell, hogy mely intézmény típussal jár jobban.

A kamasz felkészítése a főiskolára, egyetemre kihívással és izgalommal teli, de olykor rémisztő, sőt nyomasztó is lehet: mindent megtesz az ő érdekében, jó-e a meghozott döntés? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavaroghatnak ilyenkor a szülő fejében. Azonban, ha lelkiismeretesen és megfelelő kitartással áll a dologhoz, ha alaposan utánanéz a szóba jöhető intézményeknek, segít mérlegelni a gyermekének, azzal nagymértékben elősegíti a tini számára a sikeres és eredményes jövőt.

Segítse őt a döntéshozatalban, irányítsa megfelelően, segítse önállósodni. Megéri, mert a gyermeke igen hálás lesz önnek a segítségért, és lehet, hogy egyszer viszonozza önnek azt a fáradozást, amit őérte tett.

(KamaszPanasz - M.T.)